Olasz fórum

Olasz fórum

A Film múzeuma

2010. augusztus 28. - mbemba

Elégedett ember vagyok, mert láttam a torinói Museo Nazionale del Cinemát. Csodát láttam! (ezen a honlapon keveset lehet látni belőlel)

A múzeum épülete Torinó szimbólumépülete a Mole Antonelliana. Mikor hazatérve párszor papírfecnin vázoltam az épületet, akkor mindenki rögtön rávágta, hogy ugye Párizsban jártál. Igen, a Mole az Eiffel-torony kisöccse, de tegyük hozzá, hogy ő is 168 méterre nőtt. A kilátóba egy szuperlifttel – nem mert nagyon új – 59 másodperc alatt lehet felpucolni. De ennek majdnem semmi köze a múzeumhoz, a kiállításhoz.
 
Csak annyiban van köze, hogy így liftmenet közben rá lehet pillantani a torony alsó egyharmadában, öt emeleten kiállított, a film történetét bemutató anyaghoz.
 
Az első szinten ott van minden, ami a filmhez kellett: optikai trükkök, a perspektívával való játék, árnyjátékok, a mozgás érzetét keltő képek egymásutánjának a bemutatása. A kiállítás rendezői itt is, mint mindenütt később, nagyon odafigyeltek arra, hogy gyerekek is élvezzék a múzeumot. A bambinók a torztükrök között visítoztak, az idősebbek viszont nyolcszázas, évekbeli, talán századfordulós dobozokba kukkoltak, ahol mindenféle feslett erkölcsűek mutogatták micsodájukat.
 
A másodikon a filmtípusok, a műfajok világát állították elénk. A hangulatot próbálták megfogni – igen szerencsésen. A westernt például egy olyan szobában láttatják, ahol a székek egymásra vannak dobálva, de a színen hevernek üres viszkis, rumos, üvegek is; a rajzfilmek is megkapják a helyüket, a sci-fik, a horrorfilmek… Valamennyi teremnek saját rendezője volt, az illető neve feltüntetve. El-elszórva a kis termekben eredeti tárgyak, például a Lugosi-féle Drakula-produkció koporsója.
 
A harmadik a szakmáé. A rendező, a forgatókönyv írója, az operatőr, a maszkmester mind helyet kap. És zseniális tárgyak színesítenek: Fellini sálja, rajzai, Szupermen szuperszerkója, régi tárgyak, csodafényképek.
 
És ne feledjem mindenütt feltűnnek a magyar nevek: Cukor, az említett Lugosi, Korda,…
 
A negyedik emeleten nagy klasszikusok plakátjai, majd eggyel feljebb, de ez gyakorlatilag az egyre feljebb érő sétálórészt jelenti a tévé és a mozi házasságát mutatja be, az együttélésig, majd ki tudja meddig: a honlap képsorán az egyik záró kép szövege a következő: A mozik bezárnak, a mozi mindenütt/ Bocsánat, hol van a vászon (schermo = képernyő, vászon) vége?
 
Jut eszembe, hogy itt van egy Matrix-jelenet, amelyikbe egy trükk segítségével bárki beléphet. Na, időztek is itt a népek!
 
A negyedik és ötödik emelet között, illetve azokon egy képkiállítás szintén helyet kapott. Most augusztus közepén Marlon Brando és Anthony Quinn fotói idéznek jó emlékeket – egy változó kiállítás ez. Nekem az maradt meg, mikor a Zorba forgatásakor egy viskóra kitették a Ritz feliratot – aludni lehet itt is, ott is.
 
Szóval gyönyörű az élmény, és érte nem kell többet fizetni 9 eurónál (ez a teljes árú), benne van minden – beleértve a torinói kilátót, ahonnan ellátni az Alpokba, illetve egészen Supergáig (a helyi, 40-es évekbeli csodacsapatot ért tragédia helyszíne, hol magyarok is meghaltak).
 
Ha akarsz kávézni benn, akarsz venni a földszinten nagy könyveket, réginek látszó hatalmas filmes plakátokat, azt is megteheted.
 
Hát így valahogy!
 
A lényeget majdnem… a fogadó térben mintegy hatvan-nyolcvan székágy-ágyszék – inkább ágy – (ott a képen) van, ahol fáradt lábat pihentetve lehet régi filmeket nézni, mintegy húsz-harminc percet. Pontosabban amennyit csak akarjuk, de a filmek ismétlődnek, s így talán nehezebb elszenderedni. Álomországban ugyanis könnyű lenne nagyot szunyálni.
 
Nem nehéz elbóbiskolni, mert két-három óráig figyelmed nem lankad, ráadásul ezalatt flangálsz folyton fölfelé. Az idő pedig megszűnik.
 
Na jó, csak majdnem!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr12253770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2010.08.29. 11:35:27

Köszi a tippet! Remélem nemsokára oda ide is eljutok;)

Hitchiker 2010.08.29. 15:24:29

ahogy olvastam a cinema paradiso című film jutott eszembe. a mozi történetéről szól és zseniális hangulata van
gondolom valami ilyesmi jöhetett vissza itt is

barakka 2010.08.29. 15:58:24

Egy ève volt rèszem a csodàban,Torino talàn nem a legszebb olasz vàros(nekem),de a mozi mùzeum valòban varàzslatos!!!!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.29. 17:17:08

@madbalee: Adja az ég! www.youtube.com/watch?v=ALh1JOAvHf4

@Hitchiker: Igen! Szerelmi szál nélkül! :)

Azt kihagytam a posztból pedig fontos, hogy a kiállítás egyáltalán nem túlsúlyosan olasz.

@barakka: Mondjuk el mindenkinek! :)

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.08.30. 13:19:23

Hopp, nahát nem is szóltál! Igaz, mi most itthon tanyázunk már egy ideje és még egy hétig. A múzeum szerintem is elég jó, de csak a kezdeteknél teljes, utána elég ad hoc. De nem baj, nem azért szeretjük, hanem inkább azért a sok király régi vetitőgépért, amiket ki is lehet próbálni, meg a pihenőszékekért.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.08.30. 16:35:36

@cpandacsoki: Bocsánat, ha rossz néven vetted! Három napig voltam Torinóban, mindegyik nap elég sűrűre sikeredett (Superga, Fenestrelle, sikertelen látogatás a museo ambienteben). Egy barátomnál voltam, egy másik is be volt tervezve, vagyis, így nem szerettem volna még több programot szervezni. Szóval, bocs!

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.09.01. 22:14:01

@mbemba: Ja, dehogy! Gondoltam, hogy sűrű volt a program.
süti beállítások módosítása