Olasz fórum

Olasz fórum

Az olasz séfek megvédik a hazait

2010. január 27. - mbemba

Olasz kaják védelmében van mit dolgozniuk az érdekelteknek. Sokan vagyunk érdekeltek! :)

Az olasz séfek közül sokan egyszerre léptek, hogy védjék a cucina italianát. Idén január 17-ét jelölték ki az Olasz Konyha Nemzetközi Napjának, és ezen a napon csak tagliatelle al ragùt készítettek. Azt mondják nem véletlen, hogy ezúttal vasárnap volt a nagynap, mert vasárnap húsos nap volt régen is, mivel együtt a család, volt idő arra, hogy hosszú órákig lassú tűzön készüljön a ragu. A szóban forgó séfek nem tettek a raguba sem babért, sem petrezselymet, sem kakukkfüvet; az illatot a zellernek és a hagymának kell produkálnia. Így írja le az 1982-ben a bolognai kereskedelmi hivatalban bejegyezett recept.
 
Az olasz séfek a carbonarával kezdték a demonstrációt
Az említett akcióban a világ 50 országának – Magyarország valamiért nincs köztük – több száz olasz séfje vett részt (itt vannak a résztvevők). A zászlóbontás 2007-ben volt, amikor mindannyian carbonara spagettit készítettek, majd egy évre rá a klasszikus milánói rizottót tálalták. A lényeg az volt, hogy megmutassák hogyan is néz ki az eredeti!
 
Hogy mitől kell megóvni az olasz konyhát? Például a tükörtojásos carbonarától vagy az Amerikában állítólag hihetetlenül népszerű chicken pizzától. Meg a kecsapos, meg az ananászos, meg a… pizzától.
 
Vagy ott van a spaghetti meatball. De lehet, hogy az nem is olyan szörnyűség? A lenti írás említi, hogy a királynő alattvalói szerint a meatballos spagetti az echte olasz kaja. És nem is tévednek! Az Amerikába kivándorolt olasz munkások feleségei, mikor uruknak bepakolták a kaját, az uzsonnás dobozba tésztát tettek és mellé húsgombócokat – nem azért, mert ragaszkodtak volna valamilyen otthoni ősi recepthez. Ez volt otthon, és hát a melós embernek kell a hús! Az amerikai kollégák pedig jól megnézték mit esznek a digók, és utánozták őket.
 
Hát így!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr481704501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronald 2010.01.27. 12:29:37

Hát a helyzet az, hogy immár 20 éve a világ "hivatalos konyhája" az olasz lett.
Ez évszázadok után vette át a francia-konyha szerepét a hivatalos, diplomáciai stb. kajáltatásnál.

Egyébként - a kinai után - az olasz konyha a világ legelterjedtebb konyhája - vagyis az, amelyiknek a receptjei, jellege és nemzet-konyhája a legtöbb helyen előfordul a világon. Persze, ebbe a pizzázók is beleszámítanak.

Nagy kár, hogy mifelénk - ha "olasz-konyháról" beszélünk - akkor az esetek zömében csak a tészták jutnak az eszébe az embereknek.
Mindeközben a világ legnagyobb hal-konyhája az övék...de a húsos-zöldséges kaják terén is nehéz őket überelni.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 12:51:25

Azt kell mondjam, azért az lehangoló, hogy még Mongólia is képviselteti magát egy ilyen akcióban, mi pedig, büszkén a magyar kulinária egész bolygónkat behálózó kiváló eredményeire, részt sem veszünk rajta.
Ja, nem is történt semmi különös? Persze, csak megint lemaradtunk valamiről, ami fontos lenne? Ja, hogy nem is a magyar, hanem az olasz konyháról van szó?
Semmi gond, mi majd jól elacsarkodunk itthon a politikához hasonlóan két nagy táborra szakadt sekélyes, földhöz ragadt, mára muníció nélkülivé vált gasztronómiának csúfolt mocsarunkban, aztán a világ meg jó gyorsan elrobog mellettünk.
Mi pedig büszkék vagyunk.
Mire is?

Ronald 2010.01.27. 13:13:12

@ÁkiBáki: Hát a rohadt-nagy helyzet az, hogy a Magyarország határain belül méltán világhírű magyar konyha csak egyetlen-egy ! étkét jegyzi echte-magyarnak a nemzetközi szakma - és az pedig a halászlé...olyan módon, ahogy mi csináljuk.
Csak így simán: "magyar halászlé" - vagyis nem specifikálja hogy tésztás, oder nein.

Tehát sem a pörkölt, sem a gulyás...de még a töltöttkáposzta sem "eredeti", magyar ételnek van számontartva.

Ez utóbbiról vicces az, hogy a töltöttkáposztát egyszerre 14 nemzet tartja kisajátíthatalan, eredeti, és természetesen ő általa feltalált receptnek. Erről nem is nyitnak vitát - mert mind a 14 nemzet szerint ez "egyértelmű" :-)))))

synthesizer 2010.01.27. 13:15:55

A jó öreg tagliatelle al ragú... én sem teszek bele se babért, se petrezselymet, se kakukkfüvet.

Kopi Luwak (törölt) 2010.01.27. 13:18:38

Ott bukik az egész, hogy a spagetti (is) kínai találmány.:D

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.27. 13:21:20

@Ronald: Ismersz honlapot, könyvet, ahol ezek össze vannak gyűjtve, vagyis, hogy melyik kaja kié, stb?

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 13:29:35

@Flora_kisasszony:

Ezen mondjuk még vitatkoznak, de hajlok arra, hogy az ilyen jellegű tésztát a kínaiak előbb ettek.

Ronald 2010.01.27. 13:32:21

@mbemba: Húúú, egy legalább egyórás műsort hallgattam erről a rádióban - ahol nagy szakmai fejek is nyilatkoztak az ügyben.

Úgy értettem a műsorból, hogy a Világ Borkönyve mintájára (ahol mi a tokaji-aszuval szerepelünk, semmi mással...de azt legalább jogosan) - szóval hogy arra a mintára létezik egy hasonló Világ-kaja könyv...vagyis a világ menükönyve - amiben minden ismert kaja szerepel - mellette a származási megjegyzésekkel, meg egyebekkel.

A megszólaló szaktekintélyek is anyázták a döntéshozókat, hogy bár beismerik, hogy a magyar konyha eléggé korszerütlen bizonyos értelemben - de az embereknek ízlik...és ordas nagy baromság ezt külföldön nem kihasználni.

És itt nem Amerikára gondoltak - ahol a magyar konyha eleve esélytelen - hisz van még pár hely a világon, rajtuk kivül is.

Ronald 2010.01.27. 13:33:40

@ÁkiBáki: Garantáltan hamarább zabáltak főt-tésztát a kínaiak...mint a derék taljánok.

EMU 2010.01.27. 13:35:29

@ÁkiBáki: Ki kell, hogy javítsalak, nem csupán az egész bolygónkat behálózó magyar kulináris eredményekről kell büszkének lennünk, hanem az egész univerzumot átszövő, semmivel össze nem hasonlító, kimagasló, állócsillagként ragyogó, csodálatos magyar vendéglátásra úgy en bloc, akárcsak a kultúra, a tudomány, az intelligencia, a kreativitás és szerénység tekintetében.

Ronald 2010.01.27. 13:39:29

@EMU: Nézd, ha azt vesszük, hogy már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy egyes körök cáfolhatatlanul bebizonyítsák a több mint 5 ezer éves múltunkat és azt, hogy minden európai nemzet gyökerénél mi álltunk - hát meg se haragudj, de az a minimum, hogy mi vagyunk az égvilágon mindenben a legjobbak.

És ha akadna is olyan dolog amiben nem...abban is.
.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 13:39:34

@Ronald:

Ezen nem veszünk össze.
Viszont akit esetleg érdekel a hétköznapi gasztronómia, találtam egy könyvet:
Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha a címe.
Szenzációs receptek vannak benne, nagyon könnyed stílusú magyarázatokkal és útmutatással.
Érdemes elmerülni benne.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 13:41:33

@EMU: Ahh, tudtam, hogy megint felszínes leszek és elhagyom a fontos, mindenképpen megemlítendő kiemelkedő tulajdonságainkat.
Mindig ez a sekélyesség.
Mea culpa.

Ronald 2010.01.27. 13:43:05

@ÁkiBáki: Kössz a tippet...bár én kissé tele vagyok ezzel - ugyanis az egyik ismert főzőcsatorna filmjeit fordítom - órabérben.

Uramatyám - egyes ottlátott kajákért veszélyességi pótlékot kellene fizessenek - már csak a fordításáért is.
.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.27. 13:43:28

@Ronald @ÁkiBáki: @EMU: : És van sok-sok teljesítmény, amire büszkék lehetnénk, de nem is tudunk róla! És van egy másik halom, amire nem lehetünk büszkék!
Uff!

@Ronald: Kösz!

EMU 2010.01.27. 13:43:40

@Ronald: Ezzel én vitatkoznék, mert inkább az olasz ételek elterjedéséről, illetve az alapanyagaikról van inkább szó, mint a konyhatechnikájukról, kulináris tudományukról. A francia konyha szerepét nem vette át az olasz, erre jó bizonyíték talán az is, hogy szinte valamennyi csúcsgasztronómiai technikának francia neve van mindenhol, olasszal nem nagyon találkozol, sőt ott is montíroznak, blansíroznak, konfitálnak, ha már nevén kell nevezni a dolgokat. Az olasz konyha népszerű, kelendő, közkedvelt, de a francia még mindig az alap. Sőt ha már mindenképpen a francia vonal mellé felnőtt konyhakultúrát kell említenünk, akkor a spanyol és a japán már az olasz előtt állnak ebben, ők valóban nagyon a spiccen vannak.

EMU 2010.01.27. 13:47:12

@ÁkiBáki: Bourdain, mi? Meg bisztrokonyha? Neked mond az a név valamit, hogy Buday Péter? Vagy Benke Laci bácsi? Na ott van konyhaművészet. Jössz ezzel a sznob dumával, bisztrokonyha, persze, egy jó pörköltet nem tud készíteni egy ilyen majom, mint ez a Bourdain.

Ronald 2010.01.27. 13:49:34

@mbemba: Áhh, a magyar nagyurak mindig is leszarták a szellemi teljesítményt, az inovációt, a haladást. A maiak is.

Szerintem nincs még olyan nyelv, ahol a "feltaláló" szó mellé ilyen automatikusan társulna a "hóbortos" jelző is.
Pedig nálunk igencsak társítják ezt a két fogalmat...még a köznyelvben is.

Ha Amerikában bemész egy bankba, hogy gépre, ingatlanra kéne hitel...hümmögnek.
Ha azt mondod: "Urak, van egy ötletem" - akkor azonnal hellyel kínálnak.

Errefelé, ha úgy mész be egy bankba, hogy "lenne egy ötleted" - szerintem azonnal hívnák a biztonságiakat, hogy majd azok kivezessenek...mielőtt még elfajulna a dolog.

EMU 2010.01.27. 13:50:01

@mbemba: Meg ne halljam mégegyszer azt, hogy van olyan teljesítmény, amire nem lehetünk büszkék. Még amit szarul csinálunk, abban is ezerszer jobbak vagyunk, mint ez sok hülye agyalágyult népség rajtunk, derék magyarokon kívül. És ne uffogjál, magyar ember nem indián, bár azokat is mi adtuk a világnak, tőlünk származnak, ez nyilvánvaló.

babsz 2010.01.27. 13:52:22

@Flora_kisasszony: Persze, hiszen a durumbúza sem a bizánci egyiptomból származik, hanem kínából, és a "spago" is kínaiul jelent vékonyat.

Ronald 2010.01.27. 13:55:18

@EMU: A szakszavak bizonyára megmaradtak franciának...de amiről írtam, azt követtségi-séfek, protokoll-szakik, hivatalos rendezvények séfjei mondták.

Ők már csak tudják mi a helyzet, nem igaz?

Egyébként a sorok közül azt vettem ki, hogy személyszerint ők se voltak nagyon elragadtatva a változástól...dehát a menüsort nem ők diktálják, ugye.

A mondandó lényege az volt, hogy az olasz konyhát egyöntetüen egészségesebbnek kiáltották ki a mértékadó körök - és ezzel akkor se lehet vitatkozni, ha történetesen csak részben igaz.
.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.27. 13:55:57

@EMU: Értem, hogy mi a bajod, de van olyan is, hogy büszkék lehetnénk valamire, valakire, de mi még csak nem is hallottunk róla! Most nem vetek fel konkrétumokat, mert nem szeretnék újabb frontvonalakat! (majd egy másik posztban:)

babsz 2010.01.27. 13:56:46

@EMU: Benke Laci bácsi honlapjáról...

"Füstöltsajtos koktél

10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg sárgabarack íz
2 dl sajtkrém"

trappista, karaván, tubusos nyomos sajtkrém mint alapanyag.. hábazz bocsi, de maradok a szar francia bisztrokonyhánál

benke laci bácsi tipikusan az, aki bepanírozza a trapistát, kirántja, majd egy szelet uborka és sárgarépa lesz a díszítés
akinek a bécsiszelet vendéglő kínálata a gasztronómia, annak hajrá benke laci bácsi

én maradok akkor a sznob szarságoknál asszem.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 13:57:06

@Ronald:
Azért ez érdekes lehet. Persze gondolom sok baromsággal is találkozol, ami megüli a gyomrodat időnként:-
@EMU: Ebben igazat adok, viszont egymástól is sok mindent vesznek át, de az olasz populárisabb valóban.
A japán konyhát hagyjuk, bár minden tiszteletem az övék, mert nem hétköznapi a technológia, de nyersen egyék a halat, meg minden mást, ami a tengerből kijön, a fókák. Két hét Japánban - 6 kg. A legjobb fogyókúrám volt, pedig vittek mindenhova, és enni kellett. De áááh ez nekem nem jött be.
A spanyolok nagy dolgokat alkotnak, csak szerintem mi keveset hallunk róla. Viszont ha kimész, és elkezded kóstolgatni, nem egyszerű élmény.
A franciák nagyon ott vannak.
Volt alkalmam egyszer-kétszer vidéki kisvárosokban lévő kisvendéglők, úgy három órás ebédjeit végig enni - maga a paradicsom. Szenzációsan főznek.
És, ha látják rajtad, hogy értékeled a dolgokat, minden sovinizmus elmúlik belőlük, s kedvesek.
Hiába a legtöbb embert a gyomrán keresztül lehet megfogni:-)

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 14:00:07

@EMU: Hagyjuk már ezt a pörköltes vonalat. Te nem látsz tovább az orrodnál?
Vagy még nem lépted át a határt?
Benke velemmindentellehetadni Laci bácsi az etalon?
Szánalom.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 14:02:17

@EMU:

Ja meg sznob is vagyok. Miért is ne?
Inkább, mint a Laci bácsid.

EMU 2010.01.27. 14:08:02

@Ronald: A helyzet az, hogy a világ gasztrokultúráját nem a követségi séfek, rendezvényséfek meg protokollszakik alakítják, ahogy az ilyen események sincsenek semmilyen hatással a gasztronómiára. Az igazi séfek nap mint nap nyomás alatt, forró konyhák mélyén, izzadságban, 200-as vérnyomáson élnek és dolgoznak. Ők azok, akiknek a munkája alakít bármit is a gasztronómián. Nem pedig az, hogy egy rendezvény vagy követségi séf éppen mit preferál. Ők egyfajta elvárásnak tesznek eleget, míg az igazi művészek diktálják a tempót és a módit.

Ronald 2010.01.27. 14:09:14

@ÁkiBáki:
Buday valóban jó...de Lacibácsit sehol sem jegyzi a szakma.

A TV-sek jó érzékkel rácuppantak, amikor az idősödő háziasszonyok rétegét célozták meg a nyájas reklámozók számára. De kb. itt is a vége a szakmai-történetének.

Az már csak ráadás, hogy a vendéglő, ahol séfkedik - több szakmai forumon is csak gyenge-közepes minősítést ért el.
.

EMU 2010.01.27. 14:09:36

@ÁkiBáki: Látom kened, vágod, fogod :)

EMU 2010.01.27. 14:12:31

@Ronald: Buday úgy főz, mint ahogy egy cipész csizmát talpal. Annyi elegancia és fantázia van benne, mint bennem uránérc. És egyre nagyobb az arca a SEMMI-re. Ezt a tudást mutogatni olyan, mintha egy villamosvezetőnek lenne saját műsora. És pontosan ilyen az étterme is, amitől olyan nagyra nőtt rajta a mellény.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 14:16:12

@Ronald:

Ugyan már! Laci bácsi 30 évig szopott az Ecserin, tanította a hülye focistákat, akiknek ez volt a non plus ultra, hogy kaptak egy szakmunkás bizonyítványt a vendéglátásról, aztán mikor befejezték áldott tevékenységüket a sportban kocsmát nyitottak.
Laci bácsi a magyar gasztronómia Győzikéje, annyi bőrt húznak le róla, amennyit csak lehet.
Aztán majd ejtik, mint az említettet.
EMU meg azt hiszi ez a csúcs, hogy pörkűtet főz.
Én meg sznob vagyok, mert más merek gondolni.
Aha. Hát persze.

EMU 2010.01.27. 14:20:58

@ÁkiBáki: Többet nem segíthetek, de nem lehet, hogy nem érzel rá a gúnyra, élcre, intrikára? Mindig ennyi humorérzékkel látsz a sorok mögé, vagy valamikor még merevebb és fafejűbb vagy?

Ronald 2010.01.27. 14:23:56

@EMU:
Akkor teszerinted Gordon is egy nagy fasz a konyhában, nem?

Eddig 11 filmjét fordítottam - tele is van mindenem az "elegáns" dumájától - de hogy jelenleg ő a világ egyik legjobb szakácsa (pontosabban: vendéglőse) ...azt még azok se cáfolják, akik egyébként hánynak a fickótól.

Ne keverjük az emberek habitusát....a tudásukkal.
Lacibácsi egy nagyon kedves ember...csak ne főzzön.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.27. 14:25:41

@ÁkiBáki: Kérlek ne válaszolj!
@EMU: Hagyd ezt, kérlek!

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 14:31:06

@EMU: Engedd már egy kicsit, hogy én is kipörgessem magam, lécci, lécci...

EMU 2010.01.27. 14:37:13

@Ronald: Gordon jelenleg bukja a csillagait, apósával működő éttermi cége haldoklik, éttermei színvonala romlik. Gordon egy remek tévészakács és jó pár éve még egy igazán kiemelkedő séf volt. Volt. És ha kedveseim elolvasnátok az eddigi hozzászólásaimat, akkor nem kóstolgatnátok laci bácsival, mert talán másodszorra fognátok, hogy gúmnyolódtam, kurva nehéz veletek, de mindegy, van más dolgom is, csá. Nem fogok színekről vitatkozni vakokkal.

Ronald 2010.01.27. 14:39:59

Visszatérve az olasz kajára: meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy az eredeti módon elkészített olasz kaják - a magyarembernek csak mérsékelten ízlenek.

Az al-dente főtt tészta és a rohadtul savanyú paradicsomszószuk nem igazán a mi ízlésünk - valljuk be.

Meg kell figyelni, ha egy magyar pizzázóban egyszerre van kint az asztalon az eredeti, savanykás-fűszeres pomodorro-szósz...és mellette a teljesen stilusidegen, édeskés ketchup - hogy melyik fogy el hamarább ?

Ugye van tippetek?
.

Ronald 2010.01.27. 14:45:02

@EMU:
Én elég jól ismerem a Gordon-sztorit. Hidd el nekem, hogy nem az elismert szaktudásának az "elpárolgása" miatt van bajban.

Az a fickó több ellenséget csinált magának pár év alatt, mint ahány "kilincset" fogtak a kezükbe az ismert celeb-hölgyeink - összesen.

Az apósa meg egy külön fejezetet érdemel a story-book -jába.

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 14:52:43

@Ronald: Minden konyha átalakul egy kicsit, ha importálják. Egyébként érdekesség, de az igazi olasz konyha - amit otthon főznek - megannyi olyan ételt vonultat fel, amit mi el sem tudnánk képzelni, hogy megeszünk.
Értem ezalatt például a sok belsőséget, azok elkészítési módjait.
Azonkívül Olaszország nem kicsi, megannyi tájegység, régió, és mindnek megvannak a maga jellegzetességei.
Ha megnézel egy pizzériát, ott sem a jellegzetes olasz pizzát kapod, hanem a hely (ország) ízlésvilágának megfelelően átalakítottat.
Ez így működik, s szerintem nincs is ezzel baj. Végül is ez is csak üzlet, el kell adni, amit főztél.
Ne ringasd abban magad, hogy Kína bármely területén ennél olyant, amit mondjuk a Körúton árulnak egy kínai büfében.

kokoro 2010.01.27. 14:58:45

pizza olasz ? hmm lehet, de az biztos hogy már dédszüleink ( vagy még régebben ) is ismerték ezt a fajta ételt, és azt tettek rá ami kéznél volt nehogy már egy olasz megszabja mit tegyek a langolómra :-D

Ronald 2010.01.27. 15:10:40

@ÁkiBáki:
Áhhh, a kinait ne is említsd. Az egyik barátom Kinával kereskedik (elektronikai lomokat) ami miatt évente 6-7 szer utazik oda több-kevesebb időre.

Hát ne tudd meg mit mesélt az ottani IRL zabálásról.

Röhejes, hogy ő, aki itthon hetente többször evett "kínait" - amióta kijár oda, azóta rászokott a Mekire, a PizzaHutra, az KFC-re és társaira...pedig azt "soha előtte".

Ő is azt mondta, hogy köszönöviszonyban sincs az ottani kaja azzal, amit mi itthon kinainak ismerünk.
Szerinte, számunkra egyszerüen gyomorforgató dolgokat esznek - és itt nem az élőrovar meg ilyemikre gondolt - hanem úgy általában.

Az utcai menü-kinálatra meg emlékezni sem akar, mert azt mondta, hogy annak már a látványától is "fogyókurázott" vagy 2 napig, amig beletörődött, hogy felkeresi az első McDonalds-ot..

Ronald 2010.01.27. 15:12:06

@kokoro:
Szerintem is mindehol felfedezték már a pizzát - ahol sajnálták kidobni a konyhai maradékot.
.

babsz 2010.01.27. 15:14:17

Ez pontosan így van, méghozzá azért, mert az átlag magyar a cukor-liszt-zsír ízháromszögben (bermuda..) nő föl, és egy padlizsán, bazsalikom, karakteres parmezán viszolygást vált ki, ahogy a magyar emberből általában minden, ami ismeretlen. Tulajdonképpen részben ezért mondhatjuk, hogy nincs nálunk gasztronómia. Hány embert ismersz, aki még a fehérborban párolt királyrákra is elhúzza a száját, mert az "tengeri izé"? Én sokat.

Amúgy a paradicsomsúgó nem savany - azért főzik órákon át, hogy kikerüljön belőle a savas íz. Próbáld ki dolce vita paradicsomszószós receptjeit, ha van türelmed - minden lesz az, csak nem savanyú. Valóban órákig kell főzni, ahogy igazából a bologneset is például. (Leveskocka és vagdalthús nélkül...)

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.27. 15:16:41

@kokoro: Nem, a pizza ősi magyar étel.
Csak még Mátyás idejében elcsórták a gaz taljánok.
Kellett velük haverkodni.
süti beállítások módosítása