Olasz fórum

Olasz fórum

Ebéd mellett békültek

2010. október 07. - mbemba

Nagy mozgolódás volt az olasz politikában az utóbbi hetekben. És annyit helyezkedtek, annyit könyököltek, annyit beszéltek sajátjaik előtt, hogy sok ökörség elhangzott.

Észak hercege, minden északi, minden padán érdek harcos megjelenítője, Umberto Bossi –a zöld nyakkendős – azt bökte ki otthon, egy ködös pártdélutánon, hogy az SPQR-rel (Senatus Populusque Romanus, a római szenátus és nép, védjegye ma is a rómaiságnak), azt állítják magukról a rómaiak, hogy Sono porci questi romani, vagyis hogy: Disznók ezek a rómaiak.
 
Közben pedig alakult egy új jobboldali párt, a Futuro e Libertà (Jövő és Szabadság); Berlusconi megint összerázta a jobboldalt, megnyert egy bizalmi szavazást, és mit lehet ilyenkor tenni? Újra dolgozni kellene azokkal, akikre butaságokat mondtak. Az SPQR-rel kapcsolatos mélyen szántó gondolatot feledtetni nehéz lenne a római polgármesterrel, aki szintén a kormányerőkhöz tartozik; viszont egy közös ebéddel új életet lehet kezdeni.
 
A felek Rómában asztalhoz ültek, melyen volt polenta (polentoni, puliszkazabálók, az északiak gúnyneve), illetve a római igényeknek megfelelően jó pacal is. A politikus férfiakat, miután felálltak az asztaltól a kamerák követték, míg bementek a parlamentbe. Volt jó nagy tumultus, kiabálás, domináns hímeskedés – kilós napszemüveges és carabinieri szereplőkkel –, hülyézés, de most már nem a politikusok között, hanem a sajtó, meg a politikusoknak szurkolók között. Még az is elhangzott egy elkeseredett rómaitól, aki komolyan vette az előző napokat, hogy: Menjetek haza, egyetek ott!
 
De ami még fontosabb. Mint újra meg újra verekedő kölyköktől, tőlük is megkérdezték, hogy: Akkómost, ugye, szent a béke? Most komolyan, na! Ugye? Ez most komoly, ugye?
 
Komoly dolog ez (Una cosa seria) – mondta a polgármester.
 
Ándáte á kázá vosztrá á mánnyá, majd Szindáko di Roma – énekli a kórus
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr162351287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2010.10.07. 16:43:39

Az ilyen alakok miatt nem sajnálom, hogy nem olasznak köpött ki a föld -:)

oleandro 2010.10.07. 16:44:47

Az ilyen alakok miatt nem sajnálom, hogy nem olaznak köpött ki a föld -:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.07. 17:46:07

@oleandro: Most akkor olasz vagy olaz? :)

Tanulság, hogy kéne már végre egy alternatíva Bossi helyett és hogy Berlusconi leküzdhetetlen.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.10.07. 18:07:18

azt tegyuk hozza, hogy bossi csak az asterixbol idezett, nem o talalta ki ezt a frazist.

ebben az orszagban padaniatol delre olyan kisebbsegi erzes uralkodik, hogy az valami felelmetes, nem veletlen, h a romaiak ekkora hisztit csapnak egy ekkora marhasagbol. nemreg meg valami dekretumot is elfogadtak, h roma az orok fovaros es a tobbi ures frazis - holott gazdasagilag egy nokedli, erzi azt majdnem minden romai es deli, hogy a valodi fovarost milanonak hivjak.

bossi amugy majdnem olyan vicces, mint amekkora kreten: meg egy idezet az elmult heti dumaibol: (eleg szabad forditasban)

"el a kezekkel monzatol, a romaiak csak kergetozzenek a lovasszekereikkel"

ui.1. udv potenzabol

ui.2. nekem a pacal inkabb toscanahoz kotodik

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.07. 18:26:04

@Pályaelhagyó autóversenyző: Hiába, van egy stílusa az öreg Bossinak. :)
Egyébként én nem tudom, hogy ezeket a problémákat Olaszország hogy tudná rövidtávon megoldani.
Potenza meg fasza lehet, nem is tudom van-e jobb egy déli kisvárosnál Itáliában.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.10.07. 22:09:21

@Pályaelhagyó autóversenyző:

És nagyobbsági érzés van? :)

Milánó gazdasági főváros? Legyen! Számomra Róma a jó főváros: észak a tézis, dél az antintézis, Róma a szintézis.

A trippa alla romanát ők választották szimbolikus kajának. Alemanno felesége gürcölt rajta, hogy tessék Bossi bának! :)

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.10.07. 23:26:21

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: oszinten, potenza nem nagy szam barmilyen hasonlo meretu varoshoz kepest. egy elvehetetlen elonye van a tobbi deli varossal szemben: van munka es nincs komoly szervezett bunozes. na jo, ez ketto. nem is elhanyagolhato.

cserebe messze a tenger (kabe, mint milanotol), oriasi dugok, mert par dombra epult a varos (amik romahoz kepest hegyek), es tojni is autoval mennek, jellegtelen epiteszet a szokasosnak mondhato deli igenytelenseggel kivitelezve (pl. a vasbetonbol mindenhol kilog a vas, nem vagjak le)

az emberek nagyon kedvesek, es konnyu veluk szoba elegyedni, soha nem ereztem, hogy valaki agyon akarna verni, ami bp-en, milanoban es romaban azert elofordult. es keveset isznak, egy honap alatt egy reszeget lattam. az emberi kapcsolatokat nagyon ertekelik es igenylik, a belvaros ugy nez ki minden este, mintha melegfesztival lenne, mert a baratok is osszekarolva setalnak fel-ala, plusz sokszor ernek egymashoz beszelgetes kozben, a puszi is siman elfogadott. az olasz himek oltozkodese magyar szemmel meg egyebkent is a melegeket idezi, szoval tenyleg erdekes latvany a belvaros.

@mbemba: persze, h van nagyobbsagi erzes, bossi pl. ketszer is sorbaallt erte, amikor a tulajdonsagokat osztogattak.

nemetes/magyar fejjel az eszakolaszok is megbizhatatlanok, ami a munkat vagy az uzletet illeti, itt delen erezhetoen rosszabb a helyzet. az egyik itteni ezt ugy fogalmazta meg, hogy napoly eszak-afrika legnagyobb varosa...

ha majd visszaterek 2 honap mulva, megirom valahova a tapasztalataimat, egy honap utan meg tulzas lenne tul komolyan venni a benyomasaimat.

joejt, majd 1x ujra...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.10.07. 23:31:56

,,megirom valahova a tapasztalataimat"

Az of-on soha nem off! :)) (Hát ez mekkora volt! :))

Most komolyan! Örömmel venném, ha ide (vagy ide is) írnád! :)
süti beállítások módosítása