Olasz fórum

Olasz fórum

Az tanári fizetésekrűl

2008. szeptember 10. - mbemba

Viszonyítva más közalkalmazottakhoz siralmas helyzetben vannak a tanárok, bővebben az iskolai alkalmazottak.

Az éves kereseteket tekintve így néz ki az összehasonlítás: átlagban 114 646 eurót visznek haza a bíróságok alkalmazottjai (ebben az összegben benne vannak mindenféle pluszbevételek, pótlékok is), 40 609 eurót az állami cégek kutatással foglalkozó alkalmazottai, 35 601-et pedig a sereg emberei, ugyanakkor az iskolákban dolgozók, akiknek többségük diplomás ember mindössze 27 566 eurót (körülbelül 6 603 000 ezer forint). Fontos hozzátenni, hogy itt szintén egy átlagot számoltak, vagyis az igazgatói fizetéseket ugyanúgy beleértették, mint a kiegészítő személyzet jövedelmét.
 
Ami különösen fájó az iskolai alkalmazottaknak: 1995 óta a jövedelmeik 21%-ot veszítettek vásárlóértékükből.
 
Manapság egy középiskolai tanár pályája elején 26 108 eurót keres, majd 15 év szolgálat után 31 917-re emelkedik ez az összeg, míg pályája végén 39 135 euró az összeg, amit otthon az asztalra tehet.
 
Ezeket az adatokat az Uil (Unione Italiana del Lavoro) nevű szakszervezet gyűjtötte össze, de az összevetés a Pénzügyminisztérium számviteli osztályának munkája. Az adatok azt a célt szolgálják, hogy legyen mivel szembesíteni Mariastella Gelmini miniszterasszonyt (ő amúgy már elmondta, hogy alacsonynak tartja  a tanárok fizetését). Egyébként a miniszter személyében, egy 1973-ban született hölgyről van szó, aki nem csak általában az oktatásért felelős, hanem címe szerint az egyetemekkel és a tudományos kutatásokért is felel.
 
A 35 éves miniszter
 
 
Gelmini szakminiszter ígérete szerint legkésőbb szeptember 20-ig konkrét, miniszterelnökével is immár egyeztetett javaslatokkal érkezik és azokat meg is vitatja a társadalmi felekkel. Ott nem csak az anyagiakról lesz szó, de az iskolák óraszámáról és az iskolai életet érintő egyéb ügyes-bajos dolgokról. Utóbbiakról leginkább. Az eddig már életbe is léptetett változásokról már írdogált a blog.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr88657198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása