Olasz fórum

Olasz fórum

Virtuális és nem virtuális sztrájkokról

2009. március 03. - mbemba

Vége lenne a sztrájkok aranykorának? A Berlusconi-kormány mindenképpen azt szeretné.

Kész van a közlekedésre vonatkozó törvénytervezet és Sacconi miniszter úr (a munkaüggyel, egészségüggyel és szociális ügyekkel foglalkozik) nagyon eltökélt: ,,Nagyon óvatosak voltunk a tervezet kidolgozásakor, a parlament pedig meg fogja hallgatni a szociális partnereket.” A lényeg, azonban inkább az, amit törvénybe foglalnának, hogy megszűnjenek a gyakran áldatlan állapotok az olasz utakon.
 
Nem a következő megálló van a buszra
írva: Fuori Servizio, vagyis Szolgálaton
Kívül
Tehát előzetes szavazás, engedélyeztetés nélkül, ,,csak 50%-os képviselettel rendelkező szakszervezetek sztrájkolhatnak. Ellenben, akik 20% alatt vannak, azoknak előzetes szavazást kell rendezniük az alkalmazottak, a munkások között, és ha 30% részt vesz, akkor indulhat a sztrájk.” A miniszter megemlítette azt is, hogy erősebb lesz a fellépés a nem lojális tüntetőkkel szemben, illetve a blokádok esetén. A sztrájkvisszavonás is szigorúbb lesz, vagyis visszavonni sztrájkot az utolsó pillanatban következményekkel fog járni – mármint, ha elfogadják a tervezetet.
 
A Cgil és Cisl a két legkomolyabb háttérrel rendelkező szakszervezet vezetői, Guglielmo Epifani és Raffaele Bonanni úgy nyilatkoztak, hogy ők értik-értik a módosítások szükségét, de nagyon nehéz lesz azon úgy változtatni, hogy ne sérüljenek jogaik.
 
Magyarországon jelenleg igen csekély megszorítások vannak sztrájkügyben: egy szakszervezet létrehozatalához tíz fő szükséges. ,,Akár egyetlen buszsofőr is sztrájkba léphet” – mondta az olaszfórumnak Fiedler Péter a Liga Szakszervezet kommunikációs vezetője. A bejelentési kötelezettség 7 nap.
 
Sciopero, sztrájk
És még egy érdekes fogalommal, jelenséggel gazdagodhat Olaszország: a virtuális sztrájk lenne ez az új tartalom. Miben is áll ez? Az alkalmazottak, mikor sztrájkba lépnek pénzt ugyan nem kapnak, azonban a munkaadó a nekik nem kifizetett összeget kénytelen lesz, például jótékony célra felajánlani. Fiedler Péter szerint a fogalom itthon nem ismert.
 
Ha minden igaz az első példa Olaszországban (csak?) egy ilyen a típusú megmozdulásra 1999 nyarán volt, amikor a Meridiana légitársaság pilótái virtuális sztrájkba léptek – négy órára –, vagyis: pénzt nem kaptak, azonban a magáncég a fizetéseket humanitárius célokra utalta át. Így pedig nem sérültek az utasok jogai, érdekei.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr11975932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.03. 14:59:15

Nem jó felé megy ez a világ, a sztrájkjog megnyirbálása tovább fog folytatódni. És akkor a munkavállaló kisember teljesen ki lesz szolgáltatva a kapitalisták kényének-kedvének. Berlusconi monnyon le!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.03. 15:16:48

És a virtuális? Úgy az utas is megmarad.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.03. 15:46:18

A virtuális az jó ötlet, de kis mézes meadzag kompenzálandó a jogok nyirbálását. Lehet, hogy nem lesz igazam, de attól tartok, hogy eza törvény módosítás csak egy folyamat kezdete.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.03. 15:55:05

@popp: Mondjuk Olaszországban nem kispályáznak a szakszervezetek, összehasonlíthatatlan a szerepük az itthoniakkal. A folytonosságuk nem szakadt meg és igazi közszereplők. Itthon talán csak mostanában kezdenek azok lenni. Legfőbb ideje (lenne).

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.03. 16:47:02

@mbemba: Épp ez az, ott még van erejük átvinni az akaratukat, a kérdésem csak az, meddig?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.03. 17:15:43

Ott van középút, amennyire itthonról láthatom.
süti beállítások módosítása