Olasz fórum

Olasz fórum

Kötelező lesz a köpeny az iskolákban

2008. augusztus 28. - mbemba

Kezdődik az iskola, és ilyenkor mindenfelé jönnek a szokásos hírek: tankönyvárak, tanárfizetések, iskolák minősége, tanárok képessége… Olaszországban ugyanígy van ez!

 Vannak, akik így élik meg a kötelező köpenyviselést
 
Már pár hete a frontvonalba került a szaktárca miniszterasszonya Mariastella Gelmini, akinek volt egy igen szerencsétlen mondata – mások szerint egy a média által kitekert mondata –, mely szerint a déli tanárok továbbképzésre szorulnak. Ebben a sajtó egyik fele szerint benne van az is, hogy gyengébb képességűnek gondolja őket Gelmini asszonyság. Pár nappal korábban Bossiék (Lega Nord – Északi Liga) soraiból elhangzott az, hogy szerencsétlen északi fiataloknak a déli tanárok folyton-folyvást csak pirandellóznak, quasimodóznak, ahelyett, hogy teszem fel Veneto, meg Lombardia történetével foglalkoznának.
 
A miniszterasszony egykorvolt tanító nénijét is megkérdezték a múltról, meg a jelenről. A déli származású tanárnő elmesélte, hogy a gyermek Gelmini nagyon kedves és segítőkész volt, de ezzel a kijelentésével mindent lerombolt, amit gyerekként felépített.
 
A miniszterasszony még nem ígérte meg, hogy mindent elboronál a tanárnénijével kapcsolatos összetűzésről, azonban egy pár ténnyel tisztába tette az iskolák gyászos helyzetét és így igazi problémákról is lehet beszélni: elhangzott, hogy az iskolák a nekik járó pénzek 96,98 %-át a tanárok és a személyzet fizetésére költik (41.174.698 euróról van szó), ami soknak tűnik, mert így nem marad majdnem semmi az iskolák felújítására, rendben tartására, új eszközök beszerzésére. Az innovatív technológiák beszerzésére és az iskolák biztonságára az egésznek mindössze 0,37 %-a megy.
 
Teljes az egyetértés, hogy az iskolarendszer reformra szorul. Első lépésben máris bejelentették, hogy minden egyes óra megtartását külön fogják premizálni, így a tanári pálya jobb megélhetést fog biztosítani, amivel közelebb lehet jutni a társadalmi elismertséghez.
 
Újdonság lesz a diákigazolvány, melynek neve ,,Io studio” (Én tanulok), amivel a mi diákigazolványunkhoz hasonló kedvezmények társulnak a következő helyeken: színház, mozi, múzeum, könyvesbolt.
 
És vannak, akik így élik meg a köpenyviselést 
 
A 7-es magaviselet elég lesz a bukáshoz. Ennek célja a bullismo (iskolai erőszak a diákok között, illetve a tanárokkal szemben) visszaszorítása, mivel Itáliában is egyre erőszakosabbak a fiatalok.
 
De idéntől indul a köpenyviselet is, ami arra lesz jó, hogy a diákok közötti anyagiak ne kapjanak teret az iskolában, meg a tetkók és – lányok esetében – a köldökmutogatás is visszaszorulhat. Gelmini így érvelt a köpenyek mellett: ,,A lényeg, hogy megkönnyítsük az édesanyák életét. Ez a döntés pedig ebbe az irányba mutat!” Az első felében alighanem teljes az egyetértés.
 

És a politika is helyet foglalt az iskolakezdéskor: Bergamóban kötelezővé tették a himnuszéneklést a tanévnyitó alkalmára. Sokan úgy gondolják, hogy ez az intézkedés azért született, mert nem is olyan régen Bossi egy ujjával mutatta ki, hogy nem ért egyet a Fratelli d'Italia minden egyes sorával. Ezzel pedig a helyi hatalmasok jól megmutatják a Senaturnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr16637713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása