Olasz fórum

Olasz fórum

A brunellói dobozos

2008. augusztus 08. - mbemba

 

,,Aha, hoztam bort is. Voltunk Montalcinóban is, onnan is hoztunk két-három dobozost.” Őszintén megmondom, ez így borzalmasan hangzik: Brunello és a doboz, a tetrapakk rémképe, meg az a csavaros csőr… Nem kérdés: jobb az üveg! Viszont, ha, mondjuk, 15 euróval kevesebbért Brunellót kortyolhatok, talán lemondok az üvegről. Úgyis pohárból isszuk.
 
Lényeg: Luca Zini, agrárminiszter alatt megszületett a rendelet, miszerint a jövőben a legnemesebb borok, vagyis a DOC minőségjellel ellátott borok is dobozba kerülhetnek (DOC – Denominazione di Origine Controllata, vagyis ellenőrzött eredetű és minőségű bor). Például szolgált a taljánoknak az Alpok túloldalán dolgozó kollégák sikeressége. A franciák ugyanis már régóta küldözgetik így boraikat a világ kevésbé kiművelt részeire. A miniszter és minisztériuma nyilván azt szeretné, hogy az árversenyben elfogadhatóbb terméket tudjanak felmutatni az olaszok, és hogy, így az északi piacon kiszakítsák azt, ami jár nekik. Az az érzésük, hogy például a svédeket nem befolyásolja annyira az elegáns kinézet, inkább a tartalom a fontos.
 
A fogadtatás, mármint a termelők, illetve a szakma részéről nem volt a legjobb. Gigi Piumatti, a Guida ai vini d’Italia, a Slow Food és a Gambero Rosso kurátora megmondta a magáét: ,,Olaszországnak olyan borai vannak, amelyek megérdemelnek mindent: jó dugókat, elegáns címkéket, szép üvegeket. Tisztasága miatt, az üveg volt mindig is, a lehető legjobb a bornak.”
 
Beleolvasva a Gambero Rosso blogjába, ott is egyértelműen kiderül, hogy kevesen rokonszenveznek az új kivitelezéssel. Az egyik technikát, a ,,bag in box”-ot (alumínium vagy műanyag csomagolás) ,,bad in box”-nak parafrazálja az egyik kommentelő. Giuseppe Martelli, az Assoenologi (Borászszövetség) elnöke egyértelmű, hogy melyik oldalon van: ,,A bornak, ahol nincs tradíciója, ott a csomagolás teljesen közömbös; ami fontos az csakis az ár-minőség kapcsolat. Nekünk viszont gyöngyszemeink vannak, amelyeket meg kell védeni, és a tetrapakk-hatás tönkreteheti az imázst. Egyáltalán nem biztos, hogy követni kell a piac jelzéseit.”
 
Érdemes megjegyezni, hogy az olcsóság mellett van még érv a doboz mellett: nem kaphat levegőt a bor, illetve, hogy megfelelő technológia esetén az újrahasznosítás is simán mehet. Ezt írták különböző újságírók. A tetrapakk nem jó, viszont az emlegetett ,,bag in box” nagyszerű lehet ebből a szempontból – mármint az újrahasznosításéból.
 
Jómagam, azt vettem észre, hogy arrafelé a dobozos bor már megvívta a harcát. Gyakran voltam, nem a létminimumon élő családoknál, ahol bizony előkerült a Tavernello, vagyis a dobozos. Ezek az alkalmak nyilván nem az egyszeri ebédnél, vacsoránál kerültek a tavolára, hanem ott, ahol már ismerős voltam, ahol már túl voltak a tiszteletkörökön. A Tavernello cég persze, ünnepel, hiszen igazolva látják azt, amibe 25 éve belekezdtek. Secondo Ricci elnök a gondolat szabadságáról beszélt a miniszter bejelentése után. De ittam kinn olyan dobozost is, amelyik után nem nyújtottam a poharam ismét.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr62606860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása