Olasz fórum

Olasz fórum

Lehallgatták a maffiavezért és a gyilkosokat (videó a letartóztatásról, hangfelvétel a szöveg között)

2009. január 18. - mbemba

A napokban történt, hogy letartóztatták a Casalesi-klán egyik vezetőjét. Ha minden igaz, Giuseppe Setola funkciója a gyilkosságok levezénylése volt. ,,Carabinieri, avete vinto voi” (Ti nyertetek!) – kiáltotta, mielőtt a hatóság betuszkolta volna az autóba.

Az utóbbi időkben gyakran hallani ennek, vagy annak a maffiavezérnek a letartóztatásáról, azonban úgy tűnik ez az eset nagyobb port ver fel, mert a letartóztatás után nyilvánosságra jutottak olyan hangfelvételek is, amelyek a gyilkosok és a megbízójuk közötti beszélgetéseket rögzítik, közvetlen a gyilkosságok előtt és után. A golyólövések hangja szintén rögzítve van.
 
,,Nyírjuk ki, majd igyunk egy kávét!” – talán ez az újságokban leggyakrabban idézett mondat. Nem csak egy esetben rögzítették a hatóságok a beszélgetéseket. Kiderül az is, hogy a kivégzők nem mindig ismerik áldozataikat: ,,Mikor odaérünk, kivel kell végeznünk? – Mindkettővel! Beléjük eresztjük, aztán el!” Volt olyan is, mikor nem sikerült végezniük a kiszemelt áldozattal: ,,Elvittük neki a cukrot, de nem jött le!”
 
Giuseppe Setola, másik nevén Peppe o'ceccato (Peppe, József nápolyi becézése; ceccato, a vak) letartoztatására szerdán került sor. Előző héten még sikerült elmenekülnie a nyomában lévő rendőrök elől. Az 1995 óta bujdosó Setolával még két embert tartóztattak le – egyikük amerikai olasz. Setolánál 100 ezer euró volt, két pisztoly, egy puska, illetve gyógyszerek. A pár nappal korábban történt meneküléskor letartóztatták feleségét, akiről Setola elmondta, hogy nem tudott semmiről semmit - mármint, ami a fegyvereket és a menekülésre szolgáló csapóajtót illeti. Akkor, abban a házban, ahol Setola bujdosott két könyvet is találtak, egyikük II. János Pál egy könyve, a másik pedig egy maffiáról szóló írás. A Maffia aranya, vagyis a második említett könyv témája az, hogy a Casalesi-klán hogyan nőtte ki magát a camorrán belül.
 
A Gomorra című könyvében, Roberto Saviano által is gyakran emlegetett Setola, ez alkalommal is menekülni próbált a tetőn át. A ház szomszédságában pedig egy magánklinika volt, ahol, alighanem ellátták, előző menekülésekor szerzett sérülését.
 
Maroni belügyminiszter külön megszólalt az ügyben és arról beszélt, hogy mekkora csapást mértek ezzel a letartóztatással a maffiára. A Nápoly mellőli börtönből pedig Setolát átszállították egy milánói börtönbe.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr7884907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2009.01.18. 12:20:18

Követendő példa lehetne....

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.18. 13:45:55

@Rókakígyó: Mire gondolsz, mint követendő példa?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.01.18. 16:32:38

Maroni belügyminiszter külön megszólalt az ügyben és arról beszélt, hogy mekkora csapást mértek ezzel a letartóztatással a maffiára.

Erről Virág elvtárs jutott eszembe:

Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Én sem szeretnék most a maffia helyében lenni:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.18. 17:07:52

@Bányapeat: Alapfilm, alapfilm, alapfilm. :))
De azért hozzáteszem, hogy ha valóban két fél van - vagyis az államban nincsen ott a maffia -, akkor lehetne ez egy nagy csapás. Csak azért mondom, mert pár órája egy másik nápolyi maffiavezért kapcsoltak le, Barcelonában. it.notizie.yahoo.com/4/20090118/tts-oittp-camorra-arresto-mazzarella-pun-ca02f96.html
Lehet, hogy összefüggésben az itteni hírrel.
Tény, hogy Riina, Provenzano, meg egyéb vezetőket évekkel ezelőtt elcsípték, mégsem sikerült hazavágni a maffiát.
Tudjuk, sok víz fog lefolyni a Teverén, míg...:((

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.01.19. 01:02:23

@mbemba: Tudtommal Riina és Provenzano évtizedekig bújkált. Szóval a nagy számok alapján... :)Nyilván, lecsuknak fejeseket, és annak van hatása, de a maffia nem olyan szervezet, hogy attól összeomlik. A hierarchia másik aspektusa, hogy a felelősségviszonyok tisztázása után megvan, ki lép előre. És nehezen képzelem el, hogy valami balfék, töketlen ember lenne, mert akkor nem jutott volna abba a pozícióba. Ha mégis, akkor szervezeten belül cserélik le hamar.

De tegyük fel, felszámolják teljesen a Camorrát. Oké, mi van a Cosa Nostrával? Vagy a többi bűnszervezettel?

Ami érdekes, a Cosa Nostra is addig tartja meg az omertát, amíg érdeke származik belőle. Akár az is elképzelhető, hogy benne van a keze a riválisok lefülelésében. Ez persze csak egy elmélet:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.19. 08:16:26

@Bányapeat: Provenzano hozta össze a csúcsot (Mikessel versenyzett). Poszt lesz róla előbb-utóbb.
Szervezettségnek mutatnak ott, ahol szervezettlenség van, ezért tuti, hogy ettől az ügytől gyökeresen nem változik semmi. Fontosabbakat is csíptek el, aztán... Egyébként, szerintem egyetértünk.
Most néztem meg, hogy szabó e.-ben megvan a javasold könyved (Dickie). Egy-két hónap és nekifeszülök.

Matrix23 2009.03.24. 23:53:08

A maffiát soha nem fogják hazavágni.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.25. 10:43:58

@Matrix23: Ezt mondtuk a Szovjetunióra és Ceausescura is, aztán... :)
süti beállítások módosítása