Olasz fórum

Olasz fórum

Mennea, Dél Nyila (Olimpia 4., videókkal)

2008. július 29. - mbemba

 

Mielőtt felfedeztem volna a Gazzetta honlapján, hogy ma évforduló van, mégpedig Pietro Mennea, moszkvai aranyának fordulója, annyit tudtam Menneáról, hogy általában kétszázon futott, méghozzá jól, és hogy egy világcsúcsot nagyon hosszú ideig tartott fenn.

Azután, ahogy a youtube-on rákerestem a már nevezett futásra, éreztem, hogy érdemes utánanézni ennek a figurának. Érdemes volt bizony, de előbb a videó!
 
Világcsúcs 17 évre
 
Hősünk, délen született Barlettában, aztán az életrajzai hozzáteszik, hogy persze, persze futott ő, de amellett ügyvéd volt, egyetemi docens, író, kereskedő, meg politikus is. Ezen utóbbi pályával odáig jutott, hogy 1999-ben uniós parlamenti képviselő lett
 
Azonban, vissza egy kicsit még sportpályájához! 1971-ben egy Európa-bajnokságon mutatkozott be a nemzetközi mezőnynek és 4x100-on harmadik lett. 1972-ben, Münchenben Borzov nyert az örök rivális, azonban két esztendővel utána, az Európa-bajnokságot már ő nyeri, mármint 200-on. 1976-ban nem akart indulni eleinte, aztán a nép odakövetelte, de ,,csak” negyedik helyre futotta. 1978 csodaév Menneának, hiszen megnyeri a kontinentális vetélkedőn a 100-at és a 200-at is.
 
Csodaév, csodaév, de 1979-et viszont nehéz jellemezni, mert a mexikóvárosi Universiádén olyat fut, de olyat, hogy a rövidtávfutók 17 évig csak irigykedni tudtak. 19 másodperc és 72 század alatt futotta a 200-at, kedvenc távját. Sokak szerint a magaslati levegő kellett ehhez a csodához. Lehet, de aztán, hogy megmutassa a talján virtust, szülővárosában, Barlettában fut egy tengerszinten teljesített világcsúcsot is, 19,96 ez az idő. 1980-tól 83-ig állt ez a csúcs.
 
Moszkvában produkálta, azt a mesés aranyat, amelyet az első videón meg lehet bámulni, mert ugye, azt nézni nem, csak bámulni lehet.
 
Dél Nyila 1983-ban visszavonult, aztán visszatért, egyéni bronzot nyert az első világbajnokságon, Helsinkiben, meg ezüstöt a 4x100-as váltóban. 1984-ben az amerikai olimpián hetedik lesz, majd végleg visszavonul az atlétikától. De ez megint nem igaz, mert Szöulban ismét nekivág, de ott már nem sikerült döntőbe jutnia. Ellenben így is ő volt az első, aki egymásután négy olimpián, atlétikában döntőbe tudott jutni.
 
Manapság ügyvédként dolgozik, sportjogot tanít, mint docens, feleségével pedig egy alapítványt irányítanak. Erről, másról, többet itt: http://www.pietromennea.it
 
 
A moszkvai futás. Ha lehet még nagyobb, mint a mexikóvárosi!! Közben pedig Ligabue énekel.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr99591912

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ecommerce business analyst 2017.10.05. 00:58:14

Napi lögybölődö csöcsök. - smx magaZin blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ftibor 2008.07.30. 10:15:16

Nem is tudtam, hogy külön volt magaslati rekord nyilvántartás régebb. Ma van-e még? Mert az IAAF-rekord toplistáján nem látom ezt a fajta különbségtételt.
Üdv. T.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.07.30. 10:26:44

Megpróbálok illetékesnél rákérdezni, de most eszembe jut a jó öreg Beamon, ki ugyancsak ott varázsolt nagyot. 8,90-re repült, és most megnézem mennyi ideig volt érvényes a világcsúcs...
1968 októberében ugrotta BB a csodát, aztán 1991-ben Lewis, majd Powell 8,91 és 96-tal javított.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.07.30. 20:40:55

Ha nem is az IAAF-et, de a magyar szövetséget felhívtam, és kedves, illetve gyors választ kaptam Gyulai Márton főtitkártól: ,,Külön hivatalos világranglista nincs, inkább egy olyan lista létezik ahol az összes "nem-hivatalos" eredményt szokták megjeleníteni, ilyen pl. a megengedettnél erősebb hátszél, vagy azok a csúcsok ahol nem volt doppingvizsgálat."

süti beállítások módosítása