Olasz fórum

Olasz fórum

Győzött a sztártalanított Inter (+hajnali San Siro, +nyilatkozatok)

2010. május 23. - mbemba

Volt valamikor a Grande Inter, Facchettivel, Mazzolával, Corsóval,… , de talán mindenekelőtt az elnökkel Angelo Morattival és Helenio Herrerával, az edzővel.

HH lehet Habla-Habla (magyarul Bla-Bla?), azaz Helenio Herrera is, de lehet José Mourinho is. Szóval volt ez a Hatalmas Inter a 60-as években, BEK-ekkel, bajnoki aranyakkal, kupagyőzelmekkel, és ők voltak az Inter aranycsapata, az utolérhetetlenek.
 
Aztán most, majdnem 50 évvel később egy másik Inter kinőtt az árnyékból, és ugyanarra a polcra kerül, mint a Grande. És megint egy Moratti és megint egy Habla-Habla vezette a csapatot. Azt a csapatot, amelyik olasz játékosok nélkül olaszabb volt az olaszoknál. Most nem az előítéletekre gondolok, hanem a játékosságot felülíró taktikus focira, a védekezés perverzítás szintjére való emelésével. Nekem tetszett így is. De nagyon!
 
Ebben az Interben talán többségben vannak az olyan játékosok, akiknek az utóbbi években volt olyan megmozdulása – többnyire nem csak egy –, amelyik kivívta a közönség ellenszenvét (Materazzi, Balotelli, Thiago Motta, Chivu, Sztankovics, Muntari), de Mourinho olyan csapatba gyúrta őket, mint azt Lee Marvin tette a Savalas, Bronson-féle csapattal a Piszkos Tizenkettőben.
 
Moratti amióta elnök (1995) hosszú-hosszú ideig úgy érezte, hogy sztárokat kell vásárolnia. Kényszeresen vásárolta meg Vierit, Ronaldót, Baggiót. A vásárlási örvény annyira elragadta, hogy Olaszország-szerte kialakult az a vélemény, hogy Moratti és az Inter mellé csakis a lúzer melléknév biggyeszthető. Ők voltak azok, akikre rá lehetett mutatni, hogy mennyire ostoba módon lehet elkölteni a pénzhegyeket.
 
Nyilván más lett a vélemény, azután, hogy a bajnoki címek sorban a fekete-kékekhez vándoroltak. Akkor viszont jött a Bajnokok Ligája, illetve annak elérhetetlenségébe vetett hit. A Bajnokok Ligája még mindig olyan távol volt, mint Budapest az olimpiától. Moratti pedig egyre csak hangoztatta, hogy az igazi cél a BL. Ehhez jött Mourinho, és már változott a távolság is.
 
Utólag tudjuk, csak az kellett, hogy megtörténjék a sztártalanítás utolsó lépése is: Ibra elengedése, eladása. Múúúú olyan csapatot, olyan tizenegyet, -kettőt, -hármat hozott össze – nagyon összecsiszolt tizenegy az övé –, amelyikből egyetlen játékos sem csinált egy cselt pluszba; egyetlen játékos sincs, amelyik nem érezné úgy, hogy ott kell lennie társa mellett duplázni, triplázni: Sneijder visszazárt folyton Chivut kisegítendő, de amit Pandev és Eto’o csinált a döntőn, azt a védőmunkát csatárként talán még senki nem végezte el a futballtörténelemben (de a Kazany elleni góljával Balotelli is hozzátette a magáét).
 
És ez a csapat tegnap felért a csúcsra, mert volt egy edző, aki kitalálta, hogy ezek a játékosok, milyen rendszerben tudnak legyőzni mindenkit. És ez a játékrendszer a mindenkori olasz foci prototípusa volt.
 
Eddig volt a Grande Inter 1, tegnaptól pedig itt a Grande Inter 2!
 
És hogy mi történt tegnap éjszaka Milánóban?
 
11-re dugig megtelt a Dóm előtti placc, illetve az utakon ott tülköltek, üvöltöttek, tomboltak az interesek az autókból. Zászlóerdőkben. 2-kor kinyitott a San Siro, ahol tudni lehetett, hogy Madridból csak későn szabadul a győztes csapat. A Malpensa reptéren mintegy 4000 szurker várta a 4,58-kor földre szálló madridiakat. A csapatkapitány és Zanetti tartotta a serleget a kezében, majd 6 óra 7 perckor megjelentek a legények a San Siróban. Dűlt a Pazza Inter (a csapat himnusza, Őrült Inter) a hangosbemondóból, és 50 ezren üdvözölték a hősöket. Mindenki ott volt, kivéve Mourinhót.
 
Mit mondtak a győzelem után?
 
A portugál azt mondta, hogy: ,,Köszönök mindent, de hétfőn a Reallal tárgyalok. Szeretnék én lenni, az az edző, aki három Bajnokok Ligáját nyert, három különböző csapattal. A Real az egyetlen csapat, amelyik érdeklődött irántam, még ha nem is beszéltem velük. Én mindent megadtam, ez az oka annak, hogy szabadon választhatok. És hogy miért csak két év? Engem az Interkontinentális- és a Szuperkupa nem érdekel. Köszönöm az olasz focinak, nagy tapasztalat volt ez! Az olasz foci most világbajnok és az európai klubok legjobbika is az övé.” Mondott persze mást is, de mi hagyjuk a maestro szavait.
 
Illetve nem is. Morattiról is ejtett pár szót: ,,Mikor a Chelsea-nél voltam már ott keresett, de visszautasítottam, majd megint keresett, és elfogadtam a hívását. Ha a Realhoz megyek, az azért lesz, mert ők is nyerni akarnak, mint én! A győzelemhez nem elég a pénz, csapatszellem is kell!” Olaszországról kérdezve ezt osztotta meg: ,,Jó volt arra, hogy megtanuljam elviselni a nyomást, ami csak ott és Spanyolországban van meg. Több lett a fehér hajszálam, de jobb lettem!”
 
Milito: ,,Én nagyon jól érzem magam az Internél, de a jövőmről el kell gondolkodnom.Örökre hálás lesz Mourinhónak, mindig hitt bennem. Még nem vettük tudomásul, hogy mit is tettünk!” Javier Zanetti, a kapitány Mourinhóval kezdte: ,,Hatalmas munkát végzett velünk. Személyes okokról van szó a döntése kapcsán, gondolom belefáradt abba, hogy annyi ellensége van Olaszországban. 15 éve fel akartam emelni ezt a serleget.” A meccsről: ,,Mourinho tudta, hogy jól járatják a labdát, ezért arra kért, hogy maradjunk hátul, és ellentámadásokból legyünk veszélyesek.”
 
A győzelmet amúgy a csapat Giacinto Facchetti emlékének ajánlotta – ezt többen hangoztatták, a San Siróban is bejelentették.
 
Moratti szerint Mourinho egyedi: ,,Senki nem tud úgy edzést tartani, motiválni, kommunikálni, mint ő!”
 
Így van!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr292024391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EMU 2010.05.23. 12:00:31

Áh, a barca, a barcika az sokkal jobb. És a messi az meg űrfutball baszod, az ám a valami! Meg a Xavi, 846674 jó passza volt az idényben, elképesztő, felfoghatatlanul jó a barcika, és olyan szépen fociznak, hát ezt nem lehet nem szeretni, már sírok is, ha csak rágondolok...

Poha 2010.05.23. 12:33:25

Mi az az amerikai foci kapu a kepen?

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.23. 12:35:35

@Poha: A Meazzában rendeznek időnként amerikai foci meccseket is, ott készült a kép.

Poha 2010.05.23. 12:43:04

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Jaja, vagom, de gondolom tegnap nem volt a "diszlet" :-)

madbalee 2010.05.23. 13:08:24

Tényleg az ólászfórumos kommentelők elég vegyesek. nincs egyik csapat sem nagyon többségben. Hirtelen a törzskommentelőkből nem is jut eszembe mondjuk interes:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.23. 14:14:44

@madbalee: Szerintem konkrétan interes törzskommentelő itt nincs is. Romanisták nagy számban, Milan, Juve no meg egy stabil bástya laziale.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.05.23. 23:20:08

na, ha ideszokok, akkor megnyugodtok? :)

Callie-comment 2010.05.24. 01:50:31

Az Inter tisztán legyőzte az aktuális angol, spanyol,német és orosz bajnokokat a BL-ben. Nem a tavalyiakat, és nem idegenbeli gólokkal meg tizenegyesekkel, hanem valóban.
Vitathatatlan, hogy a legjobb.
Mourinho nélkül meglátjuk; de ha nem szedik szét a csapatot, ezután is az lehet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.24. 07:43:46

@Pályaelhagyó autóversenyző: Esti ettől sem nyugszik meg! :)
Én viszont örülnék!

@Callie-comment: Milito először olyat mondott, hogy fontos klubok keresték - meghiszem azt -, aztán mondta, hogy nagyon jó az Internél - meg hát három továbbira szól a szerződése.

Zanetti állítólag elmegy!

(utóbbi talán rossz poén volt?:)

Móg 2010.05.24. 15:25:27

@Callie-comment:

no-no milánóban a biró a barcanak nem adott meg az inter ellen egy teljesen vitathatatlan 11-est,ellenben az internek megadott egy teljesen vitathatatlan lesgólt.
piszok ritkán nézek meccset véletlenül ezt láttam
az is véletlen,hogy tavaly meg a cselzi barca meccset láttam,amit szintén a biró csalt a el.
Szóval a dolog ugy néz ki,hogy milliárdnyi ember
gyárt elméleteket,hogy micsoda edző,micsoda csapat,micsoda meglepetések stb.Közben tavaly Platini megmondta,hogy angol csapat nem nyerhet
az idén megmondta,hogy most meg angol vagy spanyol
csapat nem nyerhet,jövőre meg megmondja,hogy mely országból való csapatnak kell nyernie a legnagyobb
nyereség érdekében.Ezt kiadják a bíróknak és az .ügynek már vége is.Tehát azt állitom,hogy a BL-szezon még el sem kezdődik már el van döntve,hogy mely ország csapata nem nyerhet,vagy pedig az,hogy mely ország csapatának kell nyernie.
Ezen belül vannak jó,élvezetes meccsek,de a végső győztes sem tavaly sem az idén nem a pályán nyert félő,hogy a pénz ilyen mértékü uralma mellet még sokáig igy is marad.A vb.esetében sem lennék meglepve ha az első négy már eldöntött lenne.
Volt egyszer egy Dél-Korea az országában rendezett Vb.-n negyedik lett,azóta már nyert is meccset az egy mankóval játszó veterán kenguruk ellen

soadfan 2010.05.24. 19:59:54

Megint reklámozom a honlapodat!
Lehetne azt, hogy Te fölraknád az enyémet a Linkblogok közé? Így hozzájárulhatnál mások blogjjának ajánlásában!
www.sportreklam.blog.hu

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.24. 20:15:16

@sportosblogo: Köszönöm szépen! A nicknevedre válaszolok!

raja ram 2010.05.26. 12:19:06

Soha nem voltam Inter drukker, de a Mazzola-Facchetti-Corso-Suarez féle csapatnál kevés jobb volt a világtörténelemben. Volt szerencsém élőben látni a Vasas ellen. A Vasas szenzációsan játszott, végigtámadta a meccset, 2:0-ra kikapott. Milánóban se vallottak szégyent, de az Inter taktikája érvényesült. A döntőben mégis kikaptak a Celtictől.Ilyen felállású nyolcaddöntőt és döntőt nem igen fogunk látni az elkövetkező időkben. Kár.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.26. 13:28:37

@raja ram: Nem láthattam őket, de érdekes, hogy mikor hallok róluk, akkor - azok, akiknek adok a szavára - ugyanúgy kiemelik Corsót, mint a másik hármat, mégis úgy tűnik számomra, hogy az ő neve nem annyira ismert, mint a másik háromé.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.26. 14:31:15

@mbemba: És ott van még Picchi is, akit szintén csak a vájtfüllűek emlegetnek.

raja ram 2010.05.26. 14:51:16

@mbemba:

Corso és Suarez volt a csapat esze, de a legjobban Facchetti lepte meg a világot, mert addig egy védő soha nem futott fel a támadásokkal. A legjobban Zanett hasonlít rá (egy kicsit külsőleg is - érdekes módon)

www.youtube.com/watch?v=h-ZiTIb9AJQ

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.26. 16:03:16

@raja ram: Kösz! Eszembe nem jutott volna ez a hasonlóság, pedig tényleg! Zanettiről amúgy is lerí, hogy egy másik korból maradt itt nekünk.

Van egy ismerősöm, barátom, úgy sorolja azt a csapatot, ahányszor csak találkozom vele, mint az Arancsapatot.

@popp: Abból a csapatból, akit egyből tudok idézni - az itt emlegetettek mellett -, az Burgnich.

raja ram 2010.05.26. 16:21:20

Off

Egyszer kinn voltam a Népstadionban apámmal. A meccsre már nem emlékszem, de mellettünk ült Szusza,Várhidi Pál és egy elegáns úr - Burgnich

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.26. 16:28:44

@raja ram: Mondják, hogy ő is valamelyik dél-szláv volt, vagyis a végén az -ich, az nálunk -ics lenne.

Pali bácsi mellett én is ültem, de nem mellette, hanem szemben, mert beszélgettünk.:)

raja ram 2010.05.26. 16:37:00

@mbemba: Ezt nem tudom, de azt olvastam, hogy manager lett, főleg kisebb csapatoknál dolgozott. Pali bácsi fantasztikus focista volt, többször láttam a Dózsában, kár, hogy a fia nem sokat örökölt tőle (tehetséget).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.26. 21:35:12

@raja ram: Kevesen tudják, hogy 54-ben, Svájcban kinn volt a kerettel!

raja ram 2010.05.26. 23:56:38

@mbemba:

Lusta vagyok utánanézni, de abban az időben volt, hogy egy napon 3 csapat lépett fel ugyanazon a napon Magyar válogatott néven - és mindegyik győzött.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.05.27. 13:11:55

@raja ram: Így van, meg ott volt a Budapest-válogatott.
Nem tudom, hogy egy napon játszottak-e, de hogy magyar válogatottnak megfelelő csapatok (A, B, C) párhuzamosan kalandoztak Európában az biztos.

Azt őszintén megmondom, hogy nem látom át, hogy mettől meddig volt c, b válogatottunk is. A háború előtt szerintem biztosan.
süti beállítások módosítása