Olasz fórum

Olasz fórum

Velence gályával, bárkákkal, óceánjárók nélkül (anno, 2.)

2013. december 05. - mbemba

velence_canaletto_1386145259.jpg_800x489

Ma már fantázia kell ahhoz, hogy el tudjuk képzelni Milánót autók nélkül  (ez volt a sorozat első képe). Ugyanígy Velencét is nehéz felidézni turisták sok-sok ezrét szállító hegynyi hajók nélkül.

Az olaszfórumot olvasóknak nem kell megerőltetniük magukat, nem kell fantáziálniuk ehhez a képhez, elég megnézniük Canaletto 1732-ben készült festményét. A kép címe és témája a Bucintoro visszatérése. A Bucintoro a mindenkori dózse aranygályája volt (Napóleon jól felaprította), itt pedig a népek figyelmesen lesik, netán kritikákkal fogadják a gályát, imádják vagy szidják annak tulaját.

2004-ben a Bucintoro alapítvány arról döntött, hogy megépíti az új aranygályát, ennek egy részét ki is állították 2007-ben. Hogy elkészült-e a gálya, azt nem tudom. A honlapjuk biztosan építés alatt van (Sito in costruzione).

Canaletto által idetartozik, hogy a Szépművészeti Múzeumban komoly-komoly kiállítás van Caravaggiótól Canalettóig címmel. Többek között a Telegraph is cikkezett róla.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr575675057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása