Olasz fórum

Olasz fórum

Buffon angolja, a nyelvtanár megmondja!

2017. november 30. - mbemba

buffon21.jpgEzekben a napokban, hetekben gyakran eszembe jutott Buffon kapus. Miután lemásztam a focifáról és nyelvtanár lettem, nem az olasz válogatott kudarca miatt gondoltam a világbajnokra, hanem londoni beszéde miatt. Biztos sokaknak bevésődött és évekre megmarad ez a rövid beszéd, ez a szpícs, de véleményem szerint még jobb lenne, ha nekünk magyaroknak egy életre rögzülne ez a képsor.

Mi ugyanis – leszámítva a határon kívülieket – rosszul állunk a nyelvtudás terén, ez közismert. Az állami burokrácia néha próbál tenni ellene, de talán itt is inkább mi kellene, hogy tegyünk az ügy érdekében.

Mire szolgáljon Buffon példája?

Három gondolat, tanács, kívánság,kérés! Egy a tanulókhoz (ez az első), egy a kívülállókhoz (ez a második), egy a tanárokhoz, tanulókhoz.

1.) Bátorság, bátorság,BÁTORSÁG! Mire gondolok? Ez a jóember kedvesen visszautasította a műsorvezetőt azzal, hogy: Hadd mondjam én! És igen, mindent elmondott, amit ilyenkor kell. Tette ezt pár száz néző előtt és sok millió tévénéző előtt. Ő világbajnok vethetik fel, de nekünk csak a tébláboló turistának kell(ene) segítenünk. Ha külföldön boldogulnánk, az sem lenne hülyeség.

2.) Nem fikázni, nem cikizni! (jó lenne ezt hanyagolni a nyelvtanuláson kívül is!) Itt volt ennek az embernek ez a rövidke beszédje, sokan-sokan kedvelik őt, mégis jött a fölényeskedés. Különben is: fiatal fikázóból lesz a panaszkodós vénember.

3.) Egyszerűségre törekedni! Mire gondolok? Nem összetett feltételest tanítani, nem kötőmódot jelenben és múltban, hanem két szükséges igeidőt (jelen és múlt)!

Persze, aki mindezt tudja, annak jöjjön a felsőfok legteteje, de most itt nem ez a gond. Hanem az, hogy nem tudunk idegen nyelveken beszélni. Buffon pedig bebizonyította, hogy igenis a nyelvtanulás nem földöntúli adomány,ami egyeseknek jár. Bátorság, egyszerűségre való törekvés és szorgalom (szerintem érdeklődés a világ, de legalábbis egy téma iránt, ami kicsit is megfog minket, az szintén kell! )

Summázat: Véleményem szerint az az angol, amelyiket Buffon beszélt mindenki számára (aki tényleg akar) elérhető és az egyáltalán nem kevés!

Ezt akartam elmondani!:) Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszforum.blog.hu/api/trackback/id/tr5013405783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása