Olasz fórum

Olasz fórum

Dönteni életről, halálról

2009. február 11. - mbemba

Napok, hetek és évek óta az olasz közbeszéd egyik leggyakoribb témája volt Eluana Englaro élete, halála.

Eluana 17 éve történt balesete óta ágyban feküdt, életben tartását mesterséges táplálással oldották meg. A család és édesapja, aki folyamatosan mellette volt arra kérte a hatóságokat, hogy biztosítsák a lehetőséget a táplálás megszüntetésére. A döntés nem született meg nagyon sokáig. Novemberben, egy peren született döntéssel az udinei kórház stábja gyakorlatilag megkapta az engedély arra, hogy hagyja a lányt meghalni. Végül február első napjaiban az orvosok megszüntették a táplálást, ami után 5-6 nappal Eluana meghalt.
 
Itáliában ismét kirobbant - az eddig is folyamatosan dúló - vita az eutanáziáról, arról, hogy ember dönthet-e arról, hogy véget vet egy magatehetetlen ember életének.
 
Itt a döntést elvileg segítette az, hogy édesapja elmondása szerint lánya kijelentette, még a baleset előtt, hogy ilyen helyzetben nem szeretne élni – mindenesetre, ennek írásos nyoma nem volt. A tényleges döntés, ha jól értettem a híreket, két törvénybe foglalt elmélet között nem akart megszületni: az életben tartás megszakítása minden esetben tilos, ugyanakkor a másik elmélet szerint a beteg bármikor visszautasíthatja a kezelést.
 
Az emberek, az orvosok, az egyház, a pártok, valamennyien elmondták a véleményüket – többnyire szenvedélyesen –, azonban valamiképp mindenki kívülálló volt az ügyben. A napokban, egyre többször jelennek meg a nyilvánosság előtt hasonlósorsú emberek, családok. Volt, aki arról számolt be, hogy hozzátartozója érez, néha vagy gyakrabban kifejezi érzéseit, érzékelteti, hogy mi tetszik, mi nem; volt olyan hír – tudtommal nem olaszországi –, hogy agyhalott édesanya szült gyermeket; van, aki évekig ül, szenved egy ágy mellett, ahonnan talán soha nem kapott, nem kap visszajelzést. Ezekre a helyzetekre jó, egységes törvényt hozni lehetetlen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr67936383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2009.02.11. 20:10:28

Erről nem lehet törvényt hozni. Pont ezért mindenki rendelkezhessen maga. Szegény csaj 17 évig milliókért volt növényéletformában tartva, foglalta a fontos műszereket stb. Azért ezt sem társadalmi munkában végezte senki, szóval a család is tönkremehet anyagilag

Perillustris 2009.02.11. 20:13:36

Engedd meg, hogy egy másik blogba írt hozzászólásomat linkjét bemásoljam ide (az volt feljebb az ajánlóban, először arra kattintottam:)).

Azért csak a link, mert az már egy válasz volt.

mertmegerdemled.blog.hu/2009/02/11/eutanazia_hazilag10?fullcommentlist=1#c4849537

Perillustris 2009.02.11. 20:15:38

@johevi: Vicces, hogy a másik topikban is pont megelőztél. Persze minek írok regényt... :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.11. 20:45:24

@johevi: Csak a társadalmi munka részére: nővérek segítették a családot a gondozásban.
@Perillustris: Én arra jutottam elolvasva a kommenteket is a linkelt blogról, hogy addig jó, amíg nagyon súlyosnak érezzük a kérdést. Az az érzésem, ha sokat beszélünk a pénzről - ebben a vonatkozásban -, akkor ez változhat, mármint a probléma súlyosságának megítélése. Mert akkor csak pénzkérdés lesz.

zsoltix 2009.02.11. 20:46:07

A Vatikán,meg az elnök is hangsúlyozta,hogy ők az "élet" pártján vannak. Ez nekik élet? Akkor éljenek ők így.

johevi 2009.02.11. 20:48:29

@Perillustris:
10 perc mulva egy másikban :-)))

zsoltix 2009.02.11. 20:51:34

Egy vicc ugrott erről be: "Mondtam a feleségemnek: Kérlek, ha úgy alakul,ne hagyd, hogy egy géptől és egy palackból csordogáló folyadéktól függjön az életem. Erre kihúzta a tévét,és kidobta a sörömet."

Szőröstalpú Jeti 2009.02.11. 21:16:47

És akkor az lett a megoldás, hogy hagyták éhen(szomjan?)halni? Nooormális?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.11. 21:26:21

@Szőröstalpú Jeti: Úgy tudom, hogy ilyenkor ez történik. Így értettem a hírekből.
Szerintem az volt a fontos, hogy ne ,,megöljék", hanem engedjék meghalni. Azt hiszen értelek Sz. Jeti és... Így sem a betegszempontja érvényesül? Azt hiszem nem.

Szőröstalpú Jeti 2009.02.11. 21:53:05

@mbemba: "Leállította az Egyesült Államok Szövetségi Legfelső Bírósága egy halálra ítélt férfi kivégzését Floridában a múlt héten, hogy megvizsgálják, fájdalmat okoznak-e a legsúlyosabb ítélet végrehajtásához használatos mérgek. Ha így lenne, az sértené a kegyetlen és embertelen bánásmód alkotmányos tilalmát."
Furcsa az emberek értékrendje...

Gera 2009.02.11. 22:32:21

Én csak pár óráig láttam édesapámat iszonyúan szenvedni és az egész csak pár napig tartott, de így is azon járt az agyam, hogy bárcsak valaki "segíthetne" rajta. Ezen "élmény" hatására én az aktív eutanáziát is támogatom.

müszi 2009.02.11. 22:35:37

sok okostojás jogász,meg tanult intellektüel majom!fingotok sincs az élet emberi mivoltjáról!mindenféle elméleteket kitaláltok,és annak az ellenkezőjét is.
kérdezzétek már meg az öreg parasztembert,az majd megmondja nektek a tutit!az emberi életről, az állatok tartásáról,az élet szemléletéről.17 év kómás állapotról mit kell filózgatni?a nyomorék roncs állapotban született gyermeket miért kell milliós pénzekből életben tartani,külfőldön operáltatni,hiába?egy egész életében hazugságot hirdető egyházi ember(pápa) ne mondja már meg az egész világnak ,hogy hány gyereket neveljen fel a szerencsétlen szülő,meg hogy mennyit szenvedjen a család egy évek óta kómás családtag kinjával együtt.
olyan okosak.illetve iskolát végzettek vagyunk,mégsem tudjuk ,hogyan kell egyszerüen,nagyszerüen élni! müszi

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2009.02.12. 13:46:02

Nem akarok (nem tudok) más helyzetéről állást foglalni, azt hiszem nem is lehet egyetlen álláspontra helyezkedni, mert minden eset más és más. Annyit azonban mondhatok, hogy én is ültem már egy nekem nagyon kedves személy ágya mellett napokig, tudva azt, hogy meg fog halni és nem segíthetek a kínlódásán...senkinek sem kívánom ezt az érzést. Ilyen szempontból meg tudom érteni a családtagok kérését.
süti beállítások módosítása