Olasz fórum

Olasz fórum

Újabb kisebb földrengés volt az éjszaka Abruzzóban

2009. április 07. - mbemba

L’Aquila városát és környékét - a tegnapi nagyszerejú földrengés után - újabb, jóval kisebb erejű földrengés rázta meg az éjszaka. A földmozgás a Richter-skálán 3,8-as erősségű volt. Ennek a mozgásnak a következményeként újabb áldozatok nincsenek.

A városban és környékén állandó eső esik, ami nehezíti a mentési munkákat, melyek során elsősorban azokon a helyeken kutatnak, ahonnan hangokat hallani. Egy 24 éves diáklány a földrengés kezdetekor ágya alá menekült egy négyemeletes épületben, de még nem sikerült kiszabadítani. A nagy földrengést követő napon 100 embert sikerült kiszabadítani a romok alól.
 
 A Corriere della Sera szerint, 179 a beazonosított halottak száma.
 
A hajlék nélkül maradtak száma megközelíti a 100 ezret. A polgári védelem sátrakat húzott fel, ahol azonnali szállást kaphatnak, sokan a tengerparti szállodákban kapnak átmeneti szállást. 130 busz szállítja a városaikat, falvaikat elhagyókat Abruzzo adriai részére, a partok felé. A menekülők között sokan vannak természetesen olyanok is, akiknek otthonában nem esett kár, de a félelem elkergeti őket. A telefonhálózat még mindig nem működik megfelelően.
 
Rómában bár nem voltak halálos áldozatok a tegnapi földmozgást nagyon sokan érezték. Sokan lakóhelyük statikai vizsgálatát kérték. ,,Éjszaka felébredtem egy nagy, a teraszról érkező nagy zajra, azt gondoltam betörők azok, de akkor már a fiam is fenn volt. Mindenki nagyon megijedt.” – mesélte egy római férfi.
 
A fővárosban néhány műemlék kisebb mértékben megrongálódott, leginkább a Caracalla termáiként ismert római kori fürdő. De az itt esett károk nem igazán komolyak.
 
A kormány rendkívüli állapotot és nemzeti gyászt hirdetett.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr991051104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.04.07. 09:49:04

Most olvasom, hogy a posztban említett lányt kimentették a romok alól. Marta Valente a négyemeletes épület romjai között, ágya és vasbeton tartógerendák alá szorult. Az őt kimentőknek azt mondta: ,,Mindenkit meghívok egy kávéra!"

A halottak száma 179, az eltűnteké 34. Orvosi felügyelet alatt 1500 sérültet ápolnak.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.04.07. 11:55:55

Akinek esetleg módja van rá, az hívhatja Magyarországról a +3902334980235 zöldszámot és a bankkártyája bizonyos adatainak megadásával tud pénzt küldeni a rászorulóknak. Nem a pin kód megadására kell természetesen gondolni.

andiH 2009.04.07. 18:55:16

Segítségnyújtással kapcsolatban az alábbi linket ajánlanám:

www.tomshw.it/news.php?newsid=17659

süti beállítások módosítása