Olasz fórum

Olasz fórum

Digó, olasz, talján (szótörténet 2.)

2008. szeptember 22. - micia

Olaszhon lakóinak megnevezésére több szó is rendelkezésünkre áll a magyarban, ettől is olyan szép ez a nyelv. Míg szerte Európában zömmel az Itáliából származtatott szavakat használják (italian, italienisch, taljanski, stb), mi az ezektől teljesen eltérő olaszt vezettük be.

Az olasz szó valamelyik dél-szláv nyelvből, szerbből vagy horvátból került a magyarba, egészen pontosan a „vlah”, illetve többesszáma, a „vlasi”-ból, ami viszont eredendően germán, és idegent, keltát ill. románt (nem romániai) jelentett, ezekből alakult ki aztán a románokat jelölő oláh, valamint az olasz. Bármilyen furcsa is tehát, a románok és az olaszok megnevezése egy tőről fakad. Ám míg az oláh jelző a románokat illetően az 1848-49-es szabadságharc óta kiveszőben van, az olasz a mai napig él és virul, szemben az Itáliából eredeztetett, mára már népiessé, régiessé vált taljánnal (v. taliánnal).

A digó kifejezés elsősorban a tréfás nyelv vagy a szleng sajátja, van annak némi negatív mellékzöngéje is, ha egy olaszt ledigózunk. E szó eredete egy egyes szám első személyű igealak, a „dire-mondani” „dico”, pontosabban az észak-olasz dialketusokban használt, zöngésedett „digo” alakja. Az olaszok gyakran használták a szót figyelemfelkeltésre, mondandójuk kihangsúlyozására, s mivel a népi érintkezés során a magyarok sokat hallották tőlük, lassanként az olasz emberrel, majd néppel azonosították.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr54675407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista Ciclista 2008.09.22. 15:25:14

Woa,
remelem, nem bantok meg senkit: ez a kedvenc cikkem eddig.

de ebben a rovidke postban nagyon sok uj info volt, legalabbis szamomra! nagyon szimpatikus, h. ilyen hetkoznapi dolgokrol is szo esik, sosem jutott volna eszembe a dico-digo osszefugges :)

csak igy tovabb!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.09.22. 15:34:44

Nem bántasz senkit :)) és lesz még sok ehhez hasonló. Hiszen mint látod sorozattal van dolgunk!

Vietato fumare 2008.09.22. 15:56:09

Ez csúcs volt. Üti a tiramisut pedig már az is rohadt jó volt.

Még szótörténetet!

micia 2008.09.22. 16:10:48

Már egész szép kis listánk van, szép lassan adagoljuk az ilyen finomságokat. Köszi a bíztatást! :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.23. 02:08:56

Sosem gondoltam volna , hogy az oláh és az olasz szavunk egy tőről fakad!

dzsansztoni 2008.11.17. 03:51:37

A román történészek szerint ennek a 2 szónak az egy tőről fakadása is igazolja a rómaiaktól való eredetüket. Erről tudsz valamit?

hűhó 2017.08.02. 11:14:31

@dzsansztoni: A román történészeknél erősen tetten érhető, hogy próbálnak történelmet gyártani maguknak és valami elitklub eredetet felmutatni. Nem minden megállapításuknak van realitás, ismeret, és logikai alapja és igazolása
süti beállítások módosítása