Olasz fórum

Olasz fórum

D'Orta tanár úr és a nápolyi gyerekek új könyvvel jelentkeztek

2012. április 08. - mbemba

Van egy zseniális hírem: Marcello d’Orta, vagyis a nápolyi gyerekek újabb könyvvel jelentkeznek. A másik hírem viszont keserű: Nápolyban a helyzet változatlan, vagyis, a camorra, a nápolyi maffia – a könyv témaadói –, a munkanélküliség, a baj továbbra is úr.

Márpedig a félelem az Én, reméljük, megúszom idején is az volt – ahogy Cseh Tamás énekelte itthon: Tíz (húsz) év múlva ne ez a dal legyen!, illetve, ahogy neki az Andodrom meseszépen összeragasztotta a cigány himnusszal. Márpedig Nápolyban a helyzet változatlan.
 
Nápolyban a sorok mások, a gyerekek mások, de a történetek ugyanazok. Itt egy tiszta gondolatsor az új könyvből (A voce d'e creature, A gyerekek hangján, lehetne talán a magyar változat címe. A Vezúv krönyékén a creature gyerekeket jelent, szó szerint teremtmények):
 
,,A camorrába könnyű belépni, de nehéz kilépni. Valaki beléphet, mert munkanélküli, meg pénzre van szüksége, ott azonnal talál. Mert a camorrában mindig van tennivaló. Majd mikor talál munkát, szeretne kijönni, de nem engedik. Egyszer valaki ki akart jönni, de ketten bukósisakosok elverték, ezután visszalépett. Az egyetlen, amit tenni lehet, ha valaki ki akar lépni, akkor nem lép be.” 
 
Egy másik telitalálat: ,,Ha egy bírónak van egy ügye, a vádlottak pedig egy cigány és a másik Milánó központjából van, akkor Milánó központjának van igaza!”
 
De leírták azt is, amit Istennel beszélgettek: ,,Kedves Atyám! A nagypapám haldoklik. Még élhetne egy kicsit? Cserébe adok egy hónapot az enyémből.”
 
A tényekhez hozzátartozik, hogy ezt a könyvet, nem annak az iskolának a diákjai írták, akik a legendás Én, reméljük, megúszom-ot – nem találkoztam még emberrel kinek ne tetszett volna –, hanem a camorra ellen a nyilvánosság előtt harcoló Don Merolo iskolájának tanítványai (6 és 16 év közöttiek). A könyvet Don Merolo együtt jegyzi D’Orta tanár úrral.
 
Ha az új kötet is csak feleannyi örömöt okoz, mint elődjei, akkor már nagyon-nagyon-nagyon jól jártunk!
 
A D’Orta-köteteket megjelentető Európa Kiadótól kérdeztem, hogy várható-e a fenti könyv kiadása, de a válasz még nem érkezett meg. A poszt frissül, amint a válasz megérkezett.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr204371561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.04.09. 13:22:37

Örülök, hogy D'Orta újabb könyvet írt, remélem itthon is hamarosan megjelenik... de biztos, hogy addig beszerzem eredetiben is.
Nagyon szeret(t)em az előzőeket is. Csak ajánlani tudom!

baraonda · baraonda.blog.hu 2012.04.09. 19:27:13

Sajnos több D'Orta könyvet nem adott ki - eddig - az Európa Kiadó, se a Nero Napoletano, se a Maradona é meglio 'e Pelé, se az Abolire la scuola nem jelent meg magyarul. Kár :-( Engem anno az Ő könyvei indítottak el Nápoly felé...
süti beállítások módosítása