Olasz fórum

Olasz fórum

74 éve történt: megkötik a Berlin-Róma tengelyt

2010. október 26. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

Egy év híján háromnegyed évszázaddal ezelőtt kötötték meg azt a szerződést, mely szinte determinálta, hogy háborús helyzet fog előállni Európában és Mussolini elnevezése alapján hívták így végig az egykori központi hatalmakat az antant, illetve későbbi nevén a szövetséges államok ellen. A Duce 1936. november elsején elhangzott milánói, Dóm téri beszédében mondta a következőket: "A Berlin-Róma ív nem egy választóvonal, hanem egy tengely, amely körül Európa többi államai csoportosulhatnak."

Az idáig elvező döntés okai mindenki számára ismertek. Az olaszok, főleg a fasiszta hatalomátvétel után, rendkívül elégedetlenek voltak a versailles-i békerendszerrel, nem érezték magukat igazi győztesnek, pedig ők aztán az árulást is elkövették ezért. Mussolini célja egy földközi-tengeri hegemónia kialakítása volt, mindezt ötvözve egy jelentősebb afrikai gyarmatbirodalommal. Ismerős lehet ez a törekvés, hiszen minden fasiszta külpolitikai mozzanat a Római Birodalom iránti vágyakozást tükrözte.

Az 1930-as évek elején viszont még nem volt egyértelmű, hogy egymásra talál Olaszország és Németország. Ekkoriban Olaszország legalább olyan nagy álmokat dédelgetett mint Németország, és a fasiszták tartottak attól, hogy a nácik ebben akadályozni fogják őket, a gyakran lebegtetett Anschluss pedig még úgy sem tetszett nekik, más se hiányzott mint egy közös határ a nácikkal.

Okosan Hitler tette meg az első lépést. Olaszország 1935. októberében megtámadta Etiópiát és ezúttal nem is járt olyan nevetséges vereséggel, mint 1896-ban, amely háborút lezáró békeszerződésnek szintén ma van az évfordulója, de arról majd máskor értekezünk. A Führer diplomáciai és politikai módon is teljes mértékben támogatta az agressziót, ezzel viszont Mussolini vállalta azt, hogy Hitler is felrúghatja a status quo-t és a német csapatok 1936. márciusában be is vonultak a Rajna-vidékre, Európa döbbent és tespedt tekintetétől kísérve.

Innen már csak egy lépés volt a nyilatkozatban megfogalmazott közös akarat, melyet Berlinben írt alá Konstantin von Neurath német és Galeazzo Ciano gróf, olasz külügyminiszter. Az ötpontos jegyzőkönyv röviden a következőket tartalmazta:

  • Németország hivatalosan is elismerte az etiópiai olasz császárságot és Etiópiának olasz részről történt elfoglalását
  • Olaszország rögzítette Ausztriával szembeni érdektelenségét
  • a két fél megállapodott abban, hogy a londoni Benemavatkozási Bizottságban közös irányvonalat fognak képviselni
  • megerősítették azt a korábbi megállapodást, hogy elismerik és támogatják a Franco-kormányt, annak katonai támogatást nyújtanak
  • illetve rögzítették és elhatárolták Olaszország és Németország gazdasági érdekszféráját a Balkánon és a Duna-medencében

Ezzel az aktussal vált biztossá, hogy Németország nem fog megállni az Anschluss-ig és tovább mélyítette a nyugati országokkal szembeni - amúgy is meglévő - szakadékot. Már zajlott a háború, mikor az egyezményhez csatlakozott 1940. szeptember 27-én Japán is.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr732400101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.10.26. 22:15:55

Szerencsés vagyok, hogy elsőre Chaplin és ezek a képek ugranak be a Hitler-Mussolini (Hynkel-Napoloni) találkozóról:

www.youtube.com/watch?v=IJOuoyoMhj8&feature=related

,,ők aztán az árulást is elkövették ezért"
Magyar katonák joggal érezték ezt, de a politika szerintem akkor sem ilyen kategóriák között mozgott.
Volt, hogy jobban örültem volna, ha mi is egy kicsit kevésbé vagyunk egyenesek. :(

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.27. 06:58:27

@mbemba: Nem érzelmi megjelölés volt ez részemről és néha valóban lehet rá indok, de ha egyszer egy állam kilép egy háborús szövetségből és átáll a másik oldalra, hadiállapot idején, azt nem nagyon lehet objektíven sem más szavakkal mondani.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.27. 08:17:01

@mbemba: Én értem hogy te próbálod a lehető legkorrektebb módon megfogalmazni ezt és azt is elismerem, hogy akkor és ott jól tették amit tettek, mert helyesen a maguk érdekét nézték - bár ki tudja hogy alakul minden, ha hirtelen nem ugranak ki, hanem maradnak a központiakkal -, de túlzásokba se essünk. Egy adott szövetséget felrúgni, amit több nyilatkozattal és szerződéssel, éveken keresztül megerősít egy állam, majd egy háború közepén átáll a másik oldalra, az árulás.

Nem feltétlen kell ennek negatívumhoz kapcsolódnia, például milyen jó lett volna ha Magyarországnak '44 októberében sikerül árulóvá válnia. Ettől még maga a fogalom egy pontosan behatárolt viselkedésmód, nem pejoratív vagy szubjektív megállapítás.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.10.27. 17:44:31

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Korrekt? Más szempont.

Egy másik szempontból tény, hogy árulás, ahogy mondod.
süti beállítások módosítása