Olasz fórum

Olasz fórum

A jobb nyert Olaszországban is (a nőügyek nem segítettek Berlusconinak)

2009. június 09. - mbemba

Olaszországban is nyert a jobboldal az európai választásokon. Silvio Berlusconi pártja a Pdl (Popolo della Libertà-Szabadság Népe) a szavazatok 37 százalékát vitte el.

És lett volna az több is, azonban az ellenzék kampánya a Cavaliere (A Lovag) nőügyeivel, a haverok állami pénzes utaztatásával elvitt néhány százalékot, több tízezer szavazatot. Berlusconiék sikerét 40-45 százalék közöttire jósolták. A jobboldalon még sikeresnek mondhatja magát – és érzi magát – Umberto Bossi és a Ligája, ők egyértelműen előre léptek a tavalyi országos választás óta
 
A fő ellenzéki erő, a Pd (Partito Democratico) 25 százalékot vitt, de a nagyobbik öröm számukra az, hogy Berlusconi kevesebb szavazatot gyűjtött be, mint a tavalyi választásokon (tavaly 13 millió 630 ezer, most 10 millió 450 ezer). Itt az új vezér immár Dario Franceschini, a több helyi választást is elbukó Walter Veltroni helyén. A szintén ellenzéki Antonio Di Pietro – a Mani Pulite (Tiszta Kezek) frontembere – pártja (Idv, Italia dei Valori-Értékek Olaszországa) is előretört.
 
Amúgy Olaszországot az uniós választások kapcsán öt részre osztották: Dél, Közép, Északot pedig ketté (Kelet és Nyugat), valamint a Szigetek. Az említett régiókban szavazók más-más színű cédulát dobtak a dobozba. Mindegyik régiót Berlusconiék nyerték. A legkisebb különbséggel Észak-keleten, ahol 28,11 kontra 28,04 volt az arány a két nagy között. Ez 4111 szavazatot jelent.
 
Összesítve a brüsszeli pozíciókat a végeredmény a következő: Popolo della Libertà 29, Partito Democratico 22, Lega Nord 9, Italia dei Valori 7, Unione di Centro 5. Csak a németek küldenek több képviselőt, mint az olaszok.
 
A részvételi számok rendkívüliek voltak, hiszen a polgárok több mint 66,5 százaléka véleményt formált. Tegyük hozzá, hogy ott két nap állt a választók rendelkezésre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr231173272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.09. 14:23:39

Érdekes, hogy mennyire sokan járnak szavazni. Elsőre nem gondolnám, de ha jobban belegondolok, eléggé szeretnek politizálni, tüntetni. Amikor másutt dolgoztam, akkor is kb. minden olasz kollégám hazautazott a választás környékén, hogy tudjon szavazni.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.09. 15:05:55

Berlusconi győzött, de hétfőn be kellett jelentenie Kaka eladását, jövőhéten nem biztos, hogy nyerne.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.09. 15:34:13

@popp: a juve-szurkolók országában??? landslide, barátom! :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.09. 21:52:57

@cpandacsoki: Beszéltek kollégákkal a politikáról? Ha igen, hogy érvelnek Berlusconi mellett?

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.10. 14:18:50

@mbemba: Sajna (vagy szerencsére?) kékgalléros társaság majd a teljes ismerettségi köröm. Úgyhogy sehogy, mindenki utálja. Az egyetlen kivétel egy erdélyi magyar nyugalmazott gordonkaművész, illetve egy calabriai szülőktől származó kollégám bátyja. Ők úgy érvelnek, (mint szerintem sokan mások), hogy nincs alternatíva, Prodiék semmit sem csináltak, a lovag legalább tevékenykedik. A tahóságai mellett szemet hunynak, (szerintem az a pszichológiája ennek, hogy valahol mélyen mindenki tahó:D).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.06.10. 16:55:05

@cpandacsoki: galléros ügyben szerintem szerencsés vagy.
Megpróbálok majd előrébb lépni a Berlusconi-ügyben. Ötletem van.

A valahol mélyen mindenki ügyében csakis egy embert tudok idézni:))

www.youtube.com/watch?v=pX2dBSfwfPw
süti beállítások módosítása