Olasz fórum

Olasz fórum

Hogy kerekezhessünk Velencéből Torinóba

2012. augusztus 09. - mbemba

A milánói Politecnicóban nagyot – nagyon nagyot és szépet – álmodtak. Elképzelték, hogy mennyire szép lenne összekötni egy bicikliúttal Milánót Velencével.

És mivel a Politecnicára műszaki emberek járnak, az álmodozás után letették konkrét terveiket a döntéshozók asztalára. Három éven belül megvalósíthatók a terveik – mondták, ami azért is szerencsés lenne, mert 2015-ben Milánó világkiállítást rendez, s egy ilyen gyönyörű zöld álom illene az alkalomhoz.

A 679 kilométer bicikliút újabb lendületet adhatna ennek az amúgy is rendkívül fejlett területnek, ezúttal azonban zöld munkahelyek, zöld fellendülés következhetne.  A kivitelezés, terveik szerint, 80 millió euróba kerülne, viszont új turisták sokasságára lehetne számítani – százezrekről beszélnek. A terv honlapja szerint a németországi biciklizhető utak – 40 ezer kilométernyire teszik – 8 milliárdnyi bevételt jelentenek Fritzéknek, évente.

A Politecnico (egy lista szerint 48. legjobb a világon műszaki területen) terve számol azzal is, hogy 102 kilométert gyakorlatilag csak be kellene csatolni a tervezett útvonalba, illetve azzal, hogy ezzel a projekttel felértékelődnének például a Torinó-Nizza, a Mantova-Cesenatico közötti bicikli utak is.

Talán az állam támogatásánál is fontosabb, hogy az érintett négy tartomány össze tudjon fogni – leginkább az ott lakó másfél millió ember polgár érdekében.

A csodaterv (VenTo a neve, ami szelet jelent – a Venezia és Torino neveket boronálták össze) életre hívói kitesznek magukért, s tervüket népszerűsítik számtalan felületen, alkalmon. Aki ismerkedni szeretne a tervekkel, ide jöjjön!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr74702844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2012.08.09. 08:33:44

Ha az egeszet nem is, de egy reszet meg fogom nezni bringaval.
Frajti ennek a tervnek tuti örül:)

pjm 2012.08.09. 21:26:58

Én elégedett lennék egy Budapest-Sopron, Budapest-Nagykanizsa, Budapest-Szeged és mondjuk egy Budapest-Szolnok-Debrecen Nyíregyháza útnak. Budapest Mohácsról már nem is beszélve. Sima túra sebességgel egy nap alatt lehet menni mondjuk 120 km-t, akkor három nap és nagyon sok mindent meg lehet nézni. Egyre több nagykofferes kerékpárost látok Pesten, és többen jönnének, ha a kultúra ide jöhetne. Sajna most még nem...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.09. 21:52:09

Sok helyen olvastam,hogy otthon térkőből építenek bicikli utat--ez igaz?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.09. 23:44:53

@Ramos: azokat kéne ott bicajoztatni akik megtervezték és megépíttették--igazi köcsög "lopóspolitikus" hozzáállásra gyanakszom. Az is érdekes,hogy senki nem ellenőrzi,hogyan költik el az EU pézeket.

SubaruStage2 2012.08.10. 08:54:19

valakinek sok térköve volt, el kellett pattintani.
én meg szopok az országutival és b..szom szét a méregdrága kerekeket. ha meg az uton megyek anyáznak az autosok
süti beállítások módosítása