Olasz fórum

Olasz fórum

Tragikus földcsuszamlások Szicíliában

2009. október 02. - mbemba

Éjszaka Szicília egész területét, de főleg Messina környékét felhőszakadás, illetve nagyon kitartó esőzések érték, aminek következtében földcsuszamlások következtek be. A természeti katasztrófa nyomán többen életüket vesztették. Biztos, hogy 17-en meghaltak, illetve mintegy 40-en embert kórházba szállítottak.

A Messina melletti Scaletta Zanclea, Santo Stefano Briga és Giampileri a leginkább érintett települések. Segítők érkeznek egész Olaszországból, azonban komoly akadályokba ütköznek, mert pontosan a tragédia jellegéből következően nehezen megközelíthetők ezek a helyek. Cataniából például nem megközelíthető a környék.
 
Tegnap este a hírek már beszámoltak a rendkívüli mértékű esőről: a csapadék mennyisége 20,40 és 21,40 között nyolcszorosa, néha tizenkétszerese volt az átlagosnak (az intenzív esőnek). Az utóbbi tizenöt nap háromszor volt felhőszakadás Messina közvetlen közelében.
 
A kormány bejelentette a szükségállapotot.
 
A kormány egyik képviselője a napokban beszélt arról, hogy a Messinai szoros fölötti híd elkészítését januárban el fogják kezdeni.
 
Áprilisban Abruzzót érte tragikus kimenetelű földrengés.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr261423210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teddypompom 2009.10.02. 17:44:25

Nincs mese, vissza kell erdősíteni a hegyoldalakat.

ÉS felakasztani minden erdőgyújtogató telekspekulánst,de könyörtelenül.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.02. 23:05:45

A halottak száma 18, azonban nagyon valószínű, hogy emelkedik ez a szám.

A tragédia megjósolható volt sok-sok szakértő szerint, mert a parti szakaszon számtalan nem odavaló ház épült. Ezt mondta a már korábban Materába látogató Napolitano, a Köztársaság elnöke is! Poszt Materáráól: olaszforum.blog.hu/2009/01/16/title_67143

Két éve ezen a területen már volt egy földcsúszamlás.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.10.03. 03:44:09

Én két éve voltam kint szeptember végén, akkor is hatalmas eső volt (még másnap is bokáig gázoltak az ember a tócsákban), akkor azt hittem, hogy az volt az évszázad vihara. Sajnos tévedtem.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.03. 09:11:20

@dark future: Amit írtál, azért mondják, hogy a tragédia megjósolható volt.

Akkor, pontosan 2007. október 25-én volt egy a mostanihoz hasonló léptékű földcsuszamlás, azonban halottak valami csoda folytán nem voltak, ezért nem lett hír.

Ezek a képek, akkor készültek: www.corriere.it/gallery/Cronache/vuoto.shtml?2009/10_Ottobre/messina/4&1

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.10.04. 20:25:53

Immár 23 a halottak száma.

Berlusconi ott volt, s azt mondta. hogy a házak újra felépülnek, de immár más helyen.

A polgári védelem vezetője (Bertolaso) szerint 25 milliárd euróra lenne szükség, hogy Olaszország minden települése biztonságos legyen a természeti katasztrófákkal szemben.
süti beállítások módosítása