Olasz fórum

Olasz fórum

McItaly, olasz kaja az olasz mekikben

2010. február 07. - mbemba

Az olasz mekikben védik a hazait! Sőt, egy ragazzo vagy ragazza megteheti, hogy csak azt eszik! Ezekben a napokban nagy dirrel-durral harangozzák be a McItaly-t, melynek lényege az, hogy százszázalékban olasz termékekből állítják össze ezt az étket!

Lenn a minisztérium védjegye látható

A McItaly melletti kampányban azonban ezúttal nem csak az aktuális hírességek, az éppen eladandó filmek hősei viszik a prímet; a kampányban ott van Luca Zaia agrárminiszter is, aki ilyeneket mond, ilyeneket mondhat: ,,Mezőgazdaságunk nem hagyhatta ki ezt a lehetőséget! A számok is mutatják… 3 és fél millió eurónyi (körülbelül 960 milló forint) olasz termék kerül forgalomba. A McItaly lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk a fiatalokkal, megdolgozva ízlelőbimbóikat (imprinting gustativo – mondta a miniszter); az idejárók 31 százaléka 20 és 35, 11 százalék pedig 15 és 19 év közötti… A made in Italy-t védjük, az identitásunkat, és pontosan ezért nem csak a termék szórása a fontos, hanem a minősége is. A McItaly pedig ilyen minőség, ez a panino nem anonim, eredete, származási helye teljesen visszavezethető, és ezzel a termékkel ma globalizáljuk az olasz mezőgazdság identitását!”
 
Mert említik azt is, hogy szeretnék határokon átvinni ezt a produktumot.
 
És hogy mi lesz ebben a paninóban? 15 ezer gazdaságból érkező olasz marhahús, Asiago sajt –  ugyancsak ellenőrzött minőségű –, pugliai és szicíliai articsókakrém, a kenyér pedig extraszűz olívaolajjal készül, de lesz benne olasz úgynevezett batávia saláta is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr861733798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pecccca 2010.02.06. 14:20:45

A magyar változat:
vizes zsömlében egy szelet disznósajt, trappista sajt, lilahagyma, ecetes torma.

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.02.06. 14:33:49

Néhány éve egy olasz "Mekiben" Bacio ízű fagyit ettem, gnammmm :)

oleandro 2010.02.06. 15:08:01

Na és akkor mi van? most örüljünk, hogy bezzeg a digók?
Pedig ez a hanyatlás biztos jele. Ha már nem sikerült megakadályozni, hogy ott is elterjedjen a junk food, akkor legalább szálljunk be a businessbe. Bravo.
Nyáron döbbenten tapasztaltam Szicíliában, hogy a szülők az elhízott gyerekeikkel hamburgeres-sült krumplis pizzá-t etetnek.
Éljen a fúziós konmyha!
Brrrrrrrrrrrrr.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.06. 15:23:56

@oleandro: Meki volt, meki lesz, ha örülünk neki, ha nem! (Én nem örülök neki!) És ha van ott csentopercsento olasz kaja is, amiből gazdagszik az olasz mezőgazda, akkor az jó! Nem?

Az írt szicíliai dolgok engem is elborzasztanak, nagyon!

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.02.06. 15:24:48

Ha nálunk egy kajálda csinálna ilyet, szép magyar zászlóval, címerrel, akkor azt lefasisztázná az index értő közönsége. Sajnos nálunk az emberek kb. egyharmada kapó csak a nemzeti értékekre, holott az ilyen kezdeményezések tudnák kirángatni az országot abból a posványból, amiben most vagyunk. Több ezer magyar gazda megélhetése lenne biztosított (segély helyett) ha magyar árút lehetne kapni a Texco-ban, magyar tejet az Auchan-ban, stb...
A Cora pl. csatlakozott a magyar tarka programhoz, ami nagyon szép, de csatlakozhatna mondjuk a McDonald's is.
www.magyartarka.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=61

Rino 2010.02.06. 15:34:35

De jó ilyenekről olvasni! köszi mbemba:)
Alig várom, hogy (legkésőbb nyáron) megkóstolhassam...

oleandro 2010.02.06. 15:38:51

@mbemba: Nem jó. Legfeljebb (un pochito) jobb, mintha még az se lenne.
Én egyébként csak azt "várom", mikor nyílnak meg végre Olaszországban is a Pizza Hut éttermek :)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.06. 15:44:12

@Rino: Szívesen! :)
Én (legkésőbb nyáron:) másvalamire fogok lecsapni, most a sonka és dinnye páros jut eszembe - szabadban fogyasztva.

@oleandro: Értelek! Alles gut, alles ok! :)

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.02.06. 15:53:37

Akkor most az olasz meki antiszemita? :-)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.02.06. 15:54:36

@Meister:
Nem értek egyet veled, véleményem szerint a magyar emberek (politikai pártállástól függetlenül) vevők a jó minőségű magyar árukra. A JÓ MINŐSÉGŰ (magyar) árukra, nem pedig a (jó minőségű) MAGYAR árukra. A különbség remélem megvan. :) Aztán persze politikai nézettől immár nem függetlenül, van akinek a magyar a fontosabb, van akinek a minőség, és nem érdekli honnan jön. Ha a magyar jobb azt veszi.

Sok esetben azonban sajnos előfordul, hogy a külföldi termék árban, minőségben, esetleg mindkettőben veri az adott magyar konkurens terméket. Én ezt a magyar mezőgazdaság széttagoltságára, az előző rendszer miatti TSZ-frászra tudom visszavezetni, mert a mezőgazdaságban a méretgazdaságosság baromi nagy súlyú dolog. Magyarul családi gazdaság (3 disznó az ólban, meg 10 csirke) soha nem fog tudni olyan áron dolgozni, mint egy több száz, vagy ezer állattal dolgozó farm. Nem azért, mert összezsúfolják a csirkéket. Ha normális, nem állatkínzó módon tartanak nem túltenyésztett állatokat, tehát a hús minősége a házi csirke minőségének felel meg, akkor is jóval olcsóbb tud lenni a nagyobb farm egy állatra eső költsége. Nem magyarságtudat kell ide, hanem korszerű, teljesítőképes, de állatbarát mezőgazdaság, és akkor lehet olcsón jót csinálni.

Nálunk Budafokon még decemberben volt egy szervezett alma-hagyma-krumpli-tojás vásár (azt hiszem szabolcsi gazdák voltak), helyi méztermelővel, látványkováccsal, mangalicakolbász árussal, tarsolylemezzel, bocskaiba öltözött szervezővel. Én bal oldali nézetű ember vagyok (bár a jelenlegi pártok közül nincs olyan akire nyugodt szívvel szavaznék, de ez OFF), mégis leugrottam 20 kiló almáért. Az ok egyszerű, 60 forintért olyan gyönyörű almát adtak, a kisebbeknek van 10 centi körül az átmérője, isteni finom, a szar teszkós aszott izé elbújhat mellette. Engem nem érdekelt, hogy magyar. Olcsó és baromi finom. Szabolcsba nem megyek el érte, de ők idehozták a művház kertjébe, közelebb van mint a Tesco, megvettem, mindenki boldog. :) Hidd el a Tesco/Auchan is így van vele. Olcsó, jó, jöhet. Addig is ajánlanám figyelmedbe az Aldi kb "saját márkás" (csak ott kapni) tejtermékeit, Milfina névre hallgatnak, a Miskolci tejüzem gyártja, olcsó és finom. Működik ez. :)

gergel 2010.02.06. 16:25:05

a magyar megdónác akkor is magyar marad
két szememmel láttam egyszer amint a mellettem lévő pénztárhoz egy hölgy visszavitte a sült krumplit, kifogásolva azt( nem hallottam pontosan a diskurzst de ez most lényegtelen) a srác hozatott neki egy másikat, mellyel a hölgy elégedetten visszament az asztalához. Viszont a kifogásolt doboz burgonya ezután visszatáncolt a halom frissen sült krumpli közé! ájjjj
jóideje nem járok gyorsétterembe. nem csak ezért, másrészt ki is nőttem belőle.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.02.06. 16:48:50

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: értelek, lehet erősen fogalmaztam.
A minőségi kérdésben természetesen igazad van, csak azért mert magyar, nem kell, nem is szabad megvenni, ha szar. De be kell látni, hogy amíg a szlovák tej olsóbb (vagy akár a német), ami nyilvánvalóan csak úgy lehet, ha ott exporttámogatnak, addig sokan azt fogják megvenni, s a magyar gazda csődbe megy. Az Ok, hogy az állam nem támogatja a magyar a gazdákat, de akkor ne engedjünk be olyan árút, amit a külföldi állam támogat ott. Hiszen így versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők.
De mivel a fenti propbléma megoldása nem rajtam múlik, én a magam részéről annyit tudok tenni, hogy megkeresem a magyar árút, és azt veszem meg. (Persze amiből van magyar. Nyilván Pilsner Urquell-t nem találok magyart. :-)

klondike 2010.02.06. 17:37:04

Biztos vagyok benne, hogy a magyar meki is venne magyar bármit csak ehhez FOLYAMATOS minőség, volumen és jó ár kellene. Mi ezekből csak valamelyik két kritériumot tudjuk teljesíteni. Majd lassacskán talán, ha kibírjuk addig. Termelő vagyok, tudom. Tudom, tudom össze kéne fogni.
Röviden: képtelenség (sajnos)
Ami a milfina miskolci tejüzemet illeti, tudomásom szerint jelenleg nincs nagy magyar tejüzem magyar kézben, ami dobozos tejet veszel az mind külföldi zsebbe folyik.

Ttttúúróóó Kkiiitttyyyy yyyyy....y.yyy.yyy......yy 2010.02.06. 17:40:16

Ott legalább van egészséges nemzeti érdekvédelem. Még a mekinek sem fekszenek le! Gratulálok!!!! Csak nálunk ilyen sosem lesz, mi lassan szépen szertefoszlunk a fenenagy globalizációban és lesz helyette egy identitás nélküli katyvasz.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.02.07. 11:57:42

@klondike: Egy terméknél mi számít magyarnak? Pl egy Suzuki Swift milyen nemzetiségű? Belga acélgyárból hozzák vasúton a lemezeket egy japán cég (mely részvényeinek 20%-a amúgy a német VW konszern kezében van) magyarországi gyárba, ahol szlovák és magyar állampolgárságú magyar emberek csinálnak belőle japán mérnökök által tervezett autót. :) Na akkor? Ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy ilyen szempontból, ha a miskolci tejüzem (XY Zrt) tulajdonosát Josef Bergernek hívják és Gazban lakik, attól még magyar embereknek ad munkát azzal, hogy itt tenyésztenek teheneket, és a tejükből itt készítenek termékeket, illetve a tevékenységeik után a magyar államkasszába fizetnek adókat. Innentől engem személy szerint nem annyira érdekel, hogy a tulaj Josef Berger, vagy Kovács János, mivel Kovács János sem adná nekem a pénzét. :) Tehát szerintem a Milfina termékeire nyugodtan lehet azt mondani, hogy magyar.

Calogero 2010.02.08. 10:30:09

Ezt a témát anno többen is feldobtuk egy beszélgetés során a Mc Donalds egy-két hazai prominensének és rá 1-2 hétre meg is próbálkoztak próbaként magyaros hetekkel.. mondjuk amennyire tudom azóta ezek lekerültek az étlapról, ergo sajnos itthon nem működött ami az olaszoknál bevált. Pedig örültem volna, mert még talán ez lenne a leginkább követendő példa, de sajnos mi még nem érettünk meg a saját gasztronómiánk ilyetén védelmére

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.02.08. 14:50:46

@Calogero:
Ha arra a szánalmas féltenyérnyi lángosutánzatra gondolsz körberöhöglek. :)

Calogero 2010.02.09. 10:41:00

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: :) mi csak olasz mintára az ötletet dobtuk fel, a megvalósítást már nem mi intéztük. Gondolhatod, hogy pont erre gondoltunk mi is :)

CasusBelli 2010.02.09. 20:23:58

@Meister: Az a baj, hogy sokan vannak, akik nem tudják megfizetni a magyart, ha drágább. Biztosan ők is örülnének, ha ezzel támogatni tudnák a magyar gazdákat, de úgy vannak vele (és teljesen igazuk van), hogy inkább a magyar gazdág menjenek csődbe, mint én, ill. az általam vezetett háztartás. Az meg megint más kérdés, hogy néha a külföldi olcsó termék minőségben is felveszi az embert a magyarral...

bacity · http://kacat.blog.hu 2010.02.12. 16:51:37

ragyogó kezdeményezés majd eldől mennyire életképes. engem, az ára zavar kicsinykét. ez a "csoda" firenzében 2 lampredotto ára -

akira2 2010.08.03. 23:44:00

Tekintettel arra, hogy fele-fele arányban vásárolok rendszeresen Itthon és Olaszországban, van némi rálátásom a minőségi és árkülönbségekre.

Egy biztos, Olaszországban is van Iper-ek által helyben csomagolt "tescogazdaságos" áru és vannak ezeknél is jobb minőségűek, de ez az "ipergazdaságos" minőség olcsóbb és jobb minőségű, mint nálunk bármelyik.

De senki sem olyan igényes (nem pénzes, igényes) élelmiszervásárló, mint az olasz. Ígyhát a minőségi termékekre van jelentős kereslet.

A magyar mezőgazdaságnak és kereskedelemnek pedig nem árban, hanem minőségben kellene versenyezniük! De mindenkinek a minőség emelése érdekében kellene versenyeznie, dolgozzon is bármely iparágban, mert egyedül ez emelheti a magyar emberek által megtermelt áruk és szolgáltatások értékét, ezáltal a termelők és szolgáltatók (tehát MINDENKI) jövedelmét.
@Meister:
Az "áru" főnevünk pedig rövid u.
süti beállítások módosítása