Olasz fórum

Olasz fórum

A gyermek Pippo sem volt más

2009. február 19. - mbemba

A futball állandója. A focivilágban van egy csomó minden, ami folyton változik: a labdák külleme, a bírók szerelésének színe, a számozás, néha a szabályokhoz is hozzányúlnak egy picit. Egy valami állandó: ha jön Pippo Inzaghi, akkor ott gól van! (a poszt apropója a vonal alatt) Így van ez a kilencvenes évek elejétől, mióta a Piacenza, Leffe, Verona, Parma és Bergamo szurkolói évről-évre úgy érezhették, azt látták, hogy Pippo kinőtte csapatukat. Nem számított neki új környezet, nem számít neki sérülés, semmi!

És így volt ez annak előtte is! Hogy a Milanban, előtte a Juve szerelésében mi mindent csinált azt láttuk; tudjuk, hogy mennyi, de mennyi becenevet (Pippo, SuperPippo, Alta Tensione - Magas Feszültség, Inzaghinho, az olasz Wikipédia említi a Velociraptort is) kapott, vannak emlékezetes jelenetei, amikor a lesre védekezők között, pont akkor mozdul ki, amikor kell – vagy, amikor nem akkor; van olyan emlékünk is, amikor berúgja az aktuális gólját és őrültként rohan a tábor felé, kezét széttártan rázva. Számomra az a jelenet maradt meg leginkább, amikor a Delle Alpiban a Manchester ellen nagyon sürgős volt megszerezni a labdát és félpályánál az oldalvonalon kimenő labdára dobta magát elvetődve, kicsúszva az atlétikapályára. Szóval, van szíve Pippónak!
 
De mivel ezen a vonalon már nehéz lenne újat mondani, utána nyomoztam egy interjúnak melyet Inzaghi-anyuval készített a Gazzetta még tavaly. Ebből kiderül, hogy Filippo bambinóként is ilyen volt: ahol felbukkant, ott kapusnak nem volt nyugta. Hogy is mondja Pippo-mama? ,,a San Nicolòban 7 évesen mutatkozott be, a vezetők meghamisították az igazolványát (kicsit túl gyakori ez, nem? - mbemba), olyan derbiféle volt a Borgonovese ellen. Középcsatár volt és az ő góljával nyertek.”
 
Itt muszáj hozzátenni, hogy a beszélgetésben le vagyon írva az is, hogy Inzaghit, mikor édesapja levitte magával a Libertas Piacenza gyerekcsapatához – ahol ő játékos volt – Pippóból kapust akartak csinálni.
 
Még egy bizonyíték arra, hogy kissrácként is bizony gólzsák volt: ,,A nagyobb fiúk mindig jöttek hozzánk, hogy Filippo lemehessen – akarták, hogy menjen, mert mindig rúgta a gólokat. Aztán, amikor lenn voltak, akkor mindig azt mondta, hogy csak akkor játszik, ha Simone is beszállhat.” ,,Ő a nagyobb és azt mindig érezte, hogy ez felelősséggel jár.” ,,De amúgy sem volt gond vele, jól tanult mindig. Volt olyan, hogy megígérte, hogy ha nem az első lesz az osztályban, akkor második vagy harmadik lesz biztosan. Megírta a leckéit és már ment is le, azonnal. Mikor nyaraltunk az Appenninekben, Piacenza környékén, akkor is mindig szervezte a bajnokságot és ment. Ő volt a legkisebb mindig, mégis mindig nyert. Már akkor mániákusa volt az étrendnek, nagyon odafigyelt mikor mit eszik. Azt mondta: <<Anyu, valami könnyűt készíts, mert holnap meccsem van!>>
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr25953428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RolloJuve 2009.02.19. 22:00:51

Del Pieroból is kapust akartak csinálni. Azért jobban jártunk, így nézői szemszögből, hogy egyik esetben sem így történt.

اللاذقية 2009.02.19. 22:42:10

Köszi, jó volt végre valami pozitív Milános cikket olvasni:)Egyetértek az elöttem szólóval, bár Del Piero nem érint;)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.19. 22:48:37

Nekem az marad meg, amikor a Liverpool elleni BL-döntő hosszabbításában (talán a saját szögletzászlójuk közelében, időhúzásnál) hozzáért a labda. Elvágódott és "meghalt", mintha átgázolt volna rajta egy elefántcsorda. Olasz stílus.

*Fata* 2009.02.19. 23:45:50

PIPPO MIO ÖRÖK.
köszi mbemba

amc 2009.02.20. 00:11:25

Szerintem meg kár fényezni, bár jó csatár, soha nem lesz akkora isten mint Totti vagy Alessandro.
Egyszerűen nem szimpatikus és azt is tudja mindenki, hogy hol született.. :)

Art Mooney 2009.02.20. 01:18:33

ha jól látom, az a derbiféle jó lesz rangadóféleségnek is.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.20. 03:47:12

Inzaghi, Del Piero, ... Maldini.

Jóval 30-on túl (40!), csúcsformában a serie A-ban.
Micsoda tehetség, intelligencia és alázat!
A futtball lényegét tekintve visszavisznek a kezdetekhez. A játék esszencáját testesítik meg.

Calcio per sempre.
Nincs több kérdésem. Kérem kapcsojja ki!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.20. 07:55:17

@Art Mooney: szerintem a derbit lehet használni egyszerűen nagymeccs értelemben is. Mi mikor lementünk a tömbház mögé focizni, akkor is derbiket játszottunk.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.20. 08:20:30

de most akkor lesen született, vagy nem?

EMU 2009.02.20. 08:23:36

Pár éve érzem úgy, hogy az én életem legnagyobb klasszisa, akit játszani láttam és rendszeresen láthattam, az Pippo. Hogy ez a pali hány fontosabbnál fontosabb meccsen gólozott, hogy nem volt olyan meccse, hogy ne akarta volna minden idegszálával a gólt, mint a narkós a morfiumot, elképesztő. És érdemes volna azt összeszámolni, hogy hány pontot szereztek a csapatai az ő góljaival, tehát azokat a meccseket, amikor döntő gólt rúgott, vagy csak ő gólozott. Akár a héten, 1:1, góllövő Pippo. Ha a játék lényegét veszem alapul, akkor a legnagyobb aktív játékos és a legélesebb minden körülmények között. Ahogy a posztoló írja, nem számított milyen csapatban, milyen szerkezetben, sérülésből, vagy kispadról, mindig gólozik, mindig. Számomra a legnagyobb teljesítményt ő nyújtja a modern futballban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.20. 08:31:38

@_benito: Anyucit kellett volna megkérdezni, nem?:))

@EMU: Szinte-szinte egyet is értenénk, de: akkor hol vannak mindenféle középpályások és védők, akik ugyanúgy csak a lehető legtöbbet teszik?
De persze értjük egymást!

ACM 2009.02.20. 08:34:30

Nagyon kedvelem őt. Hatalmas szíve van, és mindent a focinak rendel(t) alá. Az meg egyenesen hihetetlen, hogy akkor is gólt szerez, ha nem akar - volt egy időszak, amikor Pirlo mintha direkt rá rúgta volna a szabadrúgásokat, és a labda Pippo hátáról/válláról/nyakáról stb. általában bepattant a kapuba.
A Liverpool elleni BL-döntő, no meg az olasz kommentátor Piiipppooo Miiiooo-ja örök emlék marad.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.20. 08:47:23

@ACM: ,,Pirlo mintha direkt rá rúgta volna a szabadrúgásokat, és a labda Pippo hátáról/válláról/nyakáról stb. általában bepattant a kapuba."
Volt már hogy kinevettek, most megint megkockáztatom: akkor - BL-döntő volt, ha jól emlékszem - elhangzott az ő szájából, vagy valamelyik másik milánoséból, hogy a gól tudatos volt. Én elhiszem.

Kilgore Trout 2009.02.20. 09:00:24

Embernek sem utólsó. Volt szerencsém az oldalvonal mellől megtekinteni a Magyar-Olasz meccset. Amikor elküldték melegíteni, és épp a lábát nyújtotta a reklámcsíkon, egy kisrác azonnal elégugolt apuka meg persze fényképezett. Látszott, hogy ment volna tovább melegíteni, de a fénykép(ek) elkészültéig inkább még ott maradt tovább nyújtani, hogy biztosan jó képek legyenek, és persze végig mosolygott. A kissrácnak valószínűleg élete fényképe lett az ott készült felvétel(ek). Persze én is fotóztam...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.20. 09:10:36

@Kilgore Trout: Nem szeretnék mindenre reagálni, de most is egyszerűen kell! Udinében egyszer Carsten Tanker Jancker vigyorgott hosszan rám, hogy nyugodtan csak fényképezzek. A kép nem sikerült jól.
Lehet eddig nem tudtátok, de: Jancker is ember:))

Calogero 2009.02.20. 09:17:22

@EMU: Ehhez képest pedig a fél világ alig méltatja. Csatlakozom én is, ha nem is a legnagyobb, de az 5-ben biztosan benne van

Stoney Hill Billy 2009.02.20. 09:43:00

Inzaghi lesen. Ez már 10 éve is fogalom volt, állandó jelző. Nagy spieler!

ToMorgan 2009.02.20. 09:44:46

Huha, lehet, hogy nem leszek tul nepszeru, de szerintem az O technikai tudasa messze van a legjobbaketol.
Amiben O kiemelkedik az a mentalitasa, hogy minden idegszalaval a golra tor, teljesen elvan borlva az agya a meccsen, ahogy pl. Gattuso-nak is.

Viszont a mentalitas nem vele szuletett dolog, ugyhogy a magyar focistak peldat vehetnenek rola.

tigris 2009.02.20. 10:01:43

Azért a Milánnal szegény nem jól járt, többet ül a kispadon mint játszik. Pedig még van benne pár gól. De így jár ki a Milánhoz megy, sok pénz, sok nagy név és gyenge játék. Bár most talán elérik a BL-t is.

neeskens 2009.02.20. 10:02:55

Valóban, Totti, Raul vagy Del Piero stílusához, technikai tudásához nem ér fel Inzaghi.
Viszont valamit rettenetesen tud, ez pedig a gólszerzés. A kapu előtt hihetetlenül koncentrál, ő nem cselez, nem trükközik, csak berúgja.Mondjuk, aki a flikk-flakkot, meg a látványos focit szereti az általában utálja Inzaghit. Kétségkívül nem túl szimpatikus stílusa van, állandóan leshatáron a védők között kellemetlenkedik, gesztikulál, reklamál.De ez eredményei önmagáért beszélnek.

EMU 2009.02.20. 14:12:05

Pippot fel kell fedezni, én azt érzem. Tehát hogy a futballszerető ember annyi komoly tudású játékost ismer meg lát hétről hétre, aztán évek alatt észreveszi, hogy 2-3 név csupán állandó és ezekből is 1-2 az, akinek a nevét rendszeresen sakndálva hallja, aki ha pályára lép, annak nyoma van. Sorolni lehetne az elmúlt 1-2 évtized nagyjait, de mindegyiken lehet fogást találni. Nekem két játékos van, akiknek az ázsiója gyakorlatilag minden megmozdulásuk által emelkedett: Giggs és Inzaghi. Soha nem lesznek aranylabdások, soha nem őket fogjáka legnagyobbként emlegetni, de hogy náluk nagyobbat az utóbbi másfél évtizedben senki nem játszott, az sztem tuti. Csak azt kell megnézni, hogy milyen színvonalon futballoztak, hogy mi múlt rajtuk, hogy mennyit tettek hozzá a csapataik eredményeihez, hogy tudunk-e rajtuk kívül ennyire kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó játékost. Én nem, Pippo pedig nekem a legnagyobb, akit futballozni láttam, legalábbis ami az eredményességet illeti, illetve a saját szándékait a sikeres megvalósítással összevetve. Ó gólt akar rúgni, hát rúg. Kiről lehet még azt elmondani, hogy ennyire meggyőzően és biztosan végzi el a feladatát a pályán?

*Fata* 2009.02.20. 14:30:31

@EMU: gratulálok, gyönyörű megfogalmazás, szívemből szóltál. hálaképp lefordítottam egy tegnapi interjút vele, egyszerűen imádnivaló pali:

"66 gól Európában? Igen, ez is egy fontos dolog, de a legfontosabb az volt, hogy jót tegyek a csapatnak. Régóta nem játszom folyamatosan, ezért gondosan felkészültem. Igaz, a 65. perctől izomgörcsöm volt, de boldog vagyok a gól miatt. Hogy ez rekord? Erre akkor fogok emlékezni, amikor befejezem a pályafutásom, most örülök, hogy olaszként ilyen nagy bajnokok mellett ott lehetek a lista elején. Nem jutottam volna el idáig a társaim nélkül, akik mellett játszhatok a Milanban. Boldoggá tesz, hogy osztozhatok velük az örömökben.
A Milannal 105 hivatalos tétmérkőzésen szerzett gólom van. Szép szám, de folytatnunk kell az előremenetelt, igyekszem segíteni, amikor van rá lehetőségem, aminek az alapja, hogy egészséges legyek, és most jól vagyok, nincsenek fájdalmaim.
A derbi? Nagyon fájt, hogy elvesztettük. A hab lett volna a tortán, ha megadják a második félidőben szerzett gólomat és nem vettek észre egy ellenem elkövetett szabálytalanságot sem, a végén pedig Julio Cesar olyat védett, amit csak kevesen tudnak a világon. Most vasárnap is a győzelemre játszunk, a Cagliarit fogadjuk, akik nagyon jó formában vannak."

madbalee 2009.02.20. 17:58:51

Inzaghi olyan, mint a Formula 1ben pl: Stirling Moss, Gerhard Berger, David Coulthard A legsikeresebb nem világbajnok. Csak neki az aranylabda hiányzik.

Hihetetlen egyéniség az biztos, küzd kapar, lesre fut, színészkedik, vitatkozik, mutogat, és persze sok-sok gólt szerez:))))

RolloJuve 2009.02.20. 22:20:53

Technikailag tényleg nem ő a legnagyobb (állítólag eleinte a válogatottbeli csapattársak ki is nevették az informatikus labdakezelései miatt), de attól függetlenül korszakos játékos.

El Argentino 2009.09.17. 17:41:50

Inzaghi technikailag tényleg nem képzett, alig tud cselezni, távolról nem tud lőni, és mégis a legnagyobbak között nyomja már évek óta. A hiányosságai ellenére is elhitte és bizonyítja, hogy milyen kiváló játékos. Egy feladata van, és az esetek túlnyomó részében ezt megoldja. Olyat tud, amit tanítani nem lehet, ez egy érzés. Megnézhetünk egy olyan játékost, aki virtuóz ugyan (CR), de ha nem megy neki a játék, vinnyog, mint egy fürdősk.rva. Pippo megy tovább és csinálja amihez ért. Gólokat lő. Számomra abszolút kedvenc játékos!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.08.10. 10:33:35

@mbemba: Hihetetlen, hogy még ennyi idősen is milyen lelkesen és tettre készen focizik, sok ilyen évet kívánok még neki! Pedig idén az öccse visszavonult sajnos, a báty még vigye sokra!
süti beállítások módosítása