Olasz fórum

Olasz fórum

Krízis és válasz a krízisre

2011. július 16. - mbemba

Hosszú évek óta valami egészen abszurd nagy számot emlegetnek az olasz államadósság kapcsán (vannak más szörnyű társadalmat érintő gazdasági adatok is). Már évek óta a bruttó hazai termék 100 százaléka fölötti számról van szó – jelenleg 120. Valamitől éppen most a piacok ráijesztettek az olaszokra, meg úgy egyáltalán Európára. Olaszország mégiscsak az Unió alapítója lenne – Európai Szén és Acélközösség volt az alapja az EU-nak.

Tremonti: Lépni kellett, már ideje volt

Így történhetett meg az, hogy Olaszország kapcsán végre nem egy berlusconis bárgyúság (hazugság, idétlenkedés, latinláverkedés,...) került a nagy lapok címlapjára, hanem egy sor intézkedés, amelyet Giulio Tremonti gazdasági miniszter (Ministro dell’Economia e delle Finanze) terjesztett be, s szavaztatott meg villámgyorsan a parlament két házával.
Egy hétig úgy működött minden az országvezetés házatáján, ahogy gyakrabban kellene: a pojáca hallgatott, a hiteles emberek dolgoztak, az ellenzék pedig a tények súlya alatt-előtt meghajolva együttműködött. A köztársasági elnök, Giorgio Napolitanio – meghatódva az együttműködő ellenzék láttán – egyenest csodáról beszélt (un miracolo, mondta örvendezve s meglepetten).
Tény, hogy gyorsan mozdult az olasz politika a riasztó hírekre, s egyelőre úgy tűnik, hogy sikeres a gyors reagálás. A gyors reagálás, ami egy 48 milliárd eurós csomagot jelent, arra lenne jó, hogy 2014-re az olasz állam háztartása egyensúlyba legyen.
Ami egyensúly az államnak, az egy-egy csapás sok-sok társadalmi csoportnak. A családok kénytelenek lesznek még jobban hozzájárulni – már hétfőtől – a kórházi kezelésekhez, vizsgálatokhoz (Emilia-Romagna viszont bejelentette, hogy arrafelé nem lesz ilyen). 10 euró lesz egy kórházi vizsgálat vagy ambulancián történő jelentkezés – leszámítva a 65 év fölöttieket, a gyerekeket, a háborús rokkantakat és az szociális nyugdíjban részesülőket.
A nagy-nagy nyugdíjakból élők is kevesebből gazdálkodhatnak, majd – az aranynyugdíjak (pensioni d’oro), mondja az olasz, az éves 90 ezer euró fölöttiek. Csak ebből a tételből évente 12 millió euróra számít Tremonti.
Aztán a különböző bankbetétek is szépen fognak fialni az államnak. De csak akkor, ha az illető banki tétel 50 ezer euró fölött van.
És lesz privatizáció is.
Berlusconi két dolgot ígért meg mostanában: marad, hogy előbb-utóbb csökkenthesse az adókat; a másodikat könnyebben teljesítheti: a következő választásokkor már nem indul jelöltként. Érthető lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr603072060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2011.07.16. 17:59:24

"Aztán a különböző bankbetétek is szépen fognak fialni az államnak. De csak akkor, ha az illető banki tétel 50 ezer euró fölött van." ez érdekelne bővebben is, mert a többiek elég egyértelmű megszorítások. Magasabb kamatadót vetnek ki rájuk?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.07.16. 18:59:36

@madbalee: Tehát 50 ezer alatt az eddigit kell fizetni: ez évi 34,2 euró.

50-150 között éves 70 eurót fog fizetni.
150-500 között 240 euró évente.

Számomra ez korrekteknek tűnik!
süti beállítások módosítása