Olasz fórum

Olasz fórum

A lemondott pápa templomát találták meg, avagy Matera ismét jelentkezik

2013. július 19. - mbemba

matera.templ.jpg

Márciusban Materában voltunk, azóta minden lehetőséget megragadok, hogy ezt a hihetetlen várost népszerűsítgethessem. Itt az újabb esély!

Két fiatalember (Angelo Fontana, Raffaele Paolicelli) a város régi leírásait követve újabb templomra akadt a föld, pontosabban a sziklák alatt, között, a mélyben. A nyomozott sziklatemplom a San Pietro de Morrone, vagyis V. Celesztin pápa nevével fémjelzett épület, s egyelőre minden amellett szól, hogy az ezúttal feltárt lesz a szóban forgó templom (ő volt az a pápa, aki elsőként lemondott címéről, 1294-ben).

matera temp.jpg

1318-ból emlegetik írásos dokumentumban az egyházi épületet, 1623-ban is biztos, hogy látogatták a felek. 1861-ben talán már lakták a felszentelt épületet, illetve az is valószínű, hogy a 60-as években falazták be, falazták el a sziklatemplomot – De Gasperi miniszterelnöksége alatt született döntés a Sassi – Matera sziklákra épült része – kilakoltatásáról. Az biztos, hogy a sziklákba vájt templom falain 1200-as, ´300-as évekbeli (Duecento, Trecento) freskók maradtak fenn.

Tudtommal Rómában is, Nápolyban is van városalatti városnézés – sőt, Budapesten is –, Materában tudtommal eddig csak az egyik régi ciszternát lehetett látogatni, pár év múlva alighanem bővül a program (a Spektrumnak is van hasonló sorozata).

1993 óta Matera az UNESCO által a világörökség részének nyilvánítatott, 2019-ben pedig Európa kulturális fővárosa lesz.


 Jóízlésű emberek, menjetek el megnézni ezt a várost!

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr775414532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása