Olasz fórum

Olasz fórum

Az olasz kutatók csodát tettek

2010. augusztus 03. - mbemba

Olaszország a GDP-jének mindössze 1,1 százalékát fekteti kutatásokba, ami csekélység más ország számaihoz viszonyítva, és mégis működnek a kutatások, és az olasz tudósok teljesítménye a világ élvonalát jelentik. Bizonyítottan.

Nem érti ezt senki, és az Il Messaggero cikke sem árulja el a titkot. Azonban leír egy pár tényt:
 
A svájciak után az olaszok a legeredményesebbek a kutatások terén, pedig a tudósok létszámát – mintegy 80 ezren vannak – tekintve csak tizenkettedikek a világon. Ezt a listát a Scimago Institutions Rankings állította össze, aszerint, hogy a megfelelő szaklapokban mennyire idézettek az illető tudósok.
 
Lajstromba a 20, kutatásokba legtöbbet fektető ország került.
 
Az utóbbi időkben rengeteg cikk jelent meg arról, hogy az olasz tudósok nem találják meg számításukat otthon. A római újság cikke ugyanakkor megjegyzi, hogy vannak oázisok a sivatagban: ilyen az Abo (Applicazione delle biotecnologie in Oncologia, biotechnológiák alkalmazása az onkológiában) Alapítvány, mely lényegében állami pénzek nélkül működik.
 
Az állam tartja fenn azonban a Consiglio Nazionale delle Ricerche-t (Kutatások Nemzeti Tanácsa). Innen 14 ezer a legelismertebb tudományos lapokban megjelenő cikk jött ki 2008 és 2009 alatt. A tanács honlapjáról megtudni, hogy a CNR keretén belül 4000 kutató és 8200 alkalmazott dolgozik, több mint 100 intézményben. A tudományos produktivitást tekintve ez az intézmény – ezt már az Il Messaggero írja – a huszonkettedik a nagyvilágban megelőzve Oxfordot, Cambridge-t, a Berkleyt.
 
Ha nem is sajátosan olasz, azonban a világban nem mindenütt ismert ötlet megvalósulása a Telethon pénzszerzési tevékenysége. Ez egy olyan társaság, amelyik a Rai csatornáin, vagyis az állami csatornákon 60 órányi műsort szervez pénzt gyűjtve a genetikai betegségekkel kapcsolatos kutatásokra. Legutóbb 12,3 millió eurót gyűjtöttek össze.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr602193940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2010.08.04. 02:31:21

Az olasz állami 1.1 százalék mellé azért érdemes odagondolni, hogy taljánéknál kapitalizmus van, azaz a cégek saját maguk is kutatnak. De még így is le a kalappal!

TroppauerHümér 2010.08.04. 07:59:25

A magáncégek által finanszírozott kutatás majdnem mindig parazita. Kimazsolázzák azokat a területeket, ahol pénz remélhető, de felhasználják azokat az eredményeket, ahol a közzététel szabad (ilyen lényegében az összes alapkutatás). Hosszú távon tehát nem fenntartható. Kvantummechanikát nem lehet piaci alapon kutatni, gyógyszereket igen. De az egyik használja a másikat.

(Van kivétel is, például a Microsoft fenntart matek kutatólabort, de a matek olcsó az elméleti fizikához képest is, mert kicsi az eszközigénye.)

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.08.04. 14:33:21

Azért a CNR úgy látom, hogy elég válogatott tanszékekkel rendelkezik: Terra e Ambiente, Energia e Trasporti, Agroalimentare, Medicina, Scienze della Vita, Progettazione Molecolare, Materiali e Dispositivi, Sistemi di Produzione, ICT - Tecnologie dell'Informazione e delle Comunicazioni, Identità Culturale, Patrimonio Culturale. Ez az utóbbi kettő például mekkora kamu? Másrészt meg nyilván Cambridge, meg Berkeley, stb. messze lenyomná a CNR-t, ha kiválasztanánk a 10 legeredményesebb tanszékét. Harmadrészt meg szerintem ezek a szakosztályok karöltve kollaborálnak az ipari kutatássokkal (pl. az Energia e Transporti az pont úgy hangzik, mint amit a legnagyobb félig-állami olajcég, az ENI saját kutatóintézetében csinálnak. Ja, és mindig is nagyok voltak számkozmetikázásban...
süti beállítások módosítása