Olasz fórum

Olasz fórum

Ökoszörnyet robbantottak (videón a robbantás, röviden és hosszan)

2009. május 23. - mbemba

Örültek a napokban a zöldek és minden nem rossz ízlésű ember, hiszen egy ökoszörnyet romboltak le hét közben. Ecomostro mondja az olasz, azokra az épületekre, amelyek többnyire a tengerparton épültek, de mindenesetre legfőbb vonásuk, hogy a természetet már csak kinézetükkel is megpróbálják tönkretenni.

Ezek az épültek többnyire összefonódnak a korrupcióval, a pénzzel beszerzett építési engedélyekkel. Nos, egy ilyen ecomostrót robbantottak fel Palmaria szigetén (a szót a Legambiente zöldszervezet találta ki, mikor megnevezett egy Amalfi mellett lévő – azóta lerombolt – szállodát). A La Spezia (Liguria) közelében lévő szigeten felrobbantott épület egyike volt a leghíresebb szörnyszülötteknek (a Scheletrone, a Nagy Csontváz nevet kapta), mely szörnyszülöttek egyértelmű többsége Dél-Olaszországban rombolja - de sokuk már csak rombolta - a kilátást. Kiderül ez a wikipédián és más helyeken közölt nem teljes listák böngészésekor.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr271139455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.05.23. 20:24:36

Ez is egy timeshare maffia félkész szállodája lehetett. Ezeket mutogatják a prospektusaikban, hogy épül, aztán ha eladták az összes szobát a sok baleknak, akkor abbahagyják az építést.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.23. 20:24:49

@SzerelmesDolgok: Szerintem csak üdvözölték az eseményt egy hajóról!
Mi is üdvözöljük! :))

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.05.23. 20:31:45

Valójában ezzel többet ártottak a természetnek. Ha már megvolt valami belőle, fel kellett volna használni.
De hát az emberek többsége nem lát az orránál tovább.

bolomba (törölt) 2009.05.23. 21:01:15

@Ludas Matyi Online: bocs, hogy kotozkodom, de miert szuntetik be a szobak arulasat, ha eladtak az osszeset? ilyen korrektek, hogy nem adnak el egy szobat tobbszor?

amugy meg a dudalas az egy hajo riasztoja, csak keson indult be:)

nemuccaszoc 2009.05.23. 21:32:25

Gondolom az olasz maffia keze benne volt ebben is.

terran 2009.05.23. 21:40:30

@bolomba:
olvassál már..
azt írta, hogy az építkezést fejezik be

lukit 2009.05.23. 22:05:43

@terran: te is olvasd mar el, hogy mit irt:) ha mar atvagas, akkor ugy illik, hogy minden szobat tobbszor el kell adni:)

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2009.05.23. 22:28:32

De szeretnék néhány hazai, természetvédelmi területre illegálisan, vagy ilyen-olyan utólagos engedéllyel épített villát felrobbani látni!!
Már a horvátoknál is csodáltam a példás bulldózeres megoldást...

Akárki Akármit Mond 2009.05.23. 23:20:37

Itthon is akad pár ilyen, pl. a Kálvin téri üvegcsoda... Bár nem a természetet rombolja, de ocsmány abban a környezetben.

Az igazi az lenne ha a tervezők, engedélyezők is
benne lennének ilyenkor így több ilyet nem követhetnék el...

tesseract 2009.05.24. 09:00:27

Amúgy vicces az a Kálvin téri dolog, egyszer rászállt a média, azóta mindenki aki bölcset akar fingani, ezzel jön. Egyrészt lejárt lemez, másrészt meg nézzetek körül Budapesten egyszer, bújnak ott igazi szörnyek is. A Kálvin téri azokhoz képest minőségi építészet. Amúgy kíváncsi lennék a nagy kritikusok mit álmodnának a helyére. Kiállítást kellene csinálni ezekből a gondolatokból, asszem sokan jól szórakoznánk.
A Lehel téri csarnok meg olyan amilyen, de igazából attól csúnya, hogy fosul csinálták meg.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.24. 09:15:56

@espadazo: A lehel téri csoda abszolút illik a Váci út népi szecessziótól a Sztálin barokkon át az üveg-beton neokonstruktivizmusig ívelő eklektikájához, sőt mit több, még bizonyos katalizátorként is működik a sok gusztustalan építészeti barmolás között. Ha nem tetszik, menj máshova, javaslom a Hunyadi téri csarnokot, hátha a fejedre szakad, vagy a Garay térit, ami semmitmondásában sokkal rondább a Lehelnél. Te burkoltan szerintem Rajkozni szerettél volna, szvsz felesleges.

@tesseract: Tele van Budapest környezetéhez képest markánsan elütő stílusjegyekkel bíró épületekkel, nézzük csak az Andrássy utat: Divatcsarnok, Opera, Balettintézet. Ezek nem szúrnak szemet senkinek? Persze, hogy nem. Pedig a Kálvin térnél, és sok más ma agyonhuhogott új épületnél ugyanez a helyzet.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.24. 09:19:01

Csodálkozom azonban, hogy a Capri-sziget nyugati oldalán fekvő sarló-kalapácsot formázó villa nem szúr szemet senkinek. Mert ha valami, akkor az ökoszörny, vagy mi.

midnight coder 2009.05.24. 09:26:57

Én egyszer körbenéztem a Kálvin-téren, de tulajdonképp mivel is van ott a gond ? Szerintem kb. mindegyik épület nagyjából egyforma ronda.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 09:40:13

@efes: Kerestem, nem találtam az emlegetett villát!

Gera 2009.05.24. 11:03:00

@mbemba: Én is kerestem, állítólag a Casa Malaparte az. Ha akarom, tényleg sarló és kalapács, de nem teljesen nyilvánvaló a dolog.

en.wikipedia.org/wiki/Casa_Malaparte

Akárki Akármit Mond 2009.05.24. 11:11:17

@tesseract: "Amúgy vicces az a Kálvin téri dolog, egyszer rászállt a média, azóta mindenki aki bölcset akar fingani, ezzel jön. "

Azért mert mindennap arra megyek és hányni tudnék azoktól az épületektől. Ne oszd már az észt hogy mi tetszik nekem.

nina2000 2009.05.24. 11:14:55

@efes:

Itt lakom a kálvinon és tényleg szar a szemnek, kezdődött a korona szállóval és végződik a 4metróval...majd....egyszer. Budán van a Dorottya ház, az elég jó ötvözete lett a "korhűnek" és a régi gyárépületi téglahomlokzatának. Amíg nállunk az építészek, még mindíg a szaros bauhaus-t tartják modernnek és mérvadónak, illetve az üveg-ácél-beton sztárolása megy (a belvárosban is) addig köpködés is lesz. Hundertwasser !!!... na az tudott valamit :)))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 11:24:31

@Gera: Én itt nem látom a sarlót és a társát! Viszont láttam ezt a házat már több helyen és mindenhol, mint a modern építészet egyik remekét emlegetik.

Malaparte egyébként egy nagyon ismert író volt és ő volt az építtető.

A wikipédián olvasom, hogy végrendeletében (57-ben halt meg) a Capriban előforduló kínai művészeknek ajánlotta használatra a házat. Szerintem, akkor némileg kevesebb kínai utazott Caprira.

Más képek:
www.florense.it/Architettura_Mediterranea/Villa_Malaparte.asp

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.24. 11:33:51

@mbemba: http://www.architectenwerk.nl/architectenpraktijk02/Casa_Malaparte

A kalapács feje, rajta a fehér sarló. Lehet, hogy modern remek, de hogy környezetébe nem illik, az tuti. Az építtető író amúgy fasisztának indult, majd kommunista lett belőle, erre utal az épület stilizált formája is. Én láttam tavaly nyáron saját szememmel, és okádék, hidd el.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.24. 11:38:18

@nina2000/ pneumatic morosus brutalicus: Hundervassert se szerették Bécsben...:) Amúgy meg szerintem nem lehet jó lakni egy Hunderwasseer-házban, szvsz állandó tengeribetegséget okoz. Turistalátványosságnak megfelelő, annak viszont nagyon.

A Kálvin térrel az a baj, hogy ezek az épületek se nem rontottak, se nem javítottak rajta. Ezért nem "ércsük" mi a felzúdulást. Műbalhé, üres hőzöngés, felület kapirgászása. A komoly dolgok ennél sokkal mélyebben húzódnak. Mit szólsz pl az egész Múzeum körúthoz, más akkor. Nem most, nem 20 éve és nem 50 éve lett az elkúrva, hanem régebben.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.24. 11:41:25

@efes: viszont van nemsokkal e villa mellett egy másik is, sokkal kisebb, sokkal szerényebb, de az úgy beleolvad a környezetébe, hogy le sem lehet fényképezni, mert NEM LÁTSZIK. Na az nem ökoszörny, ott laknék is, akár rabként, egész életemben.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 11:43:57

@efes: Úgy általában én sem vagyok oda azokért az épületekért, amelyek a természet közepén foglalnak helyet maguknak.
Most pedig eldöntöttem, hogy elolvasom - nem csak nekikezdek - a Kaputtot!

Mellettem egy tíz éves kisgyerek azt mondja a Malaparte-házról a kérdésre, hogy tetszik-e ez a ház: ,,Hmmmmm, igen!" Nem volt sok meggyőződés benne, de... :))

tesseract 2009.05.24. 13:19:22

@mbemba: jogos. kicsit elragadott az indulat. elnézést.

A Capri-szigeten álló házat egyébként nehezen találtam meg én is. Nem hallottam eddig még róla, de speciel nem zavarja annyira a szemem, mint sok olyan próbálkozás, ami valamilyen szinten alkalmazkodni próbál, aztán a végén olyan semmilyen lesz. Főleg az zavaró, amikor régi stílusjegyekkel aggatnak tele új házakat, anélkül, hogy az adott stílust megértenék. Na az sokkal bántóbb, mintha egy épület egyeltalán nem próbál meg illeszkedni. A kálvin-téri két épület nem próbál megalkuvó lenni. A kortárs high-tech, építészet formái abszolút jól használja, és a térstruktúrát is jól követi. Lehetett volna valami klasszicizáló dolgot odahazudni, de szerintem többet ártott volna a térnek. Kíváncsian várom "Akárki Akármit Mond" megoldását, mi az ami az ő ízlése szerint odapasszolna - mindannyiunk okulására.

Azért, hogy a ökoszörnyhöz visszatérjek, nekem inkább a SZOT-üdülő jut róla eszembe. Ott kellene végre belátni, hogy abból jó ház sosem lesz.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.24. 14:13:18

@tesseract: Ugyan már! :)

A Balatonon látni sok-sok nagyon kockát, amit próbálnak igazgatni nem sok sikerrek, de a Benczúr utcában például egészen elfogadhatóvá tudtak tenni egyet fajtájából (Benczúr Szálló ma, rég Pedagógus szálló talán), a bejárat fölött elhelyezve egy nagy íves fedélszerkezetet (jobb szó nem jutott eszembe).

Furcsa, mert a Kálvin téri jelenség eleinte nagyon-nagyon szúrta a szemem és szidtam is szépen. Talán megszokta a szemem, talán beletörődő vagyok, talán nem is olyan szörnyű, de már nem zavar!

Aztán lehet, hogy a metró fölé épülő valami - ha épül valami - még elfogadhatóbbá teszi az üvegszerkezetet.

bernese mountain dog 2009.05.25. 15:40:29

Nos én többek között a lepencei (mbemba kedvéért löpanszi)két szállodamonstrumot szeretném, ha hasonló sorsra kerülnének (az egyik még épülőfélben). Egyáltalán nem illenek a környezetbe, még a színük is kifejezetten randa. És nem hiszem, hogy fog oda annyi vendég jönni, hogy működik ott telt házzal 2 ekkora hotel.

A másik az egerszalóki épülő wellness-fitness stb. szálloda. Úgy tönkrevágták vele az ottani mészkősziklákat, meg a környezetüket, hogy csak na. Persze valakinek biztosan megérte eladni külföldieknek jó pénzért ezt az országban egyedülálló természeti jelenséget és környékét. (Na jó, az élményfürdő mondjuk kifejezetten kellemes...)
süti beállítások módosítása