Olasz fórum

Olasz fórum

A Szent Márk harangtornyának összeomlása, 1902-ből!

2014. július 25. - mbemba

CROLLO1.jpgPár napja, itt az olaszfórumon volt egy poszt Velence kincseinek tengerjárók általi rongálásáról. Erről jutott eszembe a história a Szent Márk harangtornyának összeomlásáról. Merthogy ilyen is volt! Méghozzá 1902 júliusában.

Ráadásul előre jelezhető volt az esemény. Kiszámítható volt minden, de nem volt pénz a rendbehozatalra. Az összeomláshoz viszont kellett az is, hogy a harangtorony őrének takaréktűzhelyét (értsd: sparhert) a falhoz rögzítette egy félkegyelmű. És ez elég is volt ahhoz, hogy a harangtorony július 14-én mintegy 20 méter magas kupacban álljon.

A szomorú eseményt követően azonnal megjelent a helyi újság rendkívüli kiadása; a rendőrök és az újságírók közé keveredett emberkék darabokat csórtak el a toronyból, hogy kisebb vagyonokért adjanak túl rajta; a Szent Márk-tornyot mutató képeslapok ára jelentősen megemelkedett; pár napra rá megjelentek az omlás pillanatait mutató képek – ezek, az olasz wikipédia szerint, hamisítványok, mivel szerintük senki nem tudta lefényképezni az eseményt.

Ami fontos, hogy nem halt meg senki, mivel a teret időben kiürítették, illetve a tornyához nagyon ragaszkodó őrt erőszakkal elcipelték a rendőrök.

Venezia_macerie_campanile_sanmarco.jpgA torony újjáépítése 1903-tól egészen 1912 áprilisáig tartott.

Hogy mennyire nem ritkaság ma sem egy műemlék romba dőlése Olaszországban, arra szörnyű példa a pompeji emlékek körüli felelőtlenség, bűnözés.

 (mindkét kép az olasz wikipédiáról)

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr866542933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2014.07.26. 18:40:39

Ezt a sparhert dolgot nem értem, ez indított el valami láncreakciót vagy hogy ?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.07.26. 20:13:33

@Sigismundus: Így van! Eleve ramatyul állt, aztán az a lyuk, amelyiket ahhoz fúrtak, hogy rögzítsék a tűzhelyet, kikezdte az egész stabilitását.
süti beállítások módosítása