Olasz fórum

Olasz fórum

Ki volt Rosa Parks?

2015. december 05. - mbemba

rosa_parks.jpgSok hírt olvasok, gyakran nézem a tévéműsorokat, sokat bóklászok a neten – a facebookon főképp –, de magyar forrásból egyszer sem láttam, olvastam egyetlen emlékező szót sem Rosa Parks tettéről. Hátha csak véletlen kerültem ki ezeket. Mindenesetre az olaszfórum most lép egyet az ügyben.

December elsején, a torinóiak azt vették észre, hogy buszaikon a Rosa Parks felirat szerepel. Nyilván sokaknak nem mondott semmit a név. Aki viszont tudta, az pár pillanatra, talán percre meghatódhatott és este elmesélhette gyermekeinek, haverjainak, hogy ki volt ez a fekete nő. Ő volt a gyakran emlegetett emberi jogok egyik legismertebb képviselője. 1955 december elsején busszal hazafelé tartott – Alabama a helyszín – és miután nem volt hely a feketéknek szóló ülőhelyeken, leült egy fehért megillető helyre. Néhány megállóval később emiatt egy fehér nem tudott leülni, amiért a sofőr rendőröket hívott, akik elvitték a rendet nem tisztelő fekete asszonyt.

Innen indult el az az eseménysorozat, amelynek végén az Egyesült Államokban a jog előtt egyenlőekké váltak az emberek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr268140758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása