Olasz fórum

Olasz fórum

Afrikaiak az olaszokért is

2010. október 10. - mbemba

Volt egy nap Nápoly és Caserta között, amikor a máskor kifulladásig dolgozó afrikaiak megálltak, és kiálltak érdekeikért. Ma nem dolgozom 50 eurónál kevesebbért – akasztották nyakukba a feliratot. Egyfajta minimálbért akarnak. De nem csak a pénzről volt szó.

Az afrikaiak – többnyire nigériaiak és ghánaiak –, tüntetésükkor ugyanazokon a helyeken (kalifoo ground a nevük, ha minden igaz) álltak, mint ahol a munkaadók reggelente felveszik őket. Ezek a munkaadók igen gyakran a maffia emberei.
 
Több hírforrás szerint az afrikaiak sztrájkja kiállás a helyiek érdekeiért is. Előfordult már a korábbiakban is, hogy az afrikaiak szembeszálltak a maffiával. Alighanem erre reagálva lőttek 2009 nyarán az idénymunkások egyik vezetőjének, egy Burkina-Fasoból érkezett embernek a lábába. De más példák is vannak arra, hogy Afrikából érkezettek ellentmondtak a maffiának.
 
Az afrikai bevándorlók és a helyi maffia – ebben az esetben a ’ndrangheta – közötti összetűzésről volt szó, akkor is, amikor idén januárban Rosarnóban súlyos zavargások robbantak ki.
 
 
Visszatérve a sztrájkra, nyilatkozott a casertai szenegáli közösség egyik vezetője is: ,,…ti olaszok, akik szintén éltétek az emigránsok életét, tudjátok mit jelent visszautasítottnak lenni, láthatatlan és jogok nélküli emberként élni. Nélkülünk sok idős ember élne gondozás nélkül. Nélkülünk a földeken romlana el a termés. Sok gyárban nem lenne elég kéz a munkához. A gond az, hogy sokan arra gondoltak, hogy ide csak kezek jönnek. Ehelyett emberek érkeztek ide.”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr232360194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2010.10.11. 11:00:56

ugye hülyéskedtek az 50 euróval? Pugliában 5 euró a napszám bére. Nem a maffia veszi fel az embereket, hanem a kisebb-nagyobb gazdaságok tulajai, általában öreg bácsik. A maffiának a bevándorlók, hamis termékeket, azaz cd-t, meg divatcuccokat adnak el, meg drogot. Az 5 eurós mezőgazdasági munka az egyetlen, amit menekült igazolvánnyal legálisan lehet csinálni. 50 euró, Nápoly környékén, hát persze, egy olasz szakmunkás nem keres ennyit délen egy nap.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.10.12. 20:43:25

@tucano: Szerintem nagyon helyes, ha valaki megfogalmazza magának és másnak, hogy mi lenne a természetes, mi lenne a minimum, ha az pillanatnyilag nem is látszik elérhetőnek. Például mondják azt, hogy 19 euróért dolgozzanak? Abból sem lehet megélni!

A címben is jeleztem, hogy ez a kiállás nem csak a bevándorlóknak szólt, hanem a helyieknek is. Ők se gürcöljenek 5 euróért!

Azt pedig, például Saviano állítja, hogy ezek a bevándorlók tömegével kerülnek a maffia markába, ha drogot, divatcuccot árulnak, ha a földeken gürcölnek.

Így van ez mindenütt, ahol tömegével van képzetlen, kiszolgáltatott ember.

tucano 2010.10.13. 16:37:16

@mbemba: Teljesen igazad van, csak olyan, mintha itthon napi 15.000-ért tüntetnének a földmunkások. Sok esélyt látok rá.
süti beállítások módosítása