Olasz fórum

Olasz fórum

A Sienai Vágta (Palio 2.), videókkal

2008. augusztus 16. - mbemba

A figyelmet fenntartandó, úgy fejeztük be a témáról szóló első posztunkat, hogy talán-talán pálya szavunk Sienából érkezett. A Palio szó ma, azt a zászlót jelenti, amelyet a győztes kap, és amelyikre egy nevesebb festő pingál, és amelyikről hosszú időn át lehet beszélni, hogy szép, nem szép, vagy, hogy az előző szebb volt.

A magyarázat, mely szerint ez a Palio lenne a pálya szavunk őse, így szól: a palio egy selyemkendő volt, amelyet a torna győztese elnyert. Ezért a szó átvette a verseny jelentést, ami magyarul is benne van a pálya szóban. Magyarul eredetileg pályadíjként értették, ebből maradt meg a pálya verseny értelemben, majd jelentéstartalma bővült a pálya helyére is. Ezt írja a hivatalos honlap magyar változata.
 
A verseny és a napi előkészület
 
 
A Palazzo Pubblico melletti kápolnában kerül sor a lovas miséjére, amin megvallom nem vettem részt, viszont az ezt követő edzésen már lesben álltam. Igazából, itt a lovasok nem feszítik túl a hámot, könnyed átmozgató edzést tartanak, mint a focisták. Óvják a lovakat és magukat. 10,30-kor a polgármester (sindaco) kinevezi a lovasokat, innentől kezdve már nincs lehetőség arra sem, hogy valaki sérültet jelentsen. 3 óra körül a kontrádák templomaiban, környékén gyűl a nép és bár vannak turisták, akik bizony súgdolóznak, de ott áhítat van és minden sienai szempár a lovat nézi, hogy valami bűvös jelet ad-e a ló, ami elárulja, mire lesz képes a délutánon, vagy koraeste. Persze volt már olyan, hogy az egyház, annak felei tiltakoztak, hogy ennek, mármint a lószentelésnek nem ott van a helye, de a hagyományok mégiscsak fontosabbak (egyébként Sienában járók megfigyelhetik, hogy a Dómban bukósisakok is kerülhetnek a falakra, hálaként az életbemaradásért egy nagy bukás után).
 
Innen pedig irány a Campo, persze hangosan danolva, hangoskodva, értsd üvöltve. Ilyenkor a nézők is jól teszik, ha elindulnak a főtér fele, hiszen a 90-95 százaléka az embereknek a tér közepéről nézi a csodát – módosabbak a paloták közvetlen közelében összeeszkábált falelátókról élvezik a néznivalót, még kiváltságosabbak pedig a paloták erkélyeiről, loggiáiról – és bemenet csak egy bizonyos ideig van, bár talán még egy órával a kezdet előtt még engednek be a kör közepére. Érdemes feltankolni vízből, élelemből, mert bizony komolyan megütközik a nap itten, és hosszú órákra benn lehet rekedni, míg a
díszfelvonulás (sfilata storico) zajlik, ahol a masírozók, díszes, reneszánszkort idéző öltözékekben büszkén lépdelnek. A díszmenetben 14 csoport van, valamennyien feladatukat komolyan véve, nem vigyorogva vonulnak, pedig fiatalok is vannak köztük szépszámmal. Például zászlódobálók. Rendkívül rokonszenves ötlet, hogy a felvonuláson a céhek, az egyetem képviselői, apródok, meg ki tudja, még kik mellett, jelen vannak 6 lovag személyében, a már nem létező kontrádák is.
 
Sienai édesanyák azt is elmondhatják fiúknak, hogy ezalatt, jobb nem a Városháza melletti rész jobb oldalán lenni (úgy értem a jobbot, hogyha a Városházával szemben állunk), mert ott engedik be a tömeget és ott a népsűrűség hatalmas. 70 ezer ember fér el ezen a téren – ilyenkor.
 
Aztán elkezdődik a verseny!
 
Három kört kell megtenniük, amit meg is tesznek szűk három perc alatt, de a kezdés igen nehéz. Nehéz, mert a tíz lónak úgy kell beállnia, abban a sorrendben, ahogy ezt a sorsoláskor meghatározták. Ez pedig nehéz! Ló legyen a talpán, amelyik nyugodt tud maradni 70 ezer izgatott – és izgatottságának hangot adó – olasz között. Tetézve a bajokat, az csak a fele, hogy ők sorba állnak két kötél (canape) közé. Még fele sem. A tízedik lovasnak, akinek kilétéről ismételten a szerencse dönt, akkor lép versenybe, amikor jónak gondolja. Ő nem vesz részt a kötelek közötti helyezkedésben. Általában jól meggondolja indulását, hiszen ezzel a vacakolásával igen-igen ki tudja meríteni a másik 9 lovast; az összpontosítás nyilvánvaló, hogy egy óra ijesztegetés után már nem olyan, mint eleinte volt.
 
A lovaknak, szerencsétleneknek, a koncentrációja folyamatosan ébren van tartva, mert a zsokék (fantinók) ökörbőr korbácsot kapnak, amit használnak is. Érdekes, hogy nem csak a saját lovukat csapkodják, de szabályos az ellenfelet is akadályozni. Meg, amint az előző posztban már megjegyeztük a lovas nélküli ló is diadalhoz juttathatja a kontrádát. Ez a scosso. Legutóbb 2004 júliusában nyertek így Paliót. Találtunk egy videót róla: 
A Palio-sorozat utolsó részében szó lesz az aktuális futásról, a neves kanyarokról, rivalizálásokról, illetve a lovakról és az állatvédők akcióiról. A posztra, akkor kerül sor, amikor a youtube felvétellel tud szolgálni a legújabbról.
 
Ezt a videót megnézve az állatvédőket és -barátokat is nagyon meg lehet érteni:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr2618141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása