Olasz fórum

Olasz fórum

50 éves a Mont Blanc-alagút (videós)

2015. július 19. - mbemba

tunnel-monte-bianco1.jpgAutók, kamionok és társaik 1965. július 19-én haladtak át először a Mont Blanc (olaszul Monte Binaco) gyomrában épített autóúton. Az alagút 11,6 kilométer és Courmayeur, illetve Chamonix városait köti össze.

A képen az alagút olasz bejárata

A wikipedia közlése szerint a két oldalról elkezdett munkálatok találkozásakor mindössze 11 centit vétettek a mérnökök (a vicc szerint, ha sokkal nagyobbat hibáznak akkor két alagút lett volna). A két párhuzamos alagút megépítésének ötlete többször felmerült, azonban a környéken lakó völgyek lakói, a zöldmozgalmakkal karöltve kiküzdötték, hogy ne épüljön újabb átjáró.

Az átadásra már ’65 július 16-án sor került, mikoris Saragat olasz és De Gaulle francia elnökök felavatták ezt az eszelősen hatalmas munkát – az olaszok ’59 januárjában, a franciák néhány hónappal később fogtak neki.

Mostanában naponta mintegy 5000 jármű halad át a Mont Blanc-on. Az előzés és a 70 km/óra átlépése tilos. Egyes biztonsági intézkedéseket az 1999-es emlékezetes tragédia miatt kellett bevezetni. Akkor 39-én haltak meg, miután egy margarint és lisztet szállító tehergépjármű kigyulladt, aminek következtében óriási láng és füst keletkezett, egyhamar 1000 fok Celsiusra hevítve, gyakorlatilag pokollá alakítva az alagutat.

A napokban a tragédiában elhunytakra, illetve a fantasztikus építmény elkészítőire egyaránt emlékezhetünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr867639896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása