Olasz fórum

Olasz fórum

Nyers István, az Inter hatalmas bajnoka

2010. március 20. - mbemba

Ez aztán az életút! Ez aztán az elfeledettség, ami Nyers Istvánnak jutott!

Világklasszis lett volna, ha a történelem megengedi neki, ehelyett egy olyan pálya az övé, amelyiket itthon csak a focitörténelemmel foglalkozók ismernek, ismergetnek. Így csak a Serie A egyik hatalmas góllövője lett!
 
Egy ózdi bányászcsalád gyermeke volt ő. De nem Borsodban született, hanem Elzászban, a szülők ugyanis ott próbáltak szerencsét, de a honvágy és talán a nem megtalált szerencse hazahozta őket. Tizennégy évesen ott rúgta a bőrt a III. kerület csapatában. Onnan vezetett az út Szabadkára, a visszacsatolt Szabadkára. Ott szép dolgok történtek: olyan bajnokság zajlott éppen, amikor Szabadkán játszhatott a Fradi és a Nagyvárad is. Játszottak is. De ami még szebb lehetett Nyersnek: megismerkedett feleségével, így visszatérhetett élete nyugodtabb szakaszában – pályafutása után – Szabadkára, ahol otthon volt. Közben azonban rengeteg minden történt vele.
 
Például Újpesten. Az 1945-46-os idényben Újpesten Szuszával, Zsengellérrel lődözték a gólokat. Előtte azonban néhány meccs erejéig a zuglói GANZ-ban és Kispesten is megfordult. Újpesten 186 gólt rúgtak: nem két-három idény alatt, hanem egy alatt!! A válogatott is nyitva állt előtte! Puskás, Zsengellér, Hidegkúti, Nyers összjátékok nyűgözték le a nézőket akkor.
 
És akkor Nyers István úgy döntött: Irány Párizs! (előtte három meccs erejére a Viktoria Zizkov csapatában is játszott; Zizkov, Prága külvárosa) Helenio Herrera hívta őt, aki pár idény múlva a kor Mourinhója lett! Szóval ilyen bőség volt itthon, akkor focistákból!! Két idényt húzott le ott, s balszélsőként ontotta a gólpasszokat, meg a gólokat a világ talán legismeretlenebb világklasszisa – Bozsik mondta – Ben Barek társaságában. Első idényében 25-öt, másodikban 23-at rúgott. Akkortájt a francia foci nem azt a színvonalat jelentette, mint Platini alatt és után, de azért elég volt ez a teljesítmény ahhoz, hogy a világélvonal élvonalát jelentő Inter elvigye!
 
Ami itt kövekezett az az olasz foci legnagyobbjai közé emelte! ,,Úristen, hányszor voltam a transzban levő szurkolók vállán ott a San Siróban! Hányszor volt, hogy örömükben nemcsak a dresszet, hanem a gatyát is letépték rólam! Ha száz évig él az ember, ilyesmit akkor sem tud elfelejteni. Ilyesmiért valóban érdemes élni.” Lombardia szívében volt ő gólkirály, kétszer bajnok is. De annyi gólt jegyzett, hogy minden milánói évében ott volt a góllövőlista legjobb háromjában. Nem befejezőcsatárként!! Máig jegyzett Milan elleni rangadókat nyert meg, legemlékezetesebb az a 3-0, amikor mindhármat a mi elfelejtett magyarunk lőtte! Egy 6-5-ös Milan derbin ő lőtte a hatodikot. Bevésődött ez az olasz emlékezetbe! ,,De felejthetetlen volt a Bari elleni bajnoki mérkőzés is ötvenből, amikor hajszál híján megdöntöttem a nagy Piola egy meccsen rúgott 7 gólos rekordját. A kiesés ellen foggal-körömmel küzdő Barinak már az első félidőben sikerült ötöt berámolnom, de ezután mintha beszögezték volna a kaput. Három vagy négy kapufát rúgtam, de gólt többet már nem... Tudomásom szerint azóta is Piola tartja a rekordot...” – mondta a szabadkai lapnak. Így van, máig az a csúcs!
 
1954-ig van ott Milánóban, onnan irány Róma, és ottani teljesítménye nem az a kaliberű, mint a korábbiakban mutatott – mondják, írják –, de 54 meccsen 20 gól nem kutyafüle. Amúgy, Ferenc nevű öccse is focizott a fővárosban, de ő a Lazióban. Ő is a balon focizott.
 
Egy bemutató meccsen – Kubala hívására – a Barcelonában is játszhat. Aztán csak a levezetés évei jönnek Róma után: Terrassa, Sabadel Spanyolországban – pontosabban Katalánföldön, majd Lecco és Marzotto Valdagno. A Leccót kis híján feljuttatja az élvonalba – írja a leccói honlap, de…
 
Bolognába költözött pályafutása befejeztével, majd Szabadkán edzői végzettséget szerez, azonban szívproblémái miatt nem végezhetett ilyen munkát.
 
Hontalan státusban focizott évekig, Szabadkán megkapta a jugoszláv állampolgárságot, miután 1980-ban Szabadkára költözött feleségével. Az Inter nem felejtette el, nyugdíjat onnan kapott. Itthon viszont...
 
Egyszer hívták haza. Egy idevágó interjúrészlet az említett szabadkai lapból: ,,Hiszi vagy nem, meghívtak, tán még az állampolgárságot is visszaadták volna, csakhogy játszhassak. Az Inter nem engedett el. Nagyon akarták, hogy vegyem fel az olasz állampolgárságot, Stefano Nyersinek neveztek volna, de én már inkább megmaradtam magyarnak, illetve hát hontalannak... Többször meghívtak az Európa-válogatottba is, de ott sem játszhattam, mert nem volt állampolgárságom. Pelé hívására meg azért nem mehettem Dél-Amerikába, mert nem engedett a feleségem...”
 
2005. március 9-én halt meg. 2004. december 5-én ennek az embernek adhattunk volna valamit! (közvetlen a halála előtti években Szöllősi György írt róla a Képes Sportban, miután Szabadkán felkeresték őt. Ennek nyomán pedig a sport tévé is látogatást tett a hontalan bajnoknál).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr491853945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.20. 18:02:54

Mbemba, kalaplengetés! A legnagyobb magyar focisták egyike volt, és alig tudnak róla, oka ennek az a rohadt ocsmány rendszer is, amelyik egyszerűen meg nem történté akarta tenni azon focisták karrierjét, akik elhagyták az országot, szégyen! Pár videót láttam róla, amit lehetett elolvastam az életéről, döbbenetes, hogy alig tudják itthon ki is volt ő. Teljesen igaz, egy nem elhanyagolható aspektusa a 2004. december 5.-én történt gyalázatnak, hogy nem egy embernek utolsó hónapjait tette volna édesebbé, boldogabbá. Még egyszer, remek poszt!

Egyébként az öccse is remek kvalitású játékos volt, a mai napig emlékeznek rá a szurkolók és a csapat is, ahogy a Fradival vívott legendás döntőjükre is. A Lazio talán a leginkább "magyarszerető" csapat Itáliában, nem véletlen a szurkolók fő indulója, az Avanti Ragazzi di Budapest.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.21. 09:19:28

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Igen, volt a régi rendszer, de az új alattiaknak is van felelősségük! :( (eltelt húsz év)

Ha minden igaz 1,10-nél őt látjuk! (a supergai halottak árváinak gyűjtöttek)

www.youtube.com/watch?v=VjvKAYFYhOg

madbalee 2010.03.22. 19:24:17

Hát igen Nyers igazán megérdemelte volna, hogy magyar állampolgárként tölthesse nyugdíjas éveit.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.03.23. 17:14:49

A mai napig szégyenkezem azok helyett is, akik nem mentek el, vagy nem-mel szavaztak erre az egyetlen jó és tiszta választ igénylő kérdésre.

Kotkodus 2010.03.23. 18:19:58

RIP Nyers István / Stefano Nyersi
a többség nem érdemli meg, hogy magyar nevét említse!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.23. 20:57:20

@Kotkodus: Szerintem egyértelmű a véleményem, csak a félreértések elkerülése végett: a szavazók többsége igent mondott! (igen, sokan maradtak otthon, és az is egy választás volt)

hu.wikipedia.org/wiki/2004-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s#N.C3.A9pszavaz.C3.A1s_a_kett.C5.91s_.C3.A1llampolg.C3.A1rs.C3.A1gr.C3.B3l

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.03.24. 09:07:55

@mbemba: sajnos sok olyan terület volt (leginkább az akkor még szocik által uralt megyék, plusz Hajdú), ahol a nem-ek győztek. Felfoghatatlan.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.24. 12:29:24

@dino vercotti: Igen, igen! Már akkor megjegyeztem, hogy Zalában volt a legtöbb igen.

madbalee 2010.03.25. 18:20:21

@mbemba: Zalához akkor én is hoz áttettem 1-et;)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.25. 19:18:52

@madbalee: Köszönjük! (de tényleg)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.03.28. 12:13:42

@dino vercotti: Szerintem mások helyett sohase szégyenkezz, csak ha magad miatt van okod rá. Én például nem mentem el szavazni, azt viszont ki kérem magamnak, hogy a magyarságomat bárki is kétségbevonja, ahogy nekem sem jut eszembe kétségbe vonni a határontúliak magyarságát (a demagóg magyarázatok ellenére nem erről szólt ugyanis az a szavazás).

Az is feltételezés, hogy a beteg Nyers Istvánnak bármit is számított volna, ha az a szavazás eredményes.

Amúgy ez egy remek poszt volt!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.28. 13:01:55

@popp: Most ez miért kell? Nem akarom elhinni hogy te is bevetted ezt a rossz és hazug dumát, amit a kormány nyomatott, még a jobb érzésű szocik és szadeszosok is kiálltak mellette, ha nem is hangosan és országosan, de helyi szinten és beszélgetésekben.
Nem mentél ez szavazni, ez esetben tényleg nézz magadba, és gondold végig, hogy passzív részese voltál annak az elképzelhetetlen gyalázatnak, ami megeshetett a gúnyhatáron túli magyarsággal. Feltételezés, de nyilván nem rontotta volna el utolsó hónapjait a tudat, hogy magyar nemzetiségű magyar állampolgár nem?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.03.28. 13:22:46

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: @popp:

A téma (népszavazás) lezárására ezt a Kányádi-történetet kopizom ide:

Kányádi Sándor mesélte, hogy édesapja magyar katonaként harcolt a második világháborúban. Elvesztette az egyik lábát, megígérték, kap műlábat. 1945-ben, a kórházban felvették az adatait, de elküldték, mondván, most nagy szegénység, jöjjön vissza később.

1961-ben, amikor már, mint költő Magyarországon járt Kányádi Sándor, elment édesapja megbízásából a kórházba. Még megvoltak az adatok, de a műlábért már fizetni kellett, mert idő közben román állampolgár lett. Megkérdezte az édesapját, megvegyem a műlábat? Mire a veterán katona azt mondta: hagyjad, ELÉG AZ, HOGY SZÁMON TARTANAK. Vannak dolgok, amiket nem ehet meg sem a politika, sem a pénz.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.03.28. 14:34:56

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Én meg azt nem hiszem el, hogy te átveszed ezt az agresszív jobbos handa-bandát gyalázatró, meg a hazaárulózást.

Ugyanakkor megértem, hogy a határontűliaknak rosszul esett ez a dolog. Bár azt erős túlzásnak tartom, amit az egyébként kiváló Bölöni azóta művel, hogy memigen nyilatkozik magyarul, magyarországi lapoknak.

De itthoniaknak második Trianonozni meg nemzetárulózni mértéken felüli gyalázkodás, főleg tudva, hogy az EU miatt a határontúli magyarok már szabadon vállalhak munkát, szabadon járhatnak ide. Az ukrajnaiak és szerbiaiak közül viszont, meg kell könnyíteni a letelepedést, ha itt akarnak élni megkönyíteni az állampolgársághoz jutásukat, és országaik EU csatlakozását támogatni kell.

Egyébként ezek a nézz magadba, meg helyettük szégyenlem magam szintű kioktató mondatok mindig kiverték nálam a biztosítékot. Demokratikus népszavazás volt, ahol mindenki úgy szavaz ahogy érzi. A kérdés népszavaztatása volt szerencsétlen Patrubányéktól.

Nem szeretem a jobboldalnak ezt az identitás terrorját sem, amelyben azt sugallják, ha a te identitásod legfontosabb része nem a magyarságod és a kereszténységed, akkor nézz magadba alaposan.

Azt hiszem demokrácia volna, azaz vallás és vélemény szabadság.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.28. 20:15:33

@popp: Hogyne, a te döntésed, kétségtelen. Ám hogy ezen neked mi agresszív handa-bandázás, hogy gyalázat volt, azt nem értem, mert ez igenis az volt. Bölönit is megértem, elég ambivalens bizonyítéka ez annak, hogy mégis hogyan érinthetett igen sok magyart ez az arcul csapó eredmény. Az volt a legmegdöbbentőbb számomra, hogy valaki elment és nemmel szavazott. Az ilyen embernek kívánom, hogy csak a felét élje át annak, amit a határon túliak egykor átéltek a magyarságukért. Egy baloldali eszmekörnek is ugyanúgy része a nemzettudat és a testvériesség.

@mbemba: Szép történet, nem ismertem, tényleg sokat elmond.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.03.28. 23:14:33

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:- "Egy baloldali eszmekörnek is ugyanúgy része a nemzettudat és a testvériesség." - mondd úgy, hogy egy általad elfogadható baloldali eszmekörnek. Alapvetően amúgy nem, de kétségtelenül társulhat hozzá.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.03.28. 23:38:26

@popp: Igen, alapvetően a komcsiknak nem, de én egy normális eszméről beszélek, mint például a szociáldemokrácia, remélem te is. No meg az MSZP messze nem szociáldemokrata, de szerinted akkor mi lelte őket, hogy példának okáért a státustörvényt megszavazták? Megvezették őket? Vagy inkább akkor és ott ők is normálisan gondolkodtak, magyarán, hogy a hazafiasság és testvériesség a baloldalnak és fontos ügye.

lacimadár 2012.10.05. 18:13:03

kedves barátaim, 2 év késéssel csak annyit, hogy Nyers Istvánról, erről a csodálatos labdarúgóról lenne szó, nem arról, hogy a 3 komment után egymás magyarságát firtatjuk. A teljesítménye a maira átváltva kb. CRonaldoéval érhetett fel, de rajta kívül hasonló tudású magyar futballasta volt még vagy 20. Ja, egy olyan korban, amikor a sportoló korosztály 60 %-0 a fronton maradt. Erről ennyit. Istenem, micsoda világ lehetett az, ahol (régi vesszőparipám), az 54-es VB-n az emigráns magyarokból összeállított válogatott (volt ilyen, Hungária FC) is ÉREMESÉLYES lett volna! Soroljam? Kubala, Nyers, mike stb. Szép jövőt, minde magyarnak és az olasz fanoknak is.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.10.05. 19:15:12

@lacimadár: Éppen ma - kábé 3 órája - beszélgettem valakivel, s megígértem, hogy az újpesti újságban egy rövidebb cikket írok róla. Sokkal-sokkal többet érdemelne az emléke.

Egy-két éven belül, ha minden jól megy, egy könyv is megpróbálja ismertebbé tenni ezt az aranyembert! Régi idők embere volt!

Gyere erre gyakrabban!

lacimadár 2012.10.07. 10:57:14

@lacimadár: Gratulálok az ötlethez, a könyv nagyszerű lenne, ahogy már máshol említettem, Nyers élete Andy Vajnát is érdekelhetné. A magyar sport (nemcsak a futball) fantasztikus gazdagságát jelzi, hogy alug emlékszünk olyan zsenikre, akiknek máshol szobra lenne (esetleg van is, mert olyan sokan voltak, vannak.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.10.07. 15:21:15

@lacimadár: Így van, s Nyers a legelfeledettebbek egyike!

Egyébként, már előrébb állok a könyvvel, mint ötlet!
süti beállítások módosítása