Olasz fórum

Olasz fórum

Egy sereg idióta, ennyit a net megmondóiról (nem én mondtam, Eco)

2015. június 13. - mbemba

Umberto Eco egy óriási műveltségű ember. Nagyszerű könyveket írt, ha véleményt mond, érdemes odafigyelni. Most pedig elég kereket mondott a Rózsa neve, A Foucault-inga szerzője.

Az egyik torinói egyetemen tiszteletbeli doktorátusi címet kapott és az alkalmon volt lehetősége egy pár gondolatát megosztani. Néhány szóban dicsérte a web-világot, mondván, hogy nagyszerű eszköz a kapcsolatok fenntartására, építésére, aztán mondott egy olyant is, amelyik azóta gondolom sok-sok beszélgetés témája lett Olaszországban. Talán ez is volt a célja, mert olyan egyenesen-kereken fogalmazott, ahogy ő nem szokott. Körülbelül így öntötte szóba mondandóját: Egy sereg idióta jutott szóhoz a net elterjedésével, egy csomó olyan ember, aki korábban egy kocsmában egy pohár bor után mondhatta meg a magáét; ma pedig ugyanolyan lehetőségük van a véleménynyilvánításra, mint egy Nobel-díjasnak (neki nincs Nobele).

“I social permettono alle persone di restare in contatto tra loro, ma danno anche diritto di parola a legioni di imbecilli che prima parlavano al bar dopo un bicchiere di vino e ora hanno lo stesso diritto di parola dei Premi Nobel”

Beszélt ennek kapcsán az iskolák felelősségéről , hogy megtanítsák a fiatalokat megszűrni az információkat, illetve még az újságokról is, miszerint ő hisz bennük. Hegelt idézte: Az újságolvasás a modern ember mindennapi imája. De a vitatott mondat nem ez!

Én Ecóval vagyok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr777539336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.14. 09:28:04

Eco antidemokrata. Toporzékol, hogy nem csak kevés kiválasztott mondhatja el a véleményét. Gyomorforgató alak.

Jaro beszélő botja 2015.06.14. 09:36:28

" ma pedig ugyanolyan lehetőségük van a véleménynyilvánításra, mint egy Nobel-díjasnak"

Az élet kegyetlen.
Az intelligencia ahhoz kell, hogy az ember szűrni tudjon a vélemények közül.
Pl. a mindent elsőként kommentáló orbáncsicska birka bármit mond, fenntartással kell kezelni mivel mondandójának nagy része a narancskommunizmus éltetéséről szól.

Leone_510 2015.06.14. 09:37:29

Eco egy irodalmi terrorista, nem több.

arányaikat figyelembe véve, a Nobel díjasok több kárt okoztak az emberiségnek , mint a kocsmai-netes megmondóemberek

A fiatalokat arra kell megtanítani, hogy a politikusok agymenéseit szűrjék meg valamint az ostoba blokok ostoba cikkeit...én már meg is tettem... :)

midnight coder 2015.06.14. 10:21:14

A Foucault-inga szép példa a mai modern művészetre: lényegében önkielégítés. Irodalomtörténész írta irodalomtörténésznek. Ők bizonyára nagyon élvezik egymást, mindenki másnak ellenjavalt, hacsak nem akar valaki pár hetet eltölteni egy olyan könyv elolvasásával aminek alig várja hogy a végére érjen.

miva? 2015.06.14. 10:49:10

No lám. Mennyire igaza van!

:D

Gonbolkozó 2015.06.14. 11:16:43

Nincs igaza Eco-nak, mert ha a "kommentelők" és bloggerek anarchiáját nézzük, akkor rémisztő a net, - de ha a jól megszerkesztett dolgokat, mint a Wiki akkor csodákra képes. Azt ami ma a Wiki-n van egy nagytucat Nobel díjas sem tudta volna soha összehozni...

exterminador 2015.06.14. 11:43:03

Teljesen igaza van! Csak meg kell nézni, milyen az itteni kommentek nagy része is, élén a mintapéldány,klinikai eset birkával...

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2015.06.22. 20:37:59

Sajnos igaza van Econak. A net elérés terjedésével esett nagyon a színvonal. Én ezt konkrétan az index közéleti fórumain vettem észre, vagy 10 éve. 2000 körül kezdtem el ott netezni anno, és tetszett a véleménynyilvánítások színvonala. Volt kekeckedés, de tisztelet is, összejártak sokan valóságban is beszélgetni. Aztán mintha átszakad volna valami gát, vagy mi... Szerintem, 2006 októbere lehetett a fordulópont.
Másik amit a netelérés hozott.
Sok kis szerencsétlen ember, összeesküvés-hívők, mániákusok, félremüveltek, akik net nélkül legfeljebb a saját szűk kis köreikben mozoghattak, hirtelen észrevehették hogy sokkal többen vannak. Eddig elszigetelt kis szigetlakók, akik napi kapcsolatba kerültek egymással. És ha valaki a neten figyeli csak a világot azt hiheti elborzadva hogy terjed a hülyeség. Pedig nem terjed, megvoltak ők ennyien eddig is, csak most van egy felület ahol látszanak, összejönnek, növekednek...

Szóval Econak igaza van, és a szűrés oktatásában ban is. kevés hasznos dolgot tanultam anno főiskolán de a forráskritika volt az egyik.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.06.24. 08:07:33

@Sigismundus: Így!

És még nem is emelted ki a netes újságírók írásainak, híreinek színvonalát. Eltömegesedett, ezért nagyot romlott a színvonal.

Ugyanakkor hozzáteszem, hogy a papíralapú újságírás hiteltelensége is csúcsokat dönt, döntött.
süti beállítások módosítása