Olasz fórum

Olasz fórum

Szerelmes dal volt, a Nápoly himnusza lett

2011. december 10. - mbemba

Ha Nápoly-meccset nézünk, s van szerencsénk egy kis meccshangulathoz, akkor kezdünk megismerni egy jó, egyre gyorsuló tempójú nótát. Így kezdődik, hogy: ÓÓÓÓÓÓÓÓJ VÍÍTÁ, ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓJ VITÁ MIÁÁÁÁ,...

Mikor először dúdolták ezt a számot, akkor még „csak" :) egy szerelmes dal volt. 1915-ben Aniello Califano – ő írta a szöveget – és Enrico Cannio – ő komponált egy dallamot hozzá – úgy gondolták, hogy a fronton harcoló szerelmes katona üzen haza így szerelmének. Többen címként emlegetik a nagybetűvel írt sorokat, de a cím: ’O surdato ’nnamurato, vagyis: A szerelmes katona.

Ezt a dalt is énekelték a nápolyi utcákon, tereken, házakban, majd filmekbe került, s idővel ebből a dalból is sláger lett – nem csak a Félszigeten –, hanem az egész világon (társai: ’O sole mio, ’O sarracino, Santa Lucia,…). A nápolyi szurkerek már régóta rákaptak a kiskatona dalára, s a csapat himnusza lett. Hogy mióta kelti a hangulatot a San Paolóban, azt nem tudom, de azt igen, hogy már Maradona is énekelte.
Hogy mi lesz egy dalból… nem ez a kedvencem, hanem az Elvis által is feldolgozott Torna a Surriento (vonal alatt írtunk róla). Egy miniszterelnöknek írták emlékeztetőül, aztán vad szerelmes dal lett belőle.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr143453647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.12.11. 22:45:10

3000 nápolyi volt (s van) Novarában, de a ma este nem lesz olyan hangos. Novara-Napoli 1-1. Minimorc.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2011.12.12. 20:55:55

@mbemba: Hát nem. Sajnos most nem volt okuk énekelni. Majd a Roma ellen pótolják. :)
süti beállítások módosítása