Olasz fórum

Olasz fórum

Élőben a Biblia, Benignivel, Bocellivel

2008. október 07. - mbemba

Nem akármilyen kezdeményezést visz véghez a RAI. Az olasz állami csatorna hét napon át tartó, folyamatos Biblia-olvasást szervezett. Alighanem, a pár hónappal korábban, szintén, a RAI által bemutatott Isteni színjáték ötletére. Akkor, szombatesténként Roberto Benigni előadásában élvezhették a tévénézők Dante csodálatos művét.

Az első felolvasó ezúttal a pápa, XVI. Benedek volt: ,,Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.” (Károli-fordítás). Először fordult elő az, hogy a pápa, liturgia nélkül, egy direkt televíziós műsorban olvasott a Szentírásból. A helyszín amúgy a Santa Croce in Gerusalemme nevű római bazilika. A pápát – a Teremtés könyvének felolvasásában – a moszkvai patriarchátusból érkezett Hilarion arkimandrita követte, majd jött Domenico Maselli, az olaszországi evangélikus egyház vezetője. A felolvasók között lesznek muzulmánok és zsidók is. Ebből is kiderül, hogy a rendezők megpróbálnak egy felekezetek és egyházak közötti eseményt szervezni. Sikerrel.
 
A hírverés szempontjából, az előbb felsoroltaknál talán még fontosabb, Roberto Benigni jelenléte és szereplése. Az Oszkár-díjas rendező és színész Káin és Ábel történetét olvasta fel, egészen Noéig. A toszkán színész jobb kezének energikus mozdulataival tette színesebbé olvasását. A nyilatkozó Benigni a ,,Mit érzett ma este?” kérdésre így válaszolt: ,,Erős érzelmeket! Ez egy olyan könyv, ahol a szerző mindig jelen van.”
 
Nem csak a remek színésszel csináltak hírverést az ügy érdekében, az eseményen részt vett Andrea Bocelli is, aki egy a felolvasások közötti szünetben, kóruskísérettel énekelt.
 
Az esemény szombaton – amelyet követni lehet jelenleg is, (MOST IS!!) a www.rai.it honlapon – 12 óra 20 perckor fog befejeződni Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár felolvasásával. Akkor a műsor követhető lesz a Magyarországon is látható Rai Uno csatornán. Merthogy jelenleg a Rai Educational 2 közvetít.
 
Az első napon a pápa, az archimandrita, illetve Benigni után olvasott a Bibliából egy család is. Kezdte az édesapa, majd a feleség és a gyermekek folytatták. Ők – nevüket nem tudni – az Özönvízről és a Noé bárkájára menekülő családról, állatokról olvastak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr91700661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása