Olasz fórum

Olasz fórum

5 milliárd eurót várnak haza offshore-ból

2009. július 23. - mbemba

Nagyon gazdagék közül sokan Olaszországban is úgy érezték, hogy jobb helyen van pénzük a határokon kívül, mint otthon. Erre jó az offshore technika!

A kormány pedig szeretné ezeket a pénzeket otthon tudni – egy részüket legalábbis. Volt már ilyen 2001 és 2003 között is. Akkor 77,7 milliárd euró került haza, és 2,1 a költségvetésbe. Úgy számolnak Berlusconiék, hogy külföldről ezúttal 5 milliárd euró kerül a költségvetésbe, illetve 100 milliárd az olasz gazdaság keringésébe. A helye ennek a pénznek többé-kevésbé már meg is van: 3 milliárdba kerül, ha minden igaz az abruzzói újjáépítés (83 és fél milliárd forint). Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy a kiszámolt 5 milliárd be is érkezik.
 
A kormány az offshore-os pénzekért cserében azt ajánlja a szupergazdagoknak, hogy adóügyileg nem zaklatja ez ügyben őket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne nyomozni ezen pénzhegyek után. Könnyű lenne ide biztosan igaz, már közhelyes mondatokat írni.
 
Amúgy úgy saccolják a pénzügyesek, hogy 600 milliárdnyi pénz van kinn az európai valutából. Ők nem Ciprusról várják az offshore pénzeket, hanem leginkább Svájcból. Az Espresso folyóirat szerint a ,,kinnlévőségek” 65 százaléka van Tell Vilmos hazájában. A helvét bankok mellett Luxemburgban (12%), Monacóban (6%), Liechtensteinben (2%), San Marinóban (1,5%), Ausztriában (1,5%), Nagy-Britanniában (1%) kamatoznak komolyabb olasz összegek.
 
Az olasz bankok közben már dörzsölgetik tenyerüket, hogy ismét pénzhez jutnak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr671267141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása