Olasz fórum

Marsala, Allah kikötője

2018. május 20. - mbemba

Marsala városának nevéről eddig két asszociációm volt. Az egyik, hogy Garibaldi innen indította az olasz egységet létrehozó hadjáratát, a másik, hogy a marsalai bor igen híres és édes. Valamint, hogy talán ennek a bornak köszönhetően egy szín is született.

Tegnap óta azt is tudom – miután a Rómából Szicíliába útikönyvet olvasgattam, a Panoráma sorozatából –, hogy a város neve arab szülemény (a korról kevéskét 2008-ban írtunk már), ugyanis mikor a föníciaiak által alapított várost az arabok gyakorlatilag újjáépítették, ők adták a Marsa-al-Allah nevet, amire elég ránézni, elég kiejteni, meghallani és máris ott a mai név: Marsala.

Amúgy, a Palermótól 130 kilométerre (délnyugatra) lévő Marsalát körülbelül 80 ezren lakják.

Roberto Mancini az új szövetségi kapitány!

108 év alatt Roberto Mancini lesz az 52. szövetségi kapitány!

Célja – maga mondta –, hogy az olaszokat vissza veszényelje a világ legjobbjai közé. Nem lesz könnyű munka, hiszen a játékosanyag nem áll készen erre a feladatra. Ő mindenesetre beszámolt arról, hogy első dolga beszélni Buffonnal és De Rossival, illetve Balotellivel, akivel mindenképp szeretne számolni. Továbbá azt nyilatkozta, hogy a jövő csapatát szeretné felépíteni és nagyon kíváncsi azokra a játékosokra, akiket kevésbé ismer. Gondolom, a következő mérkőzések pontosan erre jók.

Első meccse Svájcban lesz Szaud-Arábia ellen (május 28), majd rögtön utána Franciaország (Nizza, június 1.) és Hollandia (Torinó, június 4.) az ellenfél.

Kormányközeli állapotok

Több mint két hónapnyi tanakodás, érvelés, kötekedés, egyeztetés után úgy néz ki, létrejöhet az olasz kormány. Egyáltalán nem biztos még, hogy így lesz, de tény, hogy Di Maio, a választásokat megnyerő 5 Stelle (Öt Csillag; 33 százalék) vezére és Salvini, a Lega, korábban Lega Nord (Északi Liga) első embere arról tárgyalnak, hogyan lehet végre kormánya az országnak.

Érdekes és számomra örömteli – ha így van –, hogy Salvini így vállalja azt, hogy Berlusconit távolabb löki magától. Aztán persze lehet, hogy az öreg róka (ez a legkevesebb, ahogy őt minősíthetem) továbbra is befolyásolni fogja, de legalábbis próbálja jobbos barátját (egyelőre úgy tűnik, a Fratelli d’Italia és Meloni asszony pártja is tárcát, de legalábbis fontos pozíciókat fog kapni). A választás utáni első hetekben ugyanis már felmerült a Salvini-Di Maio páros esélye, mire Berlusoni rögtön kardoskodni kezdett – akkor még sikeresen – a jobboldali koalíció kormányzása mellett (együtt 37 százalékuk van).

di_maio.jpgÉn örülnék ennek a két ember együttműködésének azért is, mert létrejöhetne egy masszívabb Észak-Olaszország és Dél-Olaszország közötti együttműködés. Salvininek fontos ugyebár az Észak, Di Maio pedig déli származású fiatalember (Avellino,1986).

Di Maio a képen (TheItalianinsider)

 

A kívülállók persze nem rokonszenveznek Di Maio és Salvini ötletével. A PD (Partito Democratico) aggódik, sőt már olyat is mondott, hogy veszélyesek az egyezkedők (a magukban vívódó, egymással küzdő demokraták részéről Renzi, volt miniszterelnök és Martina pártelnök is egyetért ebben). Talán arra gondolnak, hogy egy Unió-ellenes kormány áll össze. Az biztos, hogy úgy tűnik az emlegetett kettősnek fontosabb Milánó, Róma és Palermo, mint Brüsszel. Például a migráció kapcsán változna az olasz álláspont és hozzáállás.

A napokban tehát eldől, hogy az eddig kormányzás közelben nem levő Di Maio és Salvini bevállalják-e a közös kormányzást, és ha igen, valóban tudnak-e új és friss energiákat hozni az olasz életbe.

 

Mocskolódtak, leültek, beszélgettek, dolgoztak

Faenzában, egy olasz kisvárosban (Emilia-Romagna, mintegy 60 ezer lakos) végre egy hatóság lépett arra a mocsoközönre, amelyik feléje ömlött. Történt ugyanis, hogy még februárban hó lett az utcákon és a derék iskolás ragazzók úgy gondolták, itt a jó alkalom nem menni iskolába. A polgármester viszont úgy gondolta, hogy de bizony el lehet jutni az iskolába – napszemüvegben vagy sem – és ott a lehetőség a tanulásra.

polgarmaestr.jpgA kölkök olyat mocskolódtak, hogy a polgármester (Giovanni Malpezzi) nem tehetett mást, minthogy feljelentse őket. A bíróság kezelve az ügyet arra gondolt, hogy ad egy lehetőséget a csalódottságukat rondán kifejező srácoknak és szüleiknek, hogy találkozzanak egy beszélgetés erejére a város első emberével. Ők pedig nem tehetvén mást, elfogadták a polgármester és a bíróság javaslatát: 15 óra önkéntes munka mozgásukban korlátozottak, illetve idősek javára.

,,Sok-sok támogató hívást, e-mailt kaptam egész Olaszországból, sokan érdeklődtek. Kicsit meglepődtem a nagy érdeklődésen, részemről egy teljesen normális gesztus volt arra, hogy jelezzem: a neveletlenség és a tisztelet tökéletes hiánya nem uralkodhat el. Ez igaz az én esetemben és mindenki más esetében!”

Példa! Köszönjük!

 

Mesehíd Comacchióból

Egy régen olvasott novellából tudtam, hogy ha Comacchio, akkor angolna! Egy barátomat nyomon követve a facebookon kiderült számomra, hogy ha Comacchio, akkor angolna és mesehíd.

Aztán mit lehet még tenni, utánanéztem a hídnak. Trepponti a neve, Ponte della Pallotta bükkfául. Az akkor még nagyhatalmú egyház akarta a híd épültét (az 1600-as évekről van itt szó, olaszul: Seicento), ami arra volt jó elsősorban, hogy az Adriáról beérkező fuvarokat vizsgálják itt, vagyis egyfajta kapuja volt ennek a városnak, melyet Kis Velencének is hívnak.

Érdemes megnézni a vonal alatti fényképet,mert innen ltászik, hogy 5 lejárata is van a hídnak.

Újabb célpont (a további ezer mellett).

 

Bal, jobb vagy 5 Csillag? (választanak az olaszok március 4-én)

Március 4-én Olaszország választ. Az országnak új vezetői lesznek, új parlamentje lesz.

Az esélyek vázolása talán így a legkönnyebb: 3 nagy erőtér van. A jobboldal – ők leginkább Berlusconi és Salvini nevével fémjelezhetőek; ott a baloldal, ahol talán a volt miniszterelnök Matteo Renzi a legnagyobb név, továbbá a pályán van az olasz politikai élet utolsó tíz évének szüleménye, a mozgalomból párttá lett Cinque Stelle, kiknek vezetője-kitalálója Beppe Grillo, ismert humorista. Az ő helyére érkezett pártvezetőnek a fiatal – 1986 júliusi – Luigi Di Maio.

Vajon vasárnap is virágos jókedvében lesz-e a 5 Stelle vezetője? (kép:ilpost.it)

dimaio_kep.jpgUtóbbiak a legnépszerűbbek, de úgy tűnik, hogy ahhoz kevesek-kevesen lesznek, hogy kormányt alakítsanak – legfeljebb 30 százalékon mérik őket. A kormányalakításra a jobboldalnak van a  legnagyobb  esélye. A Forza Italia, vagyis Berlusconi és bandája 20 százalék alatt vannak, de Salvini pártjával (a Lega Nord ma már csak Lega, vagyis Liga) és más pártocskákkal kiegészülve, például a Fratelli d’Italiával tömböt képezve, ők gyűjthetik be a legtöbb szavazatot. Utóbbiak vezetője (Giorgia Meloni) találkozott ma Budapesten Orbán Viktorral. Nyilván próbálva begyűjteni otthon néhány migráció-ellenes szavazatot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a korábbi sikeres firenzei polgármester (2009-14), majd miniszterelnök (2014-16) Renzi beszélőkéjével és Gentiloni kormányzásával a bal nem győzte meg az olaszokat, pedig az állami tévé ott is mond szépeket az ország gazdasági mutatóiról (alacsony infláció, nem annyira szörnyű foglalkoztatás, főleg Délnek juttatott fejlesztési milliók).

Sokan azt pedzegetik, hogy a választások után a jobb és a bal összefog a Cinque Stelle (öt csillag) ellen és így jön össze a kényelmes kormányzási többség.

A finisben mindenki megpróbált valami újdonsággal, valami látványossal kirukkolni. Di Maio bemutatta esetleges és leendő kormányát, csakhogy komolyságát mutassa, merthogy mindig komolytalansággal vádolták őket. Salvini a Bibliával állt ki a milánói Dóm térre, hogy fogadalmat tegyen. Berlusconi Brüsszelbe ment Junckerrel pózolni-tárgyalgatni. Ha jól értem bírósági ügyei miatt őbelőle véltelen sem lehet miniszterelnök. Egyelőre!

Csak focisoknak mondom, hogy Zeman a Cinque Stelle egyik szervezetében vállalt szerepet.

Tehát, hétvégén izgalom Olaszországban!

 

Bethlen Gábor levele Olaszországban lógó titkárának, 1629-ből.

bethlen_gab.jpgNem Mihály (Szerb Antal: Utas és holdvilág) volt az első, sem az utolsó, akit elvarázsolt az olasz táj.

Fogaras, 1629, március 25.

Pálóczi Horváth Jánoshoz – tanulásáról

Noha magad bennünket öcsénktől való elmaradásod felől nem tudosítottál: mindazáltal értvén egyebektől Olaszországban való elmaradásodat, azon nem keveset csudálkoztunk, hogy csak magad elméjétől vévén olyan bolondságot magadban, sem hivatalodnak meg nem feleltél, sem pedig az mi személyünket és azt is, mi végre bocsátottunk volt el, meg nem gondoltad, hanem úgy akartál elmaradni, holott azt cselekdned nem illet volna. Jóllehet pedig egyfelől öcsénk relatiójából értjük, hogy az eloquentiának tudománya hallgatásáért maradtál volna Páduában, és hogy abban az tudománban  jobb progressust szerezhetnél magadnak, de viszont cancellariusunknak írt leveledből azt is értjük, hogy szándékod az volna, hogy Olaszországot jobban megjárván, az olasz nyelv s egyéb dolgok tanulásában forgolódnál. Mely szándékodat noha nekünk értésünkre nem adtad, és nem mi akaratunkból maradtál is el öcsénktől, mindazonáltal költségedre rendeltünk száz imperialis tallért Daniel Niss által Velencébe, melyet, oda bémenvén, tőle kezedhez is vehetsz, ez mellett kegyelmesen parancsolván, hogy Páduából sehová se menj hanem az micsoda tudománnak hallgatását magadnak akartad választani, abban igyekezzél, hogy valami progressust szerezhess, és azon légy, hogy octóberben hazajöhess hozzánk; állapotod itt is leszen. De coetero gratiose erga te propensi manentes.[1] Datum is arce nostra Fogaras, die 25, Martii anno domini. 1629.

Gabriel m.p.

Bécs felől jöjj haza, octoberben

Páduából indulj okvetlen

 

Bethlen Gábor, erdélyi fejedelem, élt 1580 (Marosillye) és 1629 (Gyulafehérvár) között

Horváth János, pálóci: Bethlen Péter kíséretének tagjaként Heidelbergben, Padovában és Rómában tanult, Brandenburgi Katalin és I. Rákóczi György idejében fejedelmi titkár.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Különben kegyelemmel maradunk irányodban.

Jeruzsálemtől Vatikánig, Giro d'Italia 2018

Eddig elkerülte a figyelmemet, hogy a 2018-as Giro d'Italia Jeruzsálemből indul és Rómában lesz a befutó! Közben Etna, Assisi, Ferrara az útvonal. Hihetetlenül szép tájak! És a tájakon túl plusz üzenettel és remélhetőleg békességgel és gesztusokkal. Legyen belőlük annyi, mint amekkora az Etna!

Start május 4-én, érkezés május 27-én, közben 3546 kilométer.

giro_2018.jpg

 

 

Keressük a De André-filmet!

Ha valaki szeretné megtudni, hogy melyik az az Olaszország, amelyik nem jutott el a nagyvilágba, de ezerszer fontosabb, mint amelyik eljutott, akkor ismerje meg De Andrét. Énekelt ő mindenről drogról, drogosokról, prostikról, emberi természetről, hitről, háborúról. Végigénekelte a 20.század második felét.

Csak remélem, hogy ez a film segíteni fogja azt, hogy megismerjük valamennyire ezt az embert. Principe libero (A szabad herceg) a film címe, januárban bemutatják a mozikban, aztán a tévében is. Vadásszunk utána, nézzük meg!

Buffon angolja, a nyelvtanár megmondja!

buffon21.jpgEzekben a napokban, hetekben gyakran eszembe jutott Buffon kapus. Miután lemásztam a focifáról és nyelvtanár lettem, nem az olasz válogatott kudarca miatt gondoltam a világbajnokra, hanem londoni beszéde miatt. Biztos sokaknak bevésődött és évekre megmarad ez a rövid beszéd, ez a szpícs, de véleményem szerint még jobb lenne, ha nekünk magyaroknak egy életre rögzülne ez a képsor.

Mi ugyanis – leszámítva a határon kívülieket – rosszul állunk a nyelvtudás terén, ez közismert. Az állami burokrácia néha próbál tenni ellene, de talán itt is inkább mi kellene, hogy tegyünk az ügy érdekében.

Mire szolgáljon Buffon példája?

Három gondolat, tanács, kívánság,kérés! Egy a tanulókhoz (ez az első), egy a kívülállókhoz (ez a második), egy a tanárokhoz, tanulókhoz.

1.) Bátorság, bátorság,BÁTORSÁG! Mire gondolok? Ez a jóember kedvesen visszautasította a műsorvezetőt azzal, hogy: Hadd mondjam én! És igen, mindent elmondott, amit ilyenkor kell. Tette ezt pár száz néző előtt és sok millió tévénéző előtt. Ő világbajnok vethetik fel, de nekünk csak a tébláboló turistának kell(ene) segítenünk. Ha külföldön boldogulnánk, az sem lenne hülyeség.

2.) Nem fikázni, nem cikizni! (jó lenne ezt hanyagolni a nyelvtanuláson kívül is!) Itt volt ennek az embernek ez a rövidke beszédje, sokan-sokan kedvelik őt, mégis jött a fölényeskedés. Különben is: fiatal fikázóból lesz a panaszkodós vénember.

3.) Egyszerűségre törekedni! Mire gondolok? Nem összetett feltételest tanítani, nem kötőmódot jelenben és múltban, hanem két szükséges igeidőt (jelen és múlt)!

Persze, aki mindezt tudja, annak jöjjön a felsőfok legteteje, de most itt nem ez a gond. Hanem az, hogy nem tudunk idegen nyelveken beszélni. Buffon pedig bebizonyította, hogy igenis a nyelvtanulás nem földöntúli adomány,ami egyeseknek jár. Bátorság, egyszerűségre való törekvés és szorgalom (szerintem érdeklődés a világ, de legalábbis egy téma iránt, ami kicsit is megfog minket, az szintén kell! )

Summázat: Véleményem szerint az az angol, amelyiket Buffon beszélt mindenki számára (aki tényleg akar) elérhető és az egyáltalán nem kevés!

Ezt akartam elmondani!:) Sziasztok!

 

Kéri András Dániel: A calcio titka (könyvajánló)

Okosan és szenvedéllyel megírt könyv volt a kezemben a minap. Kéri András Dániel Olaszországból szerzett tapasztalatokkal írta meg remek könyvét, A calcio titka címmel (múlt hétvégén az Olasz Intézetben egy nagyszerűen megszervezett eseményen mutatták be).

calci_titk.jpgVéleményem szerint a könyv talán legnagyobb erénye, hogy nem a jelenséggel foglalkozik – szurkolók üzengetése, száraz eredménysorok, pletykák –, hanem a miértekkel: játékrendszereket taglal, szituációkat vázol, helyezeteket elemez. Teljesen indokolt, hogy a szerző nem újságíróként aposztrofálja magát, hanem elemzőként.

Ez a szemlélet, a könyv ilyen szempontból való megírása remélem, legalább egy keveset módosít a hazai helyzeten, az egyszerű véleményformáláson és megfelelően láttatja a szakma összetettségét, a bonyolultabb összefüggéseket is (a kötet alcíme: A futballszakma magasiskolája).

A könyv, nagyon helyesen, nem ajnározza az olasz futballt, hanem bizony nagyon kritikus, ahol kell. Engem például megragadott Capello pályájának elemzése, a megöregedett mester balfogásai (lásd például Oroszország,  korábban Anglia szövetségi kapitányaként). De számomra fontos, hogy bár anyaga már rég nyomdában lehetett,mikor a szerző Venturáról megírta egyértelműen kritikus véleményét. Sajnos, igaza lett!

Ugyanakkor – nem is lehet másképp tenni-írni – egy négyszeres világbajnok csapatról van szó, vagyis a világfoci egyik csimborasszójáról. Szóval, tisztelet az olasz edzőknek!

A calcio titka amúgy 6 témakörből áll: az olasz futball kialakulása (1.), catenaccio? (2.),klubfilozófiák (3.),az új évezred (4.), a jelenkor nagyjai (5.). Az utolsó fejezet a jelennel és a jövővel törődik.

Aki jobban akarja érteni azt, amit lát vagy látott, aki olasz edzők szemével akarja látni az eseményeket, aki belülről akarja ismerni az olasz szakmát – nem kívülről elmesélve –, az vegye meg ezt a könyvet!

Kéri András Dániel: A calcio titka,kiadó: Inverz Media, 2017, 280 oldal, a szöveg közben számos szituációt, hadrendet  bemutató grafika, fekete-fehér kép, végén 10-15oldalnyi színes kép,  3990 forint.

Megvehető többek között: a bookline-nál, a Libriben.

 

Fenyőmagos spagetti (mbemba főz, 16.)

Konyhában eddig nem játszottam fenyőmaggal, ezután sem fogom ezt tenni, de... Elölről! :) Egy remek (és izgalmas formájú) könyv került a kezembe (Spagetti és társai, Kossuth kiadó,a kiadás alapja Agnese Benassai: Spaghetti and Co, 2016),ebből loptam a receptet. Egyszerű, újszerű és izgalmas fogások vannak benne, egyet kinéztem (Linguine barnított vajjal), majd kicsit a magam feje szerint alakítgattam.

Lassú tűzön vajat (100 g) melegítettem,míg az habzani nem kezdett, egy kisebb serpenyőben a fenyőmagot megpirítgattam (80 g, 1 kg 14 ezer forint a Széna téren!!!!!!), közben apróra vagdostam a petrezselymet (egy csokor), kevéske bazsalikomot. A vajas serpenyőbe beleborítottam mindent a tésztával együtt, megsóztam, és mikor tálaltam finom ízes parmezán félét reszeltem rá.

Tényleg finom-finom volt, de a fenyőmag nem adott hozzá olyan nagyon sokat.

Egy igazi hiba volt vele: a borocskát megint elfelejtettem hozzá inni.

1997 után ismét pótselejtező!

1997 után ismét pótselejtező, még mindig Buffonnal! Akkor Oroszország volt az ellenfél, most Svédország. Reméljük most is sikerül, hogy legyen kinek igazán szurkolni a világbajnokságon.

Ventura tegnap még talán vívódott, hogy ki legyen Immobile csatártársa, de mivel Zaza lesérült, nagyon valószínű, hogy Belotti kezd. Hátul megint összeállhat a Barzagli-Bonucci-Chiellini hármas: reméljük egy régebbi Bonuccival. Középen Verratti és De Rossi oldalán talán Candreva, Darmian és Parolo futkos majd (főleg előbbi kettő). A kapuban pedig ki más ígér nekünk könnyebb meccset, mint... Gianluigi Buffon!!! A kép Moszkvában készült 1997. október 29-én, a kapus első válogatott meccsén.

(fénykép:Gazzetta)

Pirlo is azt mondta: Szasz foci!

Pirlo is azt mondta: Szasz foci!
 
Akinek egy szabadrúgás a tizenhatos közeléből néha tizenegyest jelentett.
 
Köszi 2006 nyarát! (főleg)

Mazzone búcsúzik facebook oldalán ezzel a képpel a focista Pirlótól. Igen, a Bresciában edzette a fiatal Pirlót, ahol többek között Roberto Baggióval együtt szédítette a népet.
FONTOS!!! Majd meséljük el, hogy tudott focizni ez az ember!

A szegények orvosa, Szent Giuseppe Moscati

Mesés figurája a nápolyi történelemnek Giovanni Moscati. Sőt, Szent Giovanni Moscati! Katolikusnak fontos lehet, hogy ő szent, de ateistaként vagy sima létezőként is megérdemli ez az ember, hogy tudjunk róla.

san_giuseppe_moscati.jpgOrvos volt és voltak olyan tettei, illetve olyanok történetek körülötte – erre visszatérek –, amelyek miatt szentté lett. Számomra a legkedvesebb, mikor egy visszatérő idős betegét úgy bírta mozgásra, hogy egy viszonylag távoli kávézóba fizette be enapi egy presszóra.

De haladjunk csak szépen sorban, de azért nagy vonalakban! Hősünk 1880-ban született Beneventóban, Nápoly közvetlen közelében. Édesapja bíró volt és keresztény ember, ami nem csak abban mutatkozott meg, hogy az asztalnál imádkoztak. Édesapjának munkája azért is fontos volt gyermekkora szempontjából, mert a család oda ment, ahová az apát helyezték. Ő végül Nápolyban tanult, az egyetemet is ott végezte. Pályaválasztásában fontos szerepe volt annak, hogy egyik testvére egy lóról leesve súlyos balesetet szenvedett, és az ő ápolása, sorsának alakulása közben megértette ennek a hivatásnak gyönyörűségét.

Másrészt az otthoni évek hatása lehetett, hogy legelejétől úgy tekintett munkájára, mint lehetőség mások hitéletének befolyásolására. Vagy talán pontosabban: a test mellett a lelket is gyógyítani próbálta. Bizonyára nem csak életéről szóló filmben – az Olaszországban nagyon kedvelt Fiorello alakította őt – végzett nagyszerű munkát. Az egyetemre hívták dolgozni, de ő nem ment, hogy orvosi praxisát teljes erőbedobással végezhesse. A kórház mellett saját rendelője is volt. Szegény betegeitől nem fogadott el pénzt, az önkéntes adományokból viszont szegényeknek adott pénzt gyógyszerre, élelemre. Neve máig a szegények orvosaként ismert.

Két történelmien nehéz helyzetben is emlékezetesen helytállt: 1905-ben a Vezúv kitörésekor mozgásképtelen betegeket mentett ki egy kórházból, mely rövid idővel később összeomlott. Pár évre rá egy kolerajárvány idején a legsúlyosabb betegekkel foglalkozott. Rengeteg hétköznapi gyógyító munkája mellett a tudományos pályán is tevékenykedett, elismeréseket szerzett. A magyar wikipédia szerint Budapesten is járt szakmai fejlődése érdekében.

ges.jpg1927-ben halt meg. Halála után 3 évvel vitték testét a nápolyiak híres templomába (a képen), a Gesù Nuovóba. 1987-ben (október 25-én, vagyis most volt egy kerek évforduló) nyilvánították szentté. Hogy miért? A leírtak miatt, illetve (és itt az írás eleji gondolatjel) mert egy anya előtt, aki leukémiában szenvedő, gyógyíthatatlannak mondott, akkor 20 éves fia gyógyulásáért imádkozott, megjelent egy fehéringes orvos alakja, akit később egy fotóról Moscatival azonosított.

A szentté avatáson részt vett a meggyógyult ember, Giuseppe Montefusco is.

Mesés, legendás vagy szent ez a nápolyi ember? Nekem mindegy! Sok ilyen embert kívánok mindannyiunknak!

 

Arancino és pici-pici cannolo a Ferencieken (Ragùstami)

arancs.jpgcannol.jpg

 

 

 

 

 

 

A városközpontban lófrálhattam ebédidőben, mikor eszembe jutott a közlekedésileg fenomenális helyen lévő Ragùstami. Túl sokszor láttam a feliratot a Ferenciek terén ahhoz, hogy ne ugorjon be a felirat, a hely.

Bementem és rácuppantam rögtön két kajára: az arancinora és a cannolóra. Mindkettő a déli konyha remeke és mindig visszamosolygok rájuk, ha őket látom. Az arancino látszott, hogy nem nekem készült, azonban nagyon finom volt, a rizsszemek között ott volt a padlizsán és a finom sajt, pont úgy ahogy az arancino norma esetében kell. Méretes is volt. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy utána kikérem a cannolót és épp elég lesz az ebéd. Hát nem! Mikor kezembe nyomták, elmosolyodtam - mikor nem láttak, elnevettem magam keserűen. Egy nagyobbacska szaloncukorka méretű volt a zseniális édesség. Az íze amúgy rendben volt. Cataniában a város kellős közepén 1 euróért ehetek egy ennél háromszor nagyobb falat gyönyörűséget. Ez 390 ft volt.

Amúgy jó hangulata volt a helynek. Tényleg! Az eladó magyarul is, olaszul is szívesen beszélt. Szép olasz popzene volt, nem tucc-tucc, nem örökzöld.

Csak az a mini cannolo ne lett volna!

Ragùstami, Ferenciek tere 2., cannolo (390 ft), arancino (690), espresso (400).

Holnap lesz itt saját fénykép is!

ragusta.jpg

 

Olasz város Afrikában: Asmara

Egyik tanítványom, aki amúgy építész, valami olyasmit mondott, hogy Afrikában van egy olyan város, ahol olasz építészek megvalósították art decós álmaikat. És hogy ez a város Eritreában van. Óra után keresgéltem a neten, szép épületeket láttam, de igazán jó anyagot nem találtam. A minap viszont egy jó kis cikk összefoglalta nekem, amit tudni szerettem volna. Megosztom a tartalmat veletek.

Mussolini úgy gondolta, hogy afrikai gyarmatai egy-egy szép fővárost érdemelnek, ahol európai élet zajlik, európai épületekben (hogy a gyarmati időknek van-e hatásuk a mostanában is zajló migrációkra…). A mérnökök álmodoztak, tervezgettek, útra keltek és Eritreában, Asmara városában létrehoztak egy valóban európai arculatú várost. A mérnökök szabadon álmodozhattak, hiszen itt nem kellett figyelembe venniük a hazai rendelkezéseket, az engedélyezések jelentette akadályokat.

Elsősorban a 30-as évekről van itt szó, mikor mintegy 400 épületet húznak fel igen gyorsan, köztük a bürokráciát szolgáló hivatalokat, gyógyszertárakat, szerelőműhelyeket, mozit. Egy 1939-es népszámlás szerint 98 ezer helyiből 53ezren voltak olaszok.

És mivel ez a kis Rómának is nevezett város elzártan tengette napjait, sok, a változást ösztönző erő elkerülte a várost, így az épületek szépben egyben maradtak. Így történhetett, hogy az UNESCO ebben az évben felvette világörökségi listájára Asmarát.

És itt a talán legjegyzettebb épület, a Fiat töltőállomása, a vonal alatt pedig 20-30 fotó:

asmara-00.jpg

 

Gnocchi helyett nyokedli? :)

gnocchi4757-thumb-596x350-181816.jpgGyakran csak nagyzolásnak érzem, ha valaki frittatát mond, ha valaki dekantál vagy ha bukézik. Még ha lehet is érvelni a külföldi szakszavak vendégek előtti használata mellett javasolnám, hogy terjedjen a nyokedli is a gnocchi mellett-helyett-nyomában.

(egy 12-13 éves vidéki kissrác mondta vigyorogva nekem, mikor elmagyaráztam neki, hogy miben áll a gnocchi)