Olasz fórum

Olasz fórum

Szép Júlia - Pajzán Vatikán 2. rész

2016. augusztus 27. - baraonda

farne.jpgEmlékeztek még a történetre a mistress Vannozzáról? A Vatikánban virágzott a bűn… A pápának szeretői (nők, férfiak, mikor hogy) és gyerekei voltak, olykor vérfertőző kapcsolatokkal is színezte amúgy sem unalmas életét, pénzért árult rangot-hercegséget és ha útjában állt valaki, azt finom eleganciával eltetette láb alól.

A mai mese a reneszánsz legszebb asszonyáról, Giulia Farneseről szól. Hiába a nemes név, csak így emlegették: Szép Júlia.

1489. május közepe. A Borgia-palotában (ma Sforza Cesarini palota) áll a bál. Esküvő készül, férjhez megy a Farnese-lány. Orsino Orsininek fogadja meg azt, amit nem fog betartani. Orsini 16 éves, Giulia alig 15. Borgia bíboros nemsokára a hatvanat tölti és le sem veszi a szemét a (kis)lányról. Kislány? Dehát kész nő! Csupa frissesség, csupa csábítás. Mi lesz ebből?! - morajlik a palota.

Vannozza - bár örök cinkos szövetség - a bíborosi baldachinban már csak múlt idő. A kardinálist elszédíti a tavasz, Szép Júliát akarja, és ha Rodrigo Borgia valamit akar...

A pápai beiktatáson Giulia már áldott állapotban van. Hogy ki áldotta meg, a férje vagy a kardinális, azt nem tudjuk meg soha. Kislány születik, Laurának keresztelik, Orsini veszi a nevére.

Közben a Farnese-család és az Orsiniek benyújtják a számlát. A pápa kiosztja a jutalomfalatokat: Carbognano városa a felszarvazott férjnek, bíborosi kinevezés Giulia bátyjának, (ezzel utat nyitva a későbbi pápaság felé). Csipkefűző Velencéből és drágakővel ékesített brossok Szép Júliának.

Őszentsége egyre szemérmetlenebb és gátlástalanabb. A palotába hívatja a messze földön híres piktort, Pinturicchiót, hogy fesse meg őt és csitri kedvesét. Orsini nem bírja sokáig ezt a megaláztatást, szülővárosába menekül.

Közben Lucrezia, a pápa lánya betölti a tizenhármat, ideje férjhez adni. Szerelemről nem esik szó. Üzlet ez, semmi más, és az egyezség Giovanni Sforzával, Pesaro fejedelmével megköttetik. Az ifjú arát útban Pesaro felé elkíséri Giulia és a minden lében kanál gardedám, Orsini anyja is. A pesarói kiruccanás elhúzódni látszik. A pápa tekintete egyre borúsabb: a Vatikán legszebb gyémántja távol, csak VIII. Károly és a francia sereg fordul arccal Róma felé. Hazaparancsolja szeretőjét, de az csak megrántja vállát és úgy dönt, a nyarat a Farnese-család birtokán tölti.

Mint ketrecbe zárt megvadult oroszlán, úgy forog őszentsége a palota falai között. A bolondját járatja vele ez a lány...

A pápát elönti a düh, küldi az ultimátumot: vagy azonnal elindultok hazafelé vagy vissza minden kiváltság.

Az ijesztgetés hatásosnak látszik, Giulia nővérével és anyósával elindul Rómába. Nem jutnak sokáig, Viterbo előtt francia fogságba esnek. A franciák megérzik az értékes foglyokban rejlő üzleti lehetőséget, váltságdíjat követelnek, a pápa a kasszához fárad, et voilà, a hölgyek szabadok.

Rómába bekopog a tél és hozza magával a tékozló leányt. A Vatikánban tölti az éjszakát. Megbocsátás, fogadkozások, ígéretek... Nem szokott az ilyesmi sokáig tartani. Hajnalodik és Giulia karjában kislányával végleg bezárja maga mögött a pápai hálószoba ajtaját. Soha többé nem találkoznak.

A fenyegető francia veszély erősebb minden fogadalomnál. Félti a lányát, félti saját magát. Orsinihez menekül, évekig élnek csendesen aztán a tizenhatodik századdal együtt beköszönt a szentév és a nyár derekán Giulia megözvegyül.

3 év múlva hallunk róla újra, amikor az ördög meg a mérgezett bor elviszi a pápát. Ahogy a konklávé Giuliano della Roverét megválasztja, szép-számító Júlia újra Rómába indul, hogy lánya, Laura és Rovere unokaöccse, Niccolo közös jövőjéről tárgyaljon. A nyereséges házasságra hamarosan sor kerül.

Giulia alig múlt harminc, még mindig ragyog. Házában egymásnak adják a kilincset a névtelen szeretők. 1506-ban a víg özvegy szerepet új házasságra cseréli. Nápolyi kisnemes férjével az Orsinitől örökölt Carbognano városát kormányozza. Erős kézzel, magabiztosan igazgat. Csak a házassággal nincs szerencséje, újra megözvegyül.

1522-ben visszatér Rómába. Fivére, Alessandro bíboros (a következő évtizedben már III. Pál pápa) palotájában hal meg, 1524-ben. Még csak ötven éves volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr2911656526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása