Olasz fórum

Olasz fórum

Minden római költője (Trilussa 140 éves)

2011. október 26. - mbemba

Véleményem szerint az egyik legeredetibb olasz költő Trilussa volt. Ez a római manus témáit nem elvont vagy csontig rágott témákban kereste, nem trükközött a formákkal. Arról írt, amit a sikátorban, a házakban, vénasszonyoktól, s fiataloktól hallott. Rómában élt, így a rómaiak költője lett.

Máig hat, s ez nem csak afféle igazolhatatlan frázis. Hallottuk őt pápától és Jovanottitól. Klasszikus a statisztikákról írott verse – ajánlom minden GDP-őrültnek. A lényeg: hiába van a statisztikában az, hogy te megeszel egy tyúkot, ha te egyet nem eszel, hanem a másik kettőt. Aztán ott van híres altatódala: az ébresztőt fújó háborúellenes altató.

Magyar fordításokban tudtommal nem dúskálunk, de mégis itt egy, hogy közelebb kerüljön ez a rokonszenves ember:
Így tol ki szegénnyel a világ (L’ingiustizie der monno)
Kleptománia? Ez aztán a szép!/Frankón ennyit tesz: egy fejes lopott./Dilis szegényke, hát lopni szokott…/ s nem is kérik a diliflepnijét. De ha egy hapsi álla felkopott/s megfúj egy veknit és olajra lép –/dilizhet ám, mint soha senki még; azért csak ráverik a lakatot./Ilyen az élet. Lám, hogy'vágta-szúrta/Tetát, mert összeállt a kis szabóval/a pletyka nyelve: ,,Hű, micsoda kurva!”/ S a hercegnőről, ki Nyújorkba vitt ki/magával egy inast, csak könnyű sóhaj/rebegte: ,,Ó, hiszti szegényke… Hiszti!”
Hát így!
Tudta, hogy kinek az oldalán áll, tudta, hogy kivel szemben nem kell lojálisnak lennie – a népével, a csóró emberrel. Megélte a két háborút, a kettő közötti Mussolini-érát, s sokakkal ellentétben később nem volt mit felhányni neki. A Trilussa-versek rajongóinak nem kell kettéválasztaniuk az írót és a politikust, a művet és szerzőt. Mussolini egyszer ezt mondta – a Révai-féle Nyolc évszázad olasz költészete hivatkozást is közöl –: ,,Gonoszak, de olyan szellemesek, hogy megengedtem, hogy forgalomba kerüljenek.”
Egyik kötete 1932-ből
Igen, versei közkézen forogtak a legkeményebb időszakban is bizonyítva, hogy lehet a népnek írni jót, érthetően, szerethetően. Elég, ha jó témát választ, s szellemes.
Trilussa tehát megérte mindkét háborút. 1871-ben született. Már három évesen árva maradt. Édesapja halt meg. Szegény emberként élt, s csak a századforduló után hoz hírneve pénzt is konyhára. De nem csak versei futnak egyre nagyobb pályát, hanem Ezópusz-féle meséi is. Ezekkel is turnézott mindenfelé Olaszországban és külföldön, hol olaszok élnek. Mussolini alatt, mikor állásfoglalásról kérdezték (elhatárolódásról:) azt mondta, hogy ő nem antifasiszta, hanem egyszerűen nem fasiszta.
Halála előtt húsz nappal tiszteletbeli szenátornak választották, ezt pedig elfogadta. 1950 december 1-én halt meg. 1871. október 6-án született. 140 éve.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr503332574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oleandro 2011.10.27. 11:54:33

Naggyon köszönöm, hogy ismáltelten szembesülni kényszerültem hiányosságaimmal. El is kezdem pótolni: strenna dei romanisti....:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.10.27. 15:14:43

"azt mondta, hogy ő nem antifasiszta, hanem egyszerűen nem fasiszta." Ez nagyon szép.

Köszönet a posztért.
süti beállítások módosítása