Olasz fórum

Olasz fórum

Eco botránykönyve már itthon is elérhető

2012. április 20. - Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa

Több mint másfél éve az Olasz Fórum is hírt adott róla, hogy Eco új könyvvel jelentkezik, sorrendben a hatodikkal. 2010 októberében Olaszországban meg is jelent, és most már egy ideje itthon is megvehető, megrendelhető. És ahogy írtuk akkor is, igazán izgalmas kalandregényt adott ki kezei közül az író, amiben a főszereplő Simonini - akinek már az alakja is megfelelően rejtélyes és figyelemfelkeltő -, mint hivatásos hamisító járja be a 19. századi Európa nagypolitikáját alakító helyszíneit. A Garibaldit figyelő piemonti besúgóhálózatban ugyanúgy benne van a keze, mint a párizsi művészvilág koszos és zseniális húzásaiban, az ottani kommünben vagy a porosz titkosszolgálat mellékvágányaiban, hogy a Dreyfus-ügyben játszott szerepéről, esetleg a Boullan abbéhoz való viszonyáról már ne is beszéljünk. A Cion bölcseinek jegyzőkönyve néven ismertté vált pamflet megalkotásában pedig szintén akadt szerepe. Ahogy az sem véletlen, hogy Eco a mű utószavában így ír: "...bizonyos értelemben azért mégiscsak létezett ő. Sőt az az igazság, hogy mindmáig itt van köztünk."

A könyv kritikusai közül többen is bírálták azért az írót, mert a műnek egyik fő témája az antiszemitizmus, és mivel a könyv nem tudományos vagy feltáró jellegű, ezért könnyen összezavarhatja az embert. Talán ezért is, de Olaszországban nagyon vegyes fogadtatásban részesült. A magyar fordító ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy hihetetlenül izgalmas a könyv cselekménye. Nem állítok meredek dolgot azzal, hogy aki Eco műveit olvassa, talán nem olyan ember, akit ilyen könnyen össze lehet zavarni.

Ide kattintva pár oldal erejéig bele is olvashatunk a könyvbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr924464065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pietro87 · http://forzanapoli.blog.hu/ 2012.04.22. 10:34:39

Persze az antiszemitizmust egyből kiemelik a kritikusok, de most, hogy beleolvastam, rendesen ekézi a németeket és a franciákat is. :)

Amúgy jó könyv lehet.
süti beállítások módosítása