Olasz fórum

Olasz fórum

Ő az átlagolasz, nem nő

2011. június 10. - mbemba

Már harminc éve is van annak, hogy a Mobil elénk állította a statisztikai hivatal által megjelenített átlagmagyart, az átlagembert.

A Focus olasz nyelvű változata – a 150 éves Olaszország jobb megismerésére – az átlagolaszt próbálta megmutatni.
 
Őt Giuseppe Russónak hívják, 43 éves, s könnyen megérheti 81-et. 175 centire nőtt és 43-as cipőben sétifikál. Se nem kövér, se nem sovány. Egészen konkrétan 6 óra 16 percet dolgozik, és mikor olasz meccset néz, akkor a Juve szerencsétlenkedése miatt rosszabbak az idegei. Hogy némiképp kiengedjen, inkább bort iszik, nem sört. Amúgy főleg vizet iszik, másfél litert naponta.
 
Vannak megfelelő tartalékai, mégis úgy érzi, hogy a gazdasági krízis nagyon kibabrált vele – különben is azt reméli, hogy a lottó-főnyeremény az ölébe pottyanjon. Fél, mikor kiteszi a lábát otthonról, de úgy gondolja, hogy a munkanélküliség nagyobb gondja az országnak, mint a bűnözés – szinte jelentéktelen a különbség.
 
Legszívesebben moziba megy, majd meccsre – persze, hogy focimeccsre –, ha újságot olvas, akkor a Repubblicát bújja (3,29 millió olvasója van) – a Corriere della Sera (Esti a kurír) a második legolvasottabb. Telefoninója mellett vonalas telefonján is sokat traccsol.
 
Saját lakása, háza van – az olaszok 74 százalékának sorsa ez –, illetve díszhala. Valószínűbb a guppi, mint a kutya-macska.
 
Talán előbb is írhattam volna, de Józsink 32 évesen megházasodott, s ha méltatlankodik, akkor azt azért teszi, mert nem lehet elég időt családjával. Felesége, Maria inkább egy gyereket nevel, mint kettőt (1,41 az átlag). Neje 4 óra 40 percet áldoz a családra, míg ő 1 óra 54 percet.
 
Amúgy, az átlagolasz inkább Maria, nem Giuseppe, mert több a nő a férfinál. De a Focus szerkesztői úgy érezték, hogy a társadalmi konvenció Giuseppe sémáját várja tőlük.
 
Úgy érzem illik ide ez a videó. S ez is.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr62973584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.06.10. 21:46:51

@odamondó: Napokban nápolyi novellából know, hogy nem is olyan rég a cellulare a rabszállító volt. :)

2011.06.11. 20:47:29

nagyon kevéske ez a poszt. nyilván nem kell egy blogposztba az egész tanulmány amire hivatkozol de ennyinek és ezekkel az inkkal meg semmi értelm

szerintem.

a fejléc viszont nem rossz

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.06.12. 07:36:23

@CLINNT: Ez nem egy tanulmány kivonata, hanem egy színes - buborékokba rejtett kis szövegek, jópofa fényképek között - posztba írása.

baraonda · baraonda.blog.hu 2011.06.12. 18:50:58

"a Juve szerencsétlenkedése miatt rosszabbak az idegei" - szimpi nekem az átlagolasz, határozottan szimpi :) És ha Corriere-t olvasna inkább mint Repubblica-t még szimpibb lenne :P :)
süti beállítások módosítása