Olasz fórum

Olasz fórum

A Perugina Baciója (Dolce Vita 1.)

2008. december 06. - baraonda

A nagy múltú olasz csokiipar remekműveinek kijár egy sorozat…

Némi elfogultságot engedjetek meg nekem, személyes kedvencem minden, ami Perugina… Ma már szerencsére nem kell Olaszországig utaznunk egy-egy „Bacio” beszerzéséig, kapható a legtöbb hiperszuperben. Nagy utat tett meg, mire ideért.

 
Az egyik legenda szerint Luisa Spagnoli ötlete nyomán született, aki a csokigyártás során lepotyogó mogyoró és csokidarabokat összegyúrta. (dettó, mint a Túró Rudi… maradékból… eh)
 
A másik legendában is szerepet kap Luisa Spagnoli, aki a Perugina egyik alapítójának felesége volt, ám egy fiatal szerető kedvéért (aki szintén a cég alkalmazásában állt) kikacsintott a házasságból. Luisa szebbnél szebb szerelmes üzenetekkel bombázta ifjú kedvesét. Miután az asszony meghalt, a szerető a Bacio csokikban őrizte meg az üzeneteket. Ezért találunk a mai napig minden csomagolásban 1-1 szerelmes sort.
 
A csoki alaprajza a következő: egy egész mogyoró körbevéve daráltmogyis csokikrémmel, fondanttal bevonva. Igen, ez egy könnyen reprodukálható édesség lenne, ám a kulcsszó itt is a minőség. A Perugina Bacio csakis I. osztályú alapanyagokból készül 1922 óta.
 
A termékfejlesztés persze nem kerülte el a Baciot sem. Megjelent a „Bacietti”, ami kisebb, mint a Bacio, és nincs benne sem szerelmes üzenet, sem egészmogyoró (Bacio=Csók, Bacietto=Puszi). Így, közeledve az ünnepekhez a Bacio-Panettone is helyet kap a boltok polcain. Kapható táblás változatban is, ebből csak az egészmogyoró hiányzik, de az alapíz ugyanaz., Néhány éve cseresznyés verziót dobtak piacra, nem rossz, de az igazi az eredeti, ezüst alapon kék csillagos csomagolású csemege marad.
 
A Perugina cég a Bacion kívül rengeteg féle pralinét, táblás csokit, cukorkát, kekszet, sőt kávét is gyárt, üzemeltet egy csokimúzeumot, de ami azt hiszem, egyedülálló, megnyitott a „Perugina csokiiskola”, ahol a sok ínyenc együtt tanulhatja meg a mesterektől a „cioccolatologiát”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr46804430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klematisz · http://klematisz.blogspot.com/ 2008.12.06. 10:08:44

"With your kisses have I painted my starry sky." -Hmmm, csoki ÉS romantika! Ez nálam már nyerő :)

Brunella 2008.12.08. 16:00:30

A kedvencem!
süti beállítások módosítása