Olasz fórum

Olasz fórum

Fregoli (szótöri, 20.)

2011. március 24. - mbemba

Régóta szünetel a szótörténetes sorozat, de miután már hónapok óta nem sikerül beszerezni, majd beszerelni a fregolit, így folyamatosan élő a téma. Magyarázat: a szó, a fregoli természetesen :) az olaszból érkezik. Tényleg, na!

A századfordulón élt egy olasz színész, Leopoldo Fregoli, akiről úgy tudtam, hogy járt Bécsben, s ott meg máshol is igen ügyesen adta elő, különböző ruhákat igénylő, gyakran változó szerepeit. Ehhez pedig szüksége volt egy eszközre, amelyik többé-kevésbé hasonlíthatott a mai fregolikhoz, vagyis a mennyezetre (micsoda szó ez is:) erősíthető ruhaszárító szerkezethez. Körülbelül ennyit tudtam a fregoliról, a fregoli előéletéről, aztán jól eltévedtem a wikipédia világában (egyébként, tudtommal Fábián Zsuzsanna, az elté-ről, az aki a legkomolyabban foglalkozott a témával).
 
Megtudtam, hogy Fregoli, aki rendező is volt fellépett mindenhol a nagyvilágban, kezdve Rómától – ott született – Londonon és Szentpéterváron át egészen Latin-Amerikáig. De ami talán fontosabb: ha ma egy olasz azt mondja, hogy fregolismo, akkor arra gondol, hogy politikusunk bizony-bizony köpönyegforgató.
 
Mitöbb Fregoli-szindróma is van. Előbb volt a pszichológiában: ,,a Fregoli-szindrómás beteg váltig hiszi, hogy <<rokonai>>, <<ismerősei>> kicserélt emberek, nem ők, csak olyanok.”, majd annak nyomán a táncművészetben is. A vonal alatt folytathatod! :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr222766457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.03.26. 16:44:42

egy autóval jár felváltva több sofőr - fregoli. hm?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.03.26. 16:45:14

márhogy cserélgetik, mint leopoldo a ruháit.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.26. 17:02:40

A gyors átöltözéssel kapcsolatban itt megnézhető egy jól előadott mutatvány a témában: www.youtube.com/watch?v=7v3QcoaMP5I

Mikrobi 2011.03.26. 17:11:07

Az összecsukható, bárhol felállítható fregoli is fregoli

StirlitZ 2011.03.26. 18:13:22

Hát szerintem ezt most benéztétek. itt a kapcsolódó:

www.tvarchivum.hu/?id=243327

A fregoli

Filmetűd a mennyezetre szerelhető ruhaszárító, a fregoli feltalálásáról.

Konyhában ülő nő feje felett leereszkedik a fregoli. Fregolit leeresztő férfi. Felirat: Bálint Marcell: Elmondom, mert így történt... /1980./ Bérház udvara, körfolyosói. Fotó: Bálint Marcell. Udvaron hull a hó. Bérház lépcsőházában asszony áll. Akácfa utca 27. szám, kapualj, csecsemők - trükkfelvétel. Körfolyosó. Fotó: Asszony. Gyerekrajz: Konyhaszekrény. (Hangban: Egy család története: budapesti letelepedése, lakáshoz jutása az Akácfa utcában, gyerekek születése.) Jelenet: Az apa megalkotja fából és kötélből a fregolit. Fregolin száradó ruhák. Blau János szabadalmi leírás: Ruhaszárító. Fregoli zsinórja csipesszel. Fregoli csigája. Filmbejátszás /FF/: Hölgyek és lovaskatonák a korzón, 1896-os állami ünnepségek, lovasparádék. Fotó: Sorban álló emberek. Jelenet: Egy átváltozóművész alakváltozásai. (Hangban: Miután az apa feltalálta a ruhaszárítót, a család egyszer elment a ligetbe, ahol egy olasz átváltozóművész műsorát nézték meg, akinek egyik nevét, a fregolit találmányának adta, a találmányt pedig eladta egy asztalosnak.) Anya síró gyermekét nyugtatja - trükkfelvétel. Tűzhely. Tusolófülke. Fregolik különböző lakásokban. Konyhában nő feje felett a fregoli, fiatalasszony bejön és tereget.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.03.26. 19:27:12

@StirlitZ: És ha az apa előbb volt a ligetben, s utána jött a találmány?

Mindenesetre, kösz!

Kis ember 2011.03.26. 19:35:09

A zenészeknél így hívják azt az embert, aki egy állandó fellépő helyett beugrik, pl. betegség vagy szabadság idején.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.03.26. 19:47:50

@Kis ember: Jéééé!
Komoly vagy könnyű esetén?

Örülök, hogy legjobb barátom is megjelent a blogon:))

www.youtube.com/watch?v=2MUBrClhgks&feature=related

Kis ember 2011.03.26. 19:49:03

@mbemba:
Könnyű. Már amennyire könnyű ez a műfaj...
:))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.03.26. 20:11:39

@Kis ember: Komment közben a könnyűt szmájlizni akartam először, de tartottam a szmájlitúltengéstől.

kén-e egy nick? 2011.03.26. 21:06:12

Nem lehet, hogy ez a Fregoli olyan ruhákat hordott, ami kifordítva és befordítva is hordható?

Merthogy az olyan kabátok neve is fregoli.

Szóval szerintem te nagyon félrementél itt a jelentést illetően.
(Mert a fregoli többjelentésű szó, és pont a rossz jelentését fejtetted meg.)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.03.26. 21:31:02

@kén-e egy nick?: Az egész életem egy nagy félreértés, mindent újragondolok. :)

Nézd meg Stirlitz kommentjét, hivatkozását, az is erre hajaz, de nem először hallottam azt, amit leírtam.

A ,,nagyon félremenés" által megtudtam, hogy bizonyos kabátok neve is az, meg a zenében,a beugróra is használják ezt a szót.

Szóval, kösz! :)

HoDa 2011.03.26. 23:21:28

A fregoli történethez. Bálint Marcell: Elmondom, mert így történt.. c könyvének eredeti kéziratát a szerzőtől kaptam meg. Nagy becsben tartom. Megerősítem a Blau János által bejelentett, a klasszikus fel-le mozgatható szárító alkalmatosság "fregoli" szabadalom létezését is.
Igazán örülök, amikor látom, hogy sok hozzászóló veszi az energiát ahhoz, hogy egy-egy fogalomra vonatkozó tudását, ismereteit közzéteszi, ami által valamennyien okosabbak leszünk.

kén-e egy nick? 2011.03.27. 14:58:20

@mbemba:
Ha gondolod, segítek benne. :-)

benczi 2013.05.23. 10:29:49

Pár évvel ezelőtt a Kossuth rádióban hallottan egy műsorban, hogy a fregolit egy Budapesti polgár (nevére már nem emlékszem) találta fel, azaz készítette az első fregolit, mert a szűkös lakásukban nem volt már hol szárítani a ruhát.
Azért lett a neve fregoli mert színházba (cirkuszba)járó emberként megtetszett az egyik előadó akit Fregolinak hívtak. Erről az emberről nevezte el a találmányát.
Nem tudom mennyire hiteles az általam hallott történet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.05.23. 12:46:13

@benczi: Emlékeim szerint Fábián Zsuzsa az egyetemről hasonlóan vezette le, mint én (pontosabban: én hasonlóan vezettem le:), ezért azt (ezt! :) érzem valószínűbbnek. Ő egész biztos vagyok benne, hogy tiszta forrásból merített.
süti beállítások módosítása