Olasz fórum

Olasz fórum

Öt kép, öt történet az olasz gyűjteményből

2013. július 12. - mbemba

A Szépművészeti Múzeum olasz gyűjteményéből választottam öt olyan képet, amiknek a története valamiért megmaradt bennem (mbemba, az olaszfórum mindenese jelzi, hogy a fentiek a szerző, vagyis Edit szavai)

Little Miss Sunshine

Gentile Bellini - Caterina Cornaro képmása

cornaro.jpgA képen látható hölgy élete XV. századi furcsa, női karriertörténet. A Velencei Köztársaság szenátusa örökbe fogadta a patríciuslányt, aki így királyi rangra emelkedett, és hozzáadhatták a ciprusi királyoz (testületileg). Velence azért házasította ki újdonsült leánykáját, hogy befolyást szerezzen Ciprus felett, ami a keleti kereskedelem fontos állomása volt.  Caterina férje korai halála után megörökölte a trónt, de némi nyomás hatására lemondott róla a köztársaság javára. Cserébe kapott egy birtokot, és úgy ünnepelték, mint a köz szolgálatáért élő nemesség példaképe.

 

 

 

Az eredet

Tiziano - Marcantonio Trevisani dózse képmása

trevisa.jpgTiziano volt a festők király, királyok festője, az európai uralkodók tolongtak azért, hogy lefesse őket. A festményein megörökítette a portréalanyok személyiségét is, és egy kicsit idealizálta is őket. Közel negyven évig a velencei dózsék hivatali képeit is ő festette meg, amiket a dózsepalota tanácstermében állítottak ki. Amikor a palota leégett, ennek a képnek eredetije is megsemmisült. A másolatot maga Tiziano festette, vagyis ez a saját művének kényszerű koppintása.

 

 

 

 

Blöff

Sebastiano del Piombo - Férfiképmás

piom.jg.jpgEz volt az a kép, amire ráment a múzeum megálmodójának, Pulszky Károlynak a karrierje és végül az élete is. A kormánytól megbízást és szép summát kapott festményvásárlásra, és ezt a képet azért vette meg, mert Raffello vonásait fedezte fel a férfi arcán, és azt gondolta, hogy egy önarckép. Először azért támadták meg a politikai ellenfelei, mert nem tudott számlákkal elszámolni, és amikor kiderült, hogy nem is Raffaello a festő, akkor a szakmai hitelét is elvesztette. Idegösszeomlást kapott, aztán Ausztráliába emigrált, ahol végül öngyilkos lett.

 

 

 

 

V mint vérbosszú

Artemisia Gentileschi - Jáhel és Sisera

genitleszki.jpgGentileschi női festő volt, akinek az életművére rányomta bélyegét az ifjúkorában elszenvedett megaláztatás: megerőszakolták, majd bíróság elé állt, ahol kínvallatás során neki kellett bizonyítani az igazát. A képein tulajdonképpen bosszút állt az egész férfitársadalmon. Magatehetetlen férfiakat ábrázolt, akiket nők fejeznek le, vagy ezen a képen egyszerűen meglékelnek. Korai művészeti terápia. 

 

 

Hófehérke

Tiepolo - Szent Jakab legyőzi a mórokat

jakab.jpgA londoni spanyol nagykövet kérte fel Tiepolót, hogy fesse meg a követségi kápolna oltárára Szent Jakabot, a spanyolok kedvenc szentjét, aki kikelt sírjából, hogy egy csatában győzelemre vezesse a spanyolokat a mórok ellen. Ő az, akinek a sírján épült Compostela katedrálisa, az El Camino végpontja. A kép elkészült, elküldték Londonba, de a nagykövet visszaküldte, mert szerinte Szent Jakab túl kicsi, a ló pedig túl nagy és nőies. 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr475401105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása