Olasz fórum

Olasz fórum

A válság szebbik arca

2013. április 17. - mbemba

pane-fatto-in-ca.jpgA fél világot felforgató gazdasági válságnak a sok-sok rossz következménye mellett vannak jó következményei is.

Egyike ezeknek a jóknak, hogy a világban egyre többen, például az olaszok, úgy gondolják, hogy sok-sok ételt maguk is el tudnak készíteni. Így – nagy-nagy valószínűséggel – jobb és egészségesebb ételhez jutnak.

A Corriere della Sera cikkéből kiderül, hogy 21 millió olasz otthon készít kenyeret, fagylaltot, joghurtot, illetve tesz el zöldséget és gyümölcsöt. Ebből a 21-ből 11,2 millió rendszeresen így cselekszik. A Coldiretti (ismert és elismert agrár-érdekvédelmi szervezet) által végzett felmérés kitér ennek a szokásnak (fai da te = csináld magad) a következményire is. Ennek megfelelően az olaszok, az elmúlt évhez képest 8 százalékkal több lisztet, 6 százalékkal több tojást és 4 százalékkal több vajat vásároltak, ami miatt kevesebb élelmiszert fogyott a nagy élelmiszerbolt-hálózatokban.

Egyre többen választják a barátokkal való kajálást valakinek az otthonában – esetleg szülőknél –, mint az éttermi fogyasztást. Ha minden igaz, akkor 44 százalék mozdult el ebbe az irányba – a jelenség még inkább igaz a déliekre. Összességében 87 százalék állította, hogy 2012-ben kevesebbet költött éttermekben és pizzériákban; ugyanakkor 37 százalék kiállt amellett, hogy az ételek minőségéből semmiképp nem enged.

A cikk megemlíti, hogy az átalakuló szokás oka nemcsak a gazdasági krízis, hanem az a nyilvánvaló szándék az emberek részéről, hogy egészségesebben, szebben, a környezetet kímélőbben, azt gondozóan éljen. Ennek alátámasztására említi meg a cikk, hogy a változtatók között kifejezetten jómódú fiatalok is vannak szép számmal, sőt, többségben.

A cikk végén megszólal az immár 71 éves Oliviero Toscani is: ,,Ez egy olyan viselkedés, amelyik a szabad, független emberekre jellemző.” Elmondja, hogy ,,az önfenntartás” náluk már réges-rég elkezdődött náluk, évekkel ezelőtt is – még ha úton voltak is – maguk sütötték kenyerüket. Ma pedig minden zöldség és gyümölcs a kertjükből van.

Helyes irány! UFF! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr15228831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2013.04.19. 10:48:11

Erdekes. Biztos hajtja majd ez is par szazalekot a helyi mezögazdasagot, mert gondolom helyi arcoktol szerzi be az atlagol asz a fözeshez az alapanyagot.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.04.19. 15:03:14

@madbalee: Meg polcon marad a sok-sok eszelős marhaság!
süti beállítások módosítása