Olasz fórum

Olasz fórum

Fajanszot Faenzából (szótörténet 14.)

2009. február 02. - mbemba

Régebbecske volt szótörténet, ezért most kirukkolunk valamivel. Egy újabb Itáliából hódítóútra kelt szót tárgyalunk ki röviden. Fajansz.

Fajansz, vagyis ónmázas cserép – írja az Értelmező szótár. A Művészeti Kislexikon kötelességszerűen továbbmegy: ,,Technikailag azonos a majolikával. Az itáliai reneszánsz s általában a reneszánsz fajansz edényeit a szakirodalom majolikának, míg az egyéb ónmázas termékeket fajansznak nevezi. A két technika közti különbség a fajanszmassza gondosabb előkészítésében van…” Ennyit erről!
 
De ez talán csak szószaporítás volt. A lényeg az, hogy a francia fayance-ból származó hozzánk is elérkezett szó Faenza emiliai várost örökíti meg. A Ravenna melletti kisvárosról a vonal alatt többet lehet megtudni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr44917863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása