Olasz fórum

Olasz fórum

Jacuzzi (szótörténet 19.)

2009. november 24. - mbemba

Jacuzzihoz még nem volt szerencsém. Viszont a neve már néha felizgatott. Ugyan honnan ez a nagyon-nagyon olaszos név?

Az egész ott kezdődött, hogy 1907-ben egy friuli család Amerikába költözött, Kaliforniába, és ott jól megcsinálták szerencséjüket. A hét Jacuzzi testvér (Franco, Valeriano, Gelindo, Candido, Giocondo, Giovanni és Rachele) már 1910-ben céget alapít, de a Jacuzzi Brothers csak 10 év múlva születik meg.
 
Sok mindennel foglalkoznak, ami a gépekkel és a vízzel kapcsolatos: öntözőrendszer, vízfelhozatal a legmélyebb rétegekből is és miegymás. 1925-ben már világcégnek számítanak – ezt írja a wikipédia. 1956-ban pedig már eljutnak a jacuzzi prototípusáig. Egy családtagnak volt szüksége valamiféle terápiára, és ezt a kényeztető gépet ötlötte ki az újabb generáció. Kevéske fejlesztés után már kórházak is hasznát látták a találmánynak.
 
Jacuzziéknak azonban beugrik, hogy a kényelem, a kényeztetés nagyon fontos része az amúgy is élvhajhász homo euroatlanticusnak. 1968 volt ekkor, és Roy Jacuzzi az, ki ennek a businessnek a beindítója. Csak az esztétikán, meg a hangerőn kellett már finomítgani, hogy megszülessen ez a ma már nagyon-nagyon menő cucc.
 
Hogy a Jacuzzik nem felejtették el honnan indultak arra dokumentum az, hogy Roman Bath, magyarul Római Fürdő lett sikercikkük neve. Mert ők is – mármint a régi rómaiak – tudtak valamit ezen a téren.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr481547480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.11.24. 10:25:31

Bevallom soha nem gondolkodtam azon el, hogy honnan eredhet ez a név, de nagyon érdekes volt megtudni, hogy egy családnév a masina neve, amit egyébként nagyon szeretek. :)

tucano 2009.11.24. 22:01:45

Mindig azt hittem, hogy japán eredetű, le a kalappal a poszt előtt.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.24. 23:01:29

Hehe, én meg hangzása alapján azt hittem, hogy vmi japán eredetű szó, meg különben is, ők csinálnak mindenféle hi-tech vizes cuccokat :-)

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.24. 23:02:26

Régen frissítettem. :-)
Megelőztél.
süti beállítások módosítása