Olasz fórum

Olasz fórum

Rino Gaetano, Dél Dylanje (30 éve halt meg)

2011. június 02. - mbemba

Vannak emberek, akiknek híre nem terjed túl a határokon. Ilyen volt Rino Gaetano is.

Énekelt ő, de nem csak szerelemről, rózsaszínről. Próbálta nem eladni magát. Aztán ő is elment San Remóba dalolni egy csöpögőst (Gianna), de talán ez is jól sült el, mert többen megismerték az olasz valóságról ismert számait. Valóság, mint: a fiatalok elvándorlása Délről, melósok kihasználása, politikai pártok rothadtsága. Hetvenes-nyolcvanas évek ezek.
 
Ő is mint Dylan szeretett a bajokról is írni, énekelni, csak egy gitárral kiállva. Természetesen csak kritikusan. Komoly ember csak így tehetett. Néha történeteket meséltek, néha vicceltek, beszéltek a szegények, nyomorultak, nyomorítottak helyett. Aztán, szerintem, Gaetano fizimiskája is hasonlít a 30 éves Dylanre.
 
Többször eszembe jut egy beszélgetés, amelyiket a jútyubon sok éve láttam, de újranézem többször, mert elmond sok mindent azokról az évekről, ráadásul a hármak (Agnelli asszony, Maurizio Costanzo, Rino Gaetano) közül egyikük ma is él, ma is megmondja az igazat. Ha nem néznétek meg a linket: az újságíró behívja a tévébe a Nun te reggae piú (Nem bírlak többet) szám szerzőjét, aki elővett számában mindenkit: kékvérűeket, egyéb méltóságosokat, tyúktolvajokat, focistákat, minisztereket, szupernyúgdíjasokat, álarcosokat, pártokat. A Nem bírlak kritizáltjai között ott van Agnelli asszony is, aki elegánsan és – ami talán még fontosabb – érzékenyen viselkedik, megemlíti például, hogy ha ő lenne a fiatalember helyében, ő is hasonlókról szólna. Az újságíró viszont gúnyos, lenéző. Próbálja kigúnyolni az énekest.
 
Rino Gaetano Délen, Kalábriában született. Tíz évesen Rómába kerül, miután szülei ott találnak munkát. Számaiban a déli témák mindig helyet kapnak. Ott van az Ad esempio a me piace il Sud. Van benne (Nekem például Dél tetszik) egy ilyen sor: Én például szeretek érett körtét lopni / De mikor iszok, akkor fizetek, mert ott a víz többet ér a kenyérnél… Beszélgetek a paraszttal, aki az én utamat járja/ Beszélek vele szőlőről, borról, ami luxus annak, aki csinálja. Többé-kevésbé ez a téma az E cantava le canzoni is.
 
Ismertségét leginkább – az emlegetett Gianna mellett – talán a Ma il cielo è sempre più blu számának köszönheti. Lényeg: történjék bármi, az ég egyre kékebb lesz, csináljanak bármit a fejünk fölött. Május 1-én éneklik gyakran, meg még gyakrabban minden Samp-meccs előtt.
 
De ott van az Aida, az E io ci sto, a Sei Ottavi, az Agapito Malteni, mind zseniális szövegek. Utóbbi a kedvencem.
 
Egy autóbalesetben halt meg. Egy Volvo 343-ban volt Rómában, a Via Nomentanán és miután átsodródott a szembejövő sávba egy kamionnal ütközött. Pár nappal korábban majdnem ugyanazon a helyszínen szintén súlyos balesetet szenvedett, de akkor sértetlen maradt. Egy teljesen hasonló autót vásárolt, beléült, s végzete utolérte.
 
Valaki itt rá gondolt.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr362938579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2011.06.02. 23:39:09

Nekem ő kimaradt, Viszont láttam róla egy filmet, amikor még nem vették el a RAI Uno-t: www.raifiction.rai.it/raifiction2006fiction/0,,2703,00.html
Nem tudom, mennyire hiteles, de korrajzna érdekes volt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.06.03. 00:24:27

@oleandro: Nekem egyértelműen a legnagyobb kedvencem!

Itt pedig valaki ügyesen összehozta legnagyobb filmes kedvencemmel, a kisemberrel.

www.youtube.com/watch?v=oH9obEgDyT0&feature=related

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2012.01.11. 13:41:43

Előbb kutakodtam egy kicsit a Crotone után :) és rátaláltam a himnuszukra is, amit Giusy Ferreri énekel, de utána észrevettem, hogy énekli más is. S a youtobe-on, a cilinderes képről ugrott be ez a poszt. Így most már világos, miért is ő énekli: ő Crotone szülöttje.

Amúgy én sem tudtam róla azelőtt. Köszi érte!

Egyébként csak ezt a verziót ismertem ezelőtt. :D
www.youtube.com/watch?v=zCxTUw2SOFA&feature=related

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.01.12. 08:30:10

Én köszönöm, nincs jobb érzés egy régi poszt előjövetelénél!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2016.11.01. 16:50:56

És akkor feltűnt Rino Gaetano méltó örököse: Mannarino!!!!!!

www.youtube.com/watch?v=qDLqLeDDOk8&list=RDqDLqLeDDOk8

Valentino1990 2017.10.04. 20:22:22

Rino Gaetano tényleg nagyon jó énekes, Gianna dala is vicces, amiben finoman szólva is érezhető hogy haragszik arra a bizonyos Giannara. A Nun te reggae piú-s videót láttam, Costanzo undorító egy ember, a mai napig mérgezi jelenlétével az olasz médiát. Angelli asszony tényleg kivételesen intelligensen kezelte a helyzetet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2017.10.05. 13:56:08

@Valentino1990: Nekem elsősorban azért tetszett, sőt tetszik,mert foglalkozik tényleges társadalmi gondokkal is. Szerintem szinte utódjának nevezhető az ugyancsak kevésbé ismert Mannarino!

www.youtube.com/watch?v=lXQLn1uxP-M
süti beállítások módosítása