Olasz fórum

Olasz fórum

Kongói miniszter asszony a kormányban

2013. május 11. - mbemba

kyenge-300x199.jpgMár jó pár napja felállt az új olasz kormány. A fővezér Enrico Letta. Sok-sok vélemény mondja azt, hogy nem lesz hosszú életű az 1966-os születésű miniszterelnök kormánya – ő volt az olasz demokrácia legfiatalabb olasz minisztere (D’Alema-kormány, 1998, uniós ügyek).

Bal és jobb összeállt, hogy létrejöhessen a kormány, így sok egymáshoz látszólag nem illeszkedő gondolat akadályozhatja a munkát. Cécile Kyenge az egyik miniszter (ő van a képen), aki rögtön olyan ötleteket vetett fel, amelyek majdhogynem kivitelezhetetlenek. Ő, mint az új integrációval foglalkozó miniszter, azt mondja, hogy többé ne legyen büntetendő semmiképp az illegális bevándorlás. A másik benyújtandó törvénytervezete az úgynevezett Ius soli mellett szólna, vagyis, hogy mindenki, aki olasz földön született legyen automatikusan olasz állampolgár (gyakorlatilag egész Amerikában – Dél- és Észak-Amerikában egyaránt így történik ez, de a wiki szerint Pakisztánban is).

Az 1964-ben született Kyenge az első fekete miniszter egy olasz kormányban. Több interjút is adott mostanában több érdekes információt közölve magáról. A kongói születésű Kyenge 1983-ban érkezett Olaszországba, s az első időszakban több alkalommal segítségre volt szüksége. Jól eső érzés, hogy többször is egy magyar menekültet említ, azok között, akik komoly segítséget nyújtottak neki (Egy cikkben viszont egy Beckes nevű papot említ. mbemba bizonytalan volt, hogy ilyen nevű magyar ember létezhet-e, s mivel nem érezte valószínűnek, így őt nem keverte ide,... viszont írtam a miniszter asszony honlapjára. Várok a válaszra. Ha van válasz, akkor egy kommentben jelzem azt).

Beszámolt arról is, hogy édesapja, őmellette, még 37 gyermeknek volt édesapja. Bár katolikus volt, s az egyház csak első házasságát szentesítette, ő a falu első embereként négy feleséget is elvett.

A rokonszenves nő nem titkolja, hogy kalábriainak érzi magát, ráadásul sokkal inkább, mint Kalábriában született férje. Az ő jogán szerezte meg olasz állampolgárságát. Egyébként szemészként dolgozott politikusi pályája előtt.

Miniszterségének első heteiben már rögtön támadták terveit, néhány nagyon ostoba támadást is el kellett szenvednie.

Nem valószínű, hogy miniszterként fog nyugdíjba vonulni Cécile Kyenge, az mindenesetre örömöt okoz nekem, hogy fekete minisztere van az integrációval nagyokat küzdő országnak.

A miniszter asszonynak honlapja a vonal alatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr735294420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása