Olasz fórum

Olasz fórum

Biciklivel Tibetbe

2011. szeptember 09. - mbemba

Modenában kerékpárra pattant két olasz fiatal, Marcella Stermieri és Bernardo Moranduzzo, és eszelős kitartással Tibetig karikáztak. Céljukról nem lehet olvasni a repubblica cikkében, beszámolójában. Persze Tibet mindenkinek sokat ígér. Az út pedig… ilyen fényképek készültek.

Mikor céljukra gondoltam először Forrest Gump hatalmas futása jutott eszembe – a cél kapcsán –, majd a Kőrösi Csoma nyomát járó Jakabos Ödön.
Visszatérve a biciklisekhez az említett és linkelt cikkből kiderül, hogy a fiatalok spórlással szedték össze a pénzt – Marcella egyfajta társadalmi munkát végez (mediatrice sociale), jegyese pedig archeológus. Mindketten fizetetlen szabadságot vettek ki indulás előtt.
Az út rögtön az elején nagy nehézségekkel kezdődött: Marche és Abruzzo határán, a hegyi átkelőkön novemberben már hóval küszködnek. Hajóra szállnak és az albániai Durazzóban kötnek ki. Albániában, akárcsak Görögországban követik a tenger vonalát, ahol látni, hogy hegyek vannak szép számban. De volt olyan is, amikor a küllők között a tenger volt. Elmentek Krétára is, ahol élvezték a napot. Megérdemelték, mert a leírás szerint Törökország kegyetlen volt: iszonytató emelkedők, hatalmas lejtők, néhol hőség, máshol fagy. Ráadásul Ankarában a bürokraták is packáztak, egyszóval dolgoztak. Tetszik, ahogy Bernardo írja: ,,egyetlen fegyverünk a türelem volt.”. De az utakon mindenfelé a barátkozó emberektől kapott tea sok energiát adott. Majd jött áprilisban Kurdisztán, ahol sok jóval nem találkoznak, ellenben a félelmetesnek ígért Iránban mindenki a végletekig kedves volt velük; a homokvihar viszont kegyetlen volt. A türkmének, üzbégek, tadzsikok és kirgizek országa közül a hősök kiemelik Tadzsikisztánt, mármint a kaland szempontjából: ,,Fenn a hegyek gyakran kiszélesedtek, s ott sivatagok voltak, bennük türkiz, kristálytiszta tavak. Autó gyakorlatilag sehol. Elszórt falvak voltak, és soha-soha meg nem álló szél.”
A biciklisek júliusban értek Kínába, Ujgurföldre. A Taklamakánban szél- és homokvihar fogadta őket. A gyakran szembefújó szél ellenére sikerült elérni az általuk ex-tibetinek nevezett területeket. Gyakran 5000 méter fölött haladtak. ,,Templomok és papok mindenfelé; minden faluban, ahol megálltunk a helyiek ámultak-bámultak, vizsgálták, utánozták mozdulatainkat. Kerékpárjaink voltak leginkább csodáltak, de gyakran minket is megérintettek, hogy igaziak vagyunk-e.”
Szicsuánban a tibetiek elhagyták sátraikat, hogy hatalmas épültekbe menjenek, melyek inkább erődítmények tűntek, ugyanakkor díszítéseik sok fantáziáról árulkodtak.
Utolsó erejüket megfeszítve érkeztek Csengduba, Tibetbe. Majdnem 14 ezer kilométert tettek meg.
Aki többre kíváncsi, annak ott a hősök által írt könyv.
A cikk amúgy így fejeződik be: ,,Tibetet végre elértük. Egy cél, amelyik túl van a föld határain, és a jobb élet kapuját jelenti."

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr693212906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Frajti 2011.09.10. 20:27:17

Nagy bringás vagyok, és minden ilyenre irigykedve nézek, bár én nem akarnék körbebringázódni a földön, nekem elég pár hét túrázás, már ha végre összejönne. Tudom, hogy ez egy olasz blog, de hadd említsek meg pár magyar arcot, akik hasonlót, vagy még többet visznek véghez. Egyszer volna ez a link, környékbeli végcéllal: criticalmass.hu/blogbejegyzes/20110827/biciklivel-korosi-csoma-sandor-sirjaig-indiaba

és egy blog, két szerelmes nászútjáról, körbe a földön:
360fokbringa.hu/hu
ez utóbbit javaslom végigolvasni, remek képet lehet kapni, mikkel találkozik az ember egy iylen út során.

TibiOriginal 2011.09.11. 16:33:01

Fantasztikus túra lehetett, de a térkép és az útvonal alapján nem mentek Tibet felé se, pláne azért nem mert a tartományt a katonaság lezárva tartja. Olyan falvakban jártak, ahová menekültek tibetiek, de butaságokat azért ne írjunk.

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2011.09.11. 16:55:01

Erdekes bejegyzes. Elkepeszto kitartas es lemondas ez, azok a pillanatok, emlyeket a kepek orokitenek meg felemeloek lehettek, de ezekhez brutalisan lelektelen ezer kilometerk kellettek.

Egy pontositas, azert Csengdu az nem a klasszikus tibet, az Szecsuan tartomanyban van, errefele (Kelet fele) szoktak legtobben elhangyni Tibetet (leginkabb repulovel). Kulonosen vicces, hogy ezeken a tajakon (Xining kornyeke, Tibet) en ugy ereztem, amikor ott jartam, hogy busszal es vonattal is neha embertprobalo kozlekedni.

☉ ☾ 2011.09.11. 17:04:23

@TibiOriginal: "sikerült elérni az általuk ex-tibetinek nevezett területeket."

Mackósajt 2011.09.11. 17:22:20

"Szicsuánban a tibetiek elhagyták sátraikat, hogy hatalmas épültekbe menjenek, melyek inkább erődítmények tűntek, ugyanakkor díszítéseik sok fantáziáról árulkodtak.
Utolsó erejüket megfeszítve érkeztek Csengduba, Tibetbe."

Leírok egy hasonlót, ami épp ennyire pontos földrajzilag, és kulturálisan: Németalföldön a magyarok elhagyták sátraikat, hogy hatalmas épültekbe menjenek, melyek inkább erődítmények tűntek, ugyanakkor díszítéseik sok fantáziáról árulkodtak. Utolsó erejüket megfeszítve érkeztek Amszterdamba, Magyarországra."

A csatolt térkép alapján a biciklisták megkerülték Tibetet (egy-két szakaszon talán benézve a határvidékre), és befejezték az utat a kínai Szecsuan tartomány fővárosában, ami sose volt Tibet, és a kulturális/földrajzi viszonyai is elég drasztikusan mások. Abban is kételkedem kissé, hogy Szecsuanban az emberek sátrakban laktak volna úgy kb. az elmúlt ezer évben, úgyhogy tényleg annyira hagyták el a sátraikat, mint a magyarok. :)

A nép fia 2011.09.11. 17:23:40

Baku-Teherán-Asztana-Ulánbátor útvonalra vállalkoznék. :-)

Mackósajt 2011.09.11. 17:35:24

Egyébként Irán félelmetes híre lassan megkophatna. Szinte mindenki, aki beszámol az ottani útjáról, elmondja, hogy mennyire barátságosak ott az emberek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.09.11. 17:37:18

Gondolom arról van szó, hogy a srácok ideális esetben Tibetbe szerettek volna menni, de mivel Kínában nem lehet olyan könnyedén ide-oda utazgatni, szerették volna a lehető legjobban megközelíteni Tibetet. Lehet, hoyg néhol a peremét érintették is.

Ők legalábbis abban a hitben voltak, merthogy írják a cikkükben, hogy elérték Tibetet.

De most már tudják - miután Magyarországról felvilágosították -, hogy nem is ott voltak.

terrormaci 2011.09.11. 18:12:06

@.Frajti: na neee bassz. Árpiék már megint nem bírnak magukkal. :D

Ööö 2011.09.11. 19:02:27

@mbemba: egyrészt kár fikáznod, mert Chengdu (Szecsuán tartomány fővárosa) valóban igen messze van Tibettől. Kanding-ban már igen jelentős a tibetiek aránya, de Litang-ot szokták határ városnak nevezni. (Nem mellesleg Litang 4000m fölött van, és - ha elfogadjuk város voltát - akkor a legmagasabban fekvő város. Ha nem fogadjuk el, La Paz az, 3600 feletti magassággal.)
Viszont ráhibáztál, nem olyan könnyű Tibetbe bejutni. Külön vízum kell hozzá, és kísérő. Az esetek többségében han kínai.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.09.11. 19:14:35

@Ööö: De most őszintén, ki fikáz kit? Írtam, amit ők írtak. Plusz: megpróbáltam azt is leírni, hogy miért írták azt, amit írtak.

☉ ☾ 2011.09.11. 19:48:11

Hát azon vitázni, hogy mik is Tibet határai... nos elég évszámfüggő dolog ez, de Indiából is elérhetőek olyan helyek, amiket egyértelműen tibetnek neveznek a helyiek. Rekong Paotól felfelé mondjuk a kultúra egyértelműen tibeti.

kékdelfin 2011.09.11. 20:00:07

Ha már, akkor volt egy ilyen is. Bár ők is "csak" magyarok.
szeged-peking.blog.hu/

hallari 2011.09.11. 20:43:28

@Mackósajt: ez ugyanolyan, mint hogy a legtöbb nyugati a politikusaink után ítél meg minket. Többször cseteltem nyugatiakkal, és szinte minden esetben előítéletességgel találkoztam. Iránból is gyakorlatilag a fanatikus vezérről hallani szinte kizárólag híreket, ezért olyan rossz a hírük. Itt egy link egy magyar srác teheráni kalandjairól (18+, mellbevágó!) danielfromhungary.blogspot.com/2010/08/life-and-death-of-party-in-tehran-time.html

luis5 2011.09.11. 22:31:46

@Mackósajt:
2 Iránnal kapcs élmény
1.a bécsi reptéren van egy 5* hotel (NS?) ahol a hallban volt egy találkozóm. Elbambultam és összeütköztem Hamenei ajtollahhal (utólag azonosítottam neten, bécsi Atomenergia Ügynökségnél voltak tárgyalni) aki 4 gorillával volt. Ők kértek elnézést. Nálunk rámugrottak volna tuti :-)
2.volt egy bp-i orvoskongresszuson egy iráni fickó és tudta hogy a jászok Irán területéről származnak, de nem perzsák

alien 2011.09.11. 23:57:42

na most tényleg nem lehet látni hogy ezek az arcok lenyomtak egy nagy túrát csináltak szép képeket, jól érezték magukat, lehet nem felejtik el soha ennyi nem tudom mit kell a többin lovagolni

Gott in Frankreich 2011.09.12. 00:20:42

@Mackósajt: Hiaba baratsagosak az emberek, ha fasz az allam. Ennek a filmnek a rendezoje pl ha visszaterne Iranba, azonnal letartoztatnak:
www.youtube.com/watch?v=5gLq3E4pRuU
Erdemes megnezni.

Hajdú Peter 2011.09.12. 01:33:28

Hat en nem latok mast, mint ket rendszam nelkuli, adot nem fizeto biciklist. Akik az autosok penzebol epult utakat hasznaljak. Es meg van pofajuk vigyorogni.
Kivancsi lennek hany ezerszer hajtottak at a piroson a 14000 km alatt ?

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.09.12. 02:46:44

@mbemba:
Akkor legalább korrigálnád a posztot, ha már annyian mondjuk, hogy Szicsuán meg Csengdu marhára nem Tibet ám!

szinbad 2011.09.12. 04:42:03

Szerintem koszonet illeti mbembat. Az ilyen utakrol szolo beszamolok kivalo inspiraciot nyujthatnak uj, potencialis utazok szamara (a masodpublikalas is igen hasznos), akik aztan majd maguk derithetik ki: valojaban mit nevezhetunk tibeti teruletnek. Allamisag, allamhatar mindig is keplekeny fogalmak voltak a tibetiek szamara, ezert beszelek tibeti teruletrol es nem Tibetrol.

Ez egyebkent a kinai propaganda munkassaganak koszonhetoen a tibeti fejekben is zavart okoz neha; ne felejtsuk, a mai tartomanyi hatarokat a kinaiak jeloltek ki az etnikai, sot a termeszeti hatarvonalak figyelmen kivul hagyasaval... elore, jol megfontolt szandekkal.

Csupan csak a vita kedveert egy tudomanytalan, felkomoly meghatarozast dobnek ide: a tibeti vilag hatara ott van, ahol a jak meg megel.

Aztan meg egy kerdest: ha kilepek a tipikusan tibeti hazam kapujan egy csupa ilyen hazbol allo faluban, jobbra nezve egy tibeti kolostort latok a domboldalban, balra nezve pedig tibeti viseletbe oltozott, tibetiul beszelo embereket, akik epp ebbe a kolostorba igyekeznek egy vallasi unnepre ugy, ahogy azt oseik evszazadokon at tettek ugyanitt, akkor hol vagyok?

A biciklisek terkepen Xining es Chengdu kozti kunkor egyik kanyarjaban laktam 1 evig es azt gondolom, az ottani ismeroseim igen durcasan neznenek, ha azt mondanam: de hat ti nem is Tibetben eltek.

Ööö 2011.09.12. 08:38:34

@szinbad: Felvidék, Vajdaság, Bánság, Erdély. Jó azt mondani, hogy magyarok laknak ott, a mi földünk.
De! Lássuk be, -sajnos- nem Magyarország az a föld ma.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.09.12. 08:50:23

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Nem lepődtem meg, hogy ez ennyire egyértelmű...igen, mindkét helyen, de tibeti vízum is van az útlevelemben.

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.09.12. 10:25:28

@LadyCarambole: akkor húzás vissza és jobban nézz körül, én 9 évet voltam ott

Eddie 2011.09.12. 10:57:44

Ennek a posztnak nem az lenne a lényege, hogy két fiatal megvalósította az álmát? Az út a fontos nem a cél!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.09.12. 11:45:14

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Ez esetben remélem neked is marhára hiányzik a kaja, de ez sajnos a tényeken mit sem változtat: az nem Tibet.
Javaslom ne offoljuk szét a blogot, amennyiben további fenntartásaid lennének, természetesen nyitott vagyok rá, hogy egy értelmes és intelligens vita keretén belül megvitassuk ezt a felmerült kis geográfiai varianciát, de érveim közt - és előre szólok - szerepet fog kapni egy komolyabb mennyiségű öklözőzsír, egy kopulálógép és a te ánuszod!

.Frajti 2011.09.12. 13:28:20

Szerintem most az egyszer megérnének pár moderációt a kommentek. :(

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.09.12. 17:08:19

@LadyCarambole: Jó majd figyelek, hogy ne kerülj mögém. Ja és nekem van igazam! Csók az értelmes kis bucidra fartúró.
süti beállítások módosítása